Μια συζήτηση πάνω στην Εσωτερική Φιλοσοφία - Μέρος 3ο

2019-09-21

Φωτισμένος δεν είναι εκείνος που βρίσκει το Φως, αλλά εκείνος που, αφού το βρει, επιλέγει να το μοιραστεί. 

- Sean Dragon

Συνέχεια απο το 2ο μερος...

Ιωάννης: Ναι! Είναι μεγάλη βοήθεια! Αλλά επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι περισσότερο για τον σπόρο, και η απάντησή σας θα με οδηγήσει στην επόμενη ερώτηση. Αντιλήφθηκα σωστά, ότι κάθε σπόρος μπορεί να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, ανάλογα με το πώς τον τροφοδοτούμε;

Μανατίτα: Ναι. Ο σπόρος συνδέεται με τις επιθυμίες, και όπως μπορείτε να εκτιμήσετε, υπάρχουν πολλές! Ήθελα να πάω στην Ινδία, αλλά βρήκα τον Γκουρού μου στη Δύση. Αυτή η επιθυμία έμεινε αδρανής. Ο σπόρος και η επιθυμία του σχετίζονται και θα δώσουν το απαραίτητο αποτέλεσμα. Η επιθυμία για πλούτο είναι η κίνητρο του πλούσιου ανθρώπου και η επιθυμία ή η λαχτάρα να προσφέρει είναι αυτή του αφοσιωμένου στην Αγάπη. Έτσι, ο πλούσιος άνθρωπος θα πάρει χρήματα ή πλούτο και ο αφοσιωμένος θα πάρει τον εσωτερική πλούτο, καθώς οι σπόροι θα είναι της ενσυναίσθησης, της αγάπης, της συμπόνιας ... της συνειδητοποίησης της Ενότητας με τα πάντα .

Και πάλι, η άγνοια (πειρασμοί, περιορισμοί, ατέλειες, δουλεία) θα επιφέρουν μια αντίστοιχη αντίδραση.

Ιωάννης: Χαίρομαι που η απάντησή σου έρχεται να συμπληρώσει την ιδέα μου για τον σπόρο! Μέσα από τις πνευματικές μου σπουδές, μέχρι τώρα, έχω καταλάβει ότι η Αγάπη είναι ο ουσιαστικός τρόπος για να θρέψει κάποιος τους διάφορους σπόρους, να επιτύχει το θεϊκό δυναμικό.

Όταν ενεργούμε με Αγάπη, όταν επιλέγουμε την Αγάπη σε κάθε στιγμή της ζωής μας, τότε κάθε ένας από αυτούς τους σπόρους θα γίνει η ευλογία που προορίζεται να είναι. Ακόμα κι αν τον έχουμε θρέψει με την λανθασμένη επιθυμία στην αρχή, μπορούμε να την αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας Αγάπη! Συμφωνείτε με αυτήν την ιδέα;

Μανατίτα: Γενικά, μπορούμε, και σημειώνω την έμφαση που δίνεις στην επιλογή σου να προσφέρεις Αγάπη και βοήθεια στους άλλους. Είμαι ευσεβής από τη φύση μου και κάποιος σαν εμάς τους δύο τελικά βλέπει το χέρι του Θεού σε όλα. Το καθήκον είναι στα χέρια μας, οι ενέργειες μας επίσης, αλλά τα αποτελέσματα είναι πάντοτε στον Θεό. Αυτό που είναι προκαθορισμένο και πρέπει να συμβεί θα συμβεί, ανάλογα με τις ανάγκες της ψυχής και το τι πρέπει να μάθει από τις επιλογές που έχει κάνει. Τα πάντα γίνονται με την έγκριση ή την ανεκτικότητα του Ανώτατου.

Ιωάννης: Αυτή η έννοια του προκαθορισμένου μέλλοντος ήταν πάντα μια πρόκληση για μένα. Κάτι το οποίο ποτέ δεν μπόρεσα να δεχτώ. Σας παρακαλώ, λάβετε υπόψη σας την άγνοιά μου. Δεν μπορώ να βρω την ελεύθερη βούληση σε αυτή την έννοια. Δεν βλέπω τη δύναμη της Αγάπης πάνω στο Κάρμα. Θέλω να πιστεύω ότι ο Θεός με την άπειρη σοφία του προετοίμασε κάθε πιθανή πορεία και εξαρτάται από μένα που θα επιλέξω να περπατήσω.

Οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μου μπορώ να πάρω κάθε πιθανή στροφή, επομένως το τέλος του δρόμου είναι ένας συνδυασμός των αποφάσεών μου και των εναλλακτικών Του, όχι προκαθορισμένο. Είμαι βέβαιος ότι Εκείνος γνωρίζει ήδη τη διαδρομή μου, αλλά εγώ είμαι υπεύθυνος για αυτήν, όχι ο Θεός. Σας παρακαλώ, να είστε υπομονετικός και να προσπαθήσετε να μου εξηγήσετε πού κάνω λάθος.

Μανατίτα: Αδελφέ μου, δεν είναι θέμα σωστού και λάθους. Η ζωή είναι μια σειρά από επίπεδα και οι απόψεις μας επηρεάζονται από το επίπεδο εξέλιξης στο οποίο βρισκόμαστε, από τη θέα που μας δίνει το σκαλοπάτι της σκάλας που βρισκόμαστε τώρα, αν θέλετε. Λέω εδώ: «Σημειώνω την έμφαση που δίνεις στην επιλογή σου να προσφέρεις Αγάπη και βοήθεια στους άλλους», διότι γνωρίζω ότι έχεις πάρει αυτή τη διαδρομή.

Λέω επίσης: «Ανάλογα με τις ανάγκες της ψυχής και το τι πρέπει να μάθει από τις επιλογές που έχει κάνει. Τα πάντα γίνονται με την έγκριση ή την ανεκτικότητα του Ανώτατου.». Η Θεία Χάρη είναι πάντα η τελευταία λέξη και το Κάρμα μπορεί να ακυρωθεί είτε από τον Θεό είτε από την παρέμβαση μιας Θεο-συνειδητοποιημένης Ψυχής. Σε ένα επίπεδο, πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια, σε υψηλότερο επίπεδο, αυτό που έχουμε είναι «περιορισμένη ελευθερία». Ο Θεός είναι ο μόνος Ενεργών.

Αυτό το κομμάτι φαίνεται να λείπει από την κατανόησή σου για τα πράγματα. Σε μερικές περιπτώσεις, δοκιμάζουμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε, δεν μπορούμε όμως ωα χτυπάμε τη γροθιά στο μαχαίρι αν δεν κατανοούμε ότι αυτό μπορεί να υπάρχει εκεί για κάποιους λόγους ανώτερους από εμάς. Οι Πνευματικοί Δάσκαλοι μερικές φορές αλλάζουν τα πράγματα αλλά οι ίδιοι επίσης μερικές φορές τα αφήνουν όπως έχουν, μόνο και μόνο γιατί κατανοούν ότι αυτά πρέπει να συμβούν για έναν υψηλότερο λόγο, γνωστό μόνο στον Θεό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Αλλά και πάλι, αυτό είναι μόνο η θέση μου σύμφωνα με την κατανόησή μου για εκείνους που αγαπώ και θαυμάζω.

Ιωάννης: " Η Θεία Χάρη είναι πάντα η τελευταία λέξη και το Κάρμα μπορεί να ακυρωθεί είτε από τον Θεό είτε από την παρέμβαση μιας Θεο-συνειδητοποιημένης Ψυχής".

Σας ευχαριστώ, αδελφέ μου, για την αγάπη σας, την ανοχή σας και την προθυμία σας να βοηθήσετε. Τα λόγια σας είναι αυτά που ήθελα να εκφράσω, αλλά η έλλειψη κατανόησης μου δεν μου επέτρεψε να κάνω! Αυτός είναι ο πυρήνας της πεποίθησής μου.

Μια Ψυχή που έχει συνειδητοποιήσει το Θεό μπορεί να αλλάξει το τέλος ή να το αφήσει να συμβεί επειδή αυτή η Ψυχή, που βρίσκεται σε συνεχή συνειδητή επαφή με τον Θεό, μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το καλύτερο για όλους μας. Κάτι σαν αυτό που ο Ιησούς έκανε στο Όρος των Ελαιών, νομίζω! Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της πνευματικής εξέλιξης, τόσο λιγότερα «σύννεφα παρανόησης».

Ξέρω ότι έχω πολλά «θολά» σημεία στην κατανόησή μου, αδελφέ μου, όχι μόνο αυτό, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η συζήτηση είναι για μένα μεγάλη ευλογία. Την ίδια στιγμή αυτά τα σημεία είναι η πηγή της επόμενης ερώτησής μου.

Πιστεύετε ότι η κατανόησή μας, εφόσον είμαστε μέλη αυτού του κόσμου, εξαρτάται από τη σχετική γνώση; Δηλαδή, για να γνωρίσω το Φως, πρέπει να αντιμετωπίσω το σκοτάδι; Ή υπάρχουν και άλλοι τρόποι;

Μανατίτα: Πάντα να παραμένεις θετικός. Μην μειώνεις τον εαυτό σου. Έχω και εγώ -όπως όλοι μας- αδύνατα σημεία. Με την ευκαιρία, είπα ότι ο Δάσκαλος δεν αλλάζει το τέλος αν αυτό συμφωνεί με τη βούληση του Ανώτατου. Οι Δάσκαλοι της ανώτατης τάξης έχουν την ικανότητα, αλλά δεν ενεργούν αντίθετα με τον Ανώτερο Νόμο, τη Θέληση του Θεού. Μπορεί να προκαλεί σύγχυση, ξέρω. Ο Χριστός είναι ένα καλό παράδειγμα, με το θάνατο Του στο Σταυρό.

Ναι. Ο Δάσκαλός μου διδάσκει ότι το Φως πρέπει να κατέβει στο σκοτάδι, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Άλλοι Διδάσκαλοι λένε το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους. Μας λένε ότι ο αγώνας ή οι δυσκολίες είναι απαραίτητες, ότι η ψυχή, αν και ερχόμενη σε αυτό τον κόσμο είναι απομονωμένη από τον Θεό, έρχεται εδώ για την απαραίτητη εμπειρία. Ο καθένας πρέπει να βιώσει τις δικές του εμπειρίες. Ακόμα και αυτές της συζύγου σου και των παιδιών σου μπορεί να είναι διαφορετικές από τις δικές σου. Ακόμα κι έτσι όμως έχει σημασία που μεγαλώνετε μαζί ως οικογένεια.

Το Κάρμα είναι συνυφασμένο με όλα αυτά. Υπάρχει μια ιστορία όπου ο Βούδας είχε έναν πολύ συμπονετικό μαθητή. Όπως είσαι και εσύ. Εν πάση περιπτώσει, ο μαθητής αυτός είδε μέσω ενός ψυχικού οράματος ότι κάτι φοβερό θα συνέβαινε σε ένα χωριό, έτσι είπε στον Βούδα γι 'αυτό. Ο Βούδας χαμογέλασε και αποφάσισε να μην κάνει τίποτα.

Ο μαθητής ήταν αναστατωμένος και έτσι όταν ήρθε η μέρα της καταστροφής, χρησιμοποίησε τις μαγικές του δυνάμεις για να κρύψει το χωριό σε ένα πολύ μικρό μέρος. Τότε αυτό που θα συνέβαινε στο χωριό μετατράπηκε σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι καταστροφής, εισήλθε στο χωριό και όλοι πέθαναν. Βλέπετε, ο Βούδας είδε αρκετά καθαρά ότι έπρεπε να συμβεί και δεν παρενέβη.

Πρέπει να θυμόμαστε πως η Θεία Χάρη είναι πάντα στο τέλος του δρόμου. Μερικοί το καταλαβαίνουν, αλλά οι περισσότεροι όχι. Η ίδια η Ψυχή θέλει την εμπειρία, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται. Σκέψου να σου στέλνω ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε Παρασκευή. Θα πεις: "Πω! Πω! Ωραία!" Θα μπορείς να προσφέρεις όλες τις ανέσεις στη γυναίκα και τα παιδιά σου. Αλλά θα έρθει μια μέρα... δέκα χρόνια, είκοσι χρόνια, εξήντα χρόνια ... που θα συνειδητοποιήσεις ότι όλοι οι φίλοι και οι συνάδελφοί σου δουλεύουν και θα θέλεις να δουλέψεις παρά να έχεις τα χρήματα ελεύθερα και να μην μπορείς να τα εκτιμήσεις.

Αυτή είναι η φύση της Ψυχής. Το Κάρμα είναι συνδεδεμένο με όλα αυτά, όπως και η Θεία Χάρη, η προσπάθεια και η μετενσάρκωση. Είναι όλα συνδεδεμένα. Υπάρχει ένα κομμάτι για τη μοίρα και τη Θεία Χάρη που γράφτηκε από τον Sri Chinmoy:

"Υπάρχει ένας κόσμος που είναι απείρως υψηλότερος από τους πλανήτες. Από εκεί μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε και μπορούμε επίσης να διαγράψουμε οτιδήποτε στη μοίρα μας. Αν διαγράψουμε κάτι που υπάρχει, τότε μπορούμε να προσθέσουμε κάτι νέο. Η μοίρα σας μπορεί επίσης να προσαρμοστεί από τη Χάρη του Ανώτατου. Αν ένας αναζητητής είναι πολύ ανεπτυγμένος και παίρνει σημαντική χάρη, είτε από το Θεό είτε από ένα μεγάλο πνευματικό Δάσκαλο, τότε οι πλανήτες δεν μπορούν να επηρεάσουν αυτόν τον αναζητητή.

Ακόμη και αν κάποιος είναι ένας συνηθισμένος αναζητητής, αν ο Δάσκαλος παρεμβαίνει, τότε οι πλανήτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Η Χάρη του Θεού μπορεί να αλλάξει τη μοίρα οποιουδήποτε. Αυτή η Χάρη είναι παντοδύναμη. Αλλάζει τις απόκρυφες δυνατότητες και υπερβαίνει τους νόμους Αστρολογίας, που είναι οι κοσμικοί νόμοι του Θεού".

Επέτρεψε μου να αναφέρω τρία ακόμα αποσπάσματα του Δασκάλου μου που μπορεί να είναι χρήσιμα για τον επίδοξο αναζητητή:

"Ο νόμος του Κάρμα ισχύει για όλους, και ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να το ξεπεράσει με το διαλογισμό του. Ο νόμος του Κάρμα υπάρχει και ταυτόχρονα μπορεί να ξεπεραστεί από την συνειδητοποίηση, την ενότητα με το Θεό και τη δύναμη της πνευματικότητας ... "

"Στην περίπτωση ενός συνηθισμένου ατόμου που δεν ενδιαφέρεται για την πνευματική του ανάπτυξη, η Καρμική δράση είναι αναπόφευκτη. Ο νόμος του Κάρμα είναι πάντα δεσμευτικός. Σαν φίδι θα τυλιχτεί γύρω του. Πρέπει να πληρώσει τα τέλη, τον φόρο. Ο νόμος του κάρμα είναι ανελέητος ... "

"... Αν έχυσα πικρά δάκρυα και έκλαψα για συγχώρεση, τότε φυσικά, η συμπόνια του Θεού θα με λυτρώσει. Όταν ένα άτομο εισέρχεται στην πνευματική ζωή, το κάρμα του μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί εάν είναι η βούληση του Θεού που λειτουργεί μέσω ενός πνευματικού Δασκάλου. Σιγά-σιγά η άπειρη Χάρη του Θεού μπορεί να ακυρώσει τα αποτελέσματα του κακού κάρμα του και να επιταχύνει τα αποτελέσματα του καλού του κάρμα ".

Συνεχίζεται... Αυτό το κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου (στα Αγγλικά) με τίτλο «Manatita, The Lantern Carrier: An Esoteric Journey to Spiritual Philosophy» 

Είναι διαθέσιμο στην Amazon (εδώ) σε μορφή κανονικού βιβλίου (Paperback) αλλά και σε e-book (Kindle Edition).

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και στον Αλμυρό από εμένα στο φροντιστήριο και από το πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα.

Καλό εσωτερικό πνευματικό ταξίδι σε όσους το διαβάσουν! Η αγάπη μου μαζί σας! 

Επίσης όσοι δεν έχετε προμηθευτεί το πρώτο βιβλίο «Παράξενες Μέρες» μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία.

Για κάθε απορία, ερώτηση ή παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  • στο email: arvanitisioannis99@yahoo.com
  • να αφήσει μήνυμα στο inbox στο face book (Sean Ireland)
  • σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!