Να συγχωρείς, είναι θεραπευτικό!

2020-12-31

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πολλά από αυτά τα λάθη θα τα καταδίκαζα χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς κανένα ελαφρυντικό αν έβλεπα να τα κάνει κάποιος άλλος. Κι όμως ήμουν εγώ ο ένοχος. Η ντροπή, οι τύψεις και οι ενοχές που έφεραν δημιούργησαν έναν εσωτερικό πόνο που υπήρχε εκεί ότι και να έκανα. Αυτός ο πόνος πάντα γράπωνε την καρδιά και το μυαλό μου, εμποδίζοντας την πρόοδο και την ευτυχία μου, μέχρι να μπορέσω να ελευθερωθώ από αυτόν. Και ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθώ πραγματικά ήταν να μου προσφέρουν την ευλογία της συγχώρησης εκείνοι που τους είχα βλάψει. 

Το ξέρω πως όλοι σας, σαν εμένα, έχετε κάτι ανάλογο για το οποίο αποζητάτε συγχώρεση. Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη για τα οποία θα θέλαμε να μας συγχωρήσουν. Η ζωή μας είναι μία σειρά από τέτοια λάθη, αφού μαθαίνουμε να ζούμε βήμα-βήμα, μέσα από αυτά. Μαθαίνουμε την αλήθεια μας μέσα από τις εμπειρίες μας, μέσα από τις προσπάθειές μας, πετυχημένες, μα κυρίως αποτυχημένες. Πολλές φορές δυστυχώς, οι προσπάθειές μας αυτές, υποκινούνται από εγωισμό και ιδιοτέλεια με αποτέλεσμα να μας οδηγούν σε πράξεις για τις οποίες μετανιώνουμε. Άλλες φορές είναι αποτέλεσμα αγαθών προθέσεων! Όπως λέει και το ρητό, «ο δρόμος για την κόλαση είναι σπαρμένος με αγαθές προθέσεις».

 Ο σκοπός της ζωής είναι να προχωρούμε μέσα από αυτά τα λάθη, να μαθαίνουμε, να γιατρεύουμε τις πληγές τους και να βελτιωνόμαστε. Το πιο δύσκολο κομμάτι όμως είναι οι πληγές που δημιουργούν στους άλλους. Πώς να γιατρέψεις την πληγή του άλλου; Πώς να πάρεις πίσω τον πόνο που του προκάλεσες; Αυτά λοιπόν είναι τα πιο τραγικά μας λάθη. Οι ενοχές μας για αυτά μοιάζουν με αλυσίδες που δένουν την καρδιά μας και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Κανείς μας δεν μπορεί να βρει την πραγματική ευτυχία αν δεν ελευθερωθεί από αυτές τις ενοχές και ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να λάβει συγχώρεση από κείνον που έβλαψε.

Δεν μπορείς όμως να ζητάς κάτι το οποίο δεν έχεις μάθει να προσφέρεις ο ίδιος. Αν θέλεις να σε συγχωρήσουν τη στιγμή που θα το έχεις ανάγκη θα πρέπει να μάθεις να συγχωρείς πρώτος εσύ!

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμπαντικούς νόμους: «Αν θέλεις να ξεπερνάς τις δυσκολίες σου και να προοδεύεις πνευματικά πρέπει να μάθεις να συγχωρείς τους άλλους για τα λάθη τους, όσο μεγάλη βλάβη κι αν σου έχουν προκαλέσει». Για αυτό το λόγο όλοι οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι επέμεναν στη συγχώρεση.

Πρέπει να συγχωρείς τις ζημιές που έχεις υποστεί όχι απλά τυπικά με λόγια, αλλά με ειλικρίνεια, μέσα από την καρδιά σου. Πρέπει να θυμάσαι πως αυτό το κάνεις πρώτα από όλα για το δικό σου καλό! Γιατί η μνησικακία η κατάκριση, ο θυμός, η επιθυμία να δεις τον άλλον να τιμωρείται, να πονάει όπως πόνεσες εσύ, είναι πράγματα που δηλητηριάζουν την ψυχή σου, όσο πετυχημένα κι αν προσπαθείς να τα μεταμφιέσεις. Είναι τόσο ισχυρά συναισθήματα που σε δένουν γερά πάνω στο πρόβλημα και έλκουν πολλά αλλά, που δεν έχουν σχέση με τις αρχικές πίκρες και τα παράπονα. 

Το να συγχωρείς δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι τις πράξεις. Να θυμάσαι: δεν συγχωρείς τις πράξεις, συγχωρείς τους ανθρώπους. Γιατί κατανοείς την αδυναμία τους μέσα από την δικιά σου εμπειρία, μέσα από την γνώση των λαθών που έχεις κάνει και των βλαβών που έχεις προκαλέσει σε άλλους ανθρώπους. Το να συγχωρείς δεν σημαίνει να ξεχνάς, σημαίνει να εύχεσαι το καλό των ανθρώπων που σε έβλαψαν. Αυτό είναι μια πραγματική επανάσταση απέναντι στον Εγωισμό. Είναι μια επιλογή που σε ανεβάζει σε ανώτερα επίπεδα πνευματικής ελευθερίας και ευτυχίας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέπεις σε κανέναν να σε εκμεταλλεύεται ή να σε κακομεταχειρίζεται. Αντιθέτως, αλλά πρέπει να δίνεις πάντοτε την μάχη σου με δικαιοσύνη, καλοσύνη και καλή θέληση. Να μην ξεχνάς ποτέ ότι ο κάθε άνθρωπος κουβαλά το δικό του φορτίο, έχει βιώσει τα δικά του δράματα, και υποφέρει από τις πληγές που άλλοι του δημιούργησαν. Όλα αυτά μπορεί να είχαν σαν αποτέλεσμα να ενεργήσει με τον τρόπο που πλήγωσε εσένα. Επειδή στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτε από όλα αυτά, πότε δεν θα μπορέσουμε να είμαστε αντικειμενικοί κριτές των άλλων. Ακόμα και αυτών που μας έβλαψαν.  

Η Αγάπη δεν ζήτα από εμάς να γίνουμε δικαστές κανενός. Μας ζητά μόνο να συγχωρήσουμε και να αφήσουμε το Σύμπαν να κάνει τα υπόλοιπα. Αυτό γνωρίζει ποια και πόσο σκληρά μαθήματα θα πρέπει να φέρει στο δρόμο του καθενός για να του δώσει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τα λάθη του. Για αυτό υπάρχει ο Νόμος του Κάρμα, από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς.

Πολλές φορές θα είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσεις τη βλάβη που έχεις υποστεί, αυτό είναι σίγουρο. Πάλι όμως θα πρέπει να συγχωρείς τον άνθρωπο που έχει μετανιώσει, έχει αλλάξει και χρειάζεται τη δικιά σου βοήθεια για να προχωρήσει, για να μπορέσει να ελευθερωθεί. Αν δεν του προσφέρεις τη συγχώρεση σου, τότε σημαίνει πώς συμμετέχεις στη δική του δυστυχία. Τότε είσαι εσύ που πράττεις κάτι άσχημο, πού διαιωνίζεις το λάθος. Η συγχώρηση σπάει τον κύκλο του αρνητισμού, δημιουργεί ελευθερία και ευκαιρίες για να αναγέννηση και θεραπεία και των δύο. Και αυτού που την προσφέρει μα και αυτού που την δέχεται.

Μετάνοια σημαίνει νοητική αλλαγή. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της λέξης. Όταν κάποιος κατανοεί ότι μία συγκεκριμένη δραστηριότητα ή συμπεριφορά ή ακόμα και ολόκληρος ο προσανατολισμός της ζωής του είναι λάθος και θέλει ειλικρινά να τον αλλάξει, τότε έχει μετανιώσει. Αυτό είναι ένα δείγμα πνευματικής προόδου και εκεί είναι εξαιρετικά πολύτιμη η δικιά σου παρουσία. Εσύ που έχεις υποστεί τη βλάβη, βλέποντας αυτόν τον άνθρωπο να προσπαθεί να ελευθερωθεί, αν του προσφέρεις αυτή την ευκαιρία θα προσφέρεις την ίδια ευκαιρία στον εαυτό σου. Την ευκαιρία να ελευθερωθεί από τα δεσμά αυτού του λάθους και του πόνου που σου προκάλεσε. 

Όταν δεν συγχωρούμε στερούμε από έναν άνθρωπο που έχει μετανιώσει αυτή την ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε να ζούμε στην θλίψη και στα λάθη του παρελθόντος. Και εμείς και εκείνος. Γιατί η άρνηση της συγχώρησης είναι μία προσκόλληση στο παρελθόν. Το καθήκον μας είναι να ζούμε στο παρόν και να ενεργούμε σωστά κατά την παρούσα στιγμή, ανεξάρτητα με το ποια λάθη έγιναν στο παρελθόν.

Άλλωστε σκέψου ότι μπορεί να κρατάς κακία σε κάποιον που πλέον δεν υπάρχει, σε ένα φάντασμα! Γιατί αν ο άνθρωπος που σε έβλαψε, συνειδητοποιώντας το λάθος του και κατανοώντας τον πόνο που προκάλεσε, κατάφερε, μέσα από προσπάθεια και αγώνα, να αλλάξει, να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος και να ελευθερωθεί από το λάθος του αυτό, τότε συνεχίζεις να κρατάς κακία σε κάποιον που δεν υπάρχει! Συνεχίζεις να κρατάς μέσα σου ένα δηλητήριο που βλάπτει δύο καρδιές, τη δικιά σου και αυτού που δεν συγχωρείς. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, την δική σου περισσότερο.

Για πάντα θα ευγνωμονώ εκείνους τους ανθρώπους που οι πράξεις μου τους έβλαψαν αλλά αυτές τις στιγμές που είχα τόσο μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουν τη μετάνοιά μου και να δεχθούν τη συγγνώμη μου το έκαναν. Ήταν και είναι πραγματικοί σωτήρες για μένα. Με βοήθησαν να αλλάξω πραγματικά, να κατανοήσω τις βαθύτερες αιτίες αυτών των λαθών, κι έτσι να νικήσω τον εγωισμό μου. Μα πάνω από όλα τους ευχαριστώ γιατί μου δίδαξαν να συγχωρώ. Και μόνο τότε έμαθα να αγαπώ πραγματικά.

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον, είναι να συγχωρήσεις τα λάθη του, αυτά που σε πόνεσαν και σε έβλαψαν, όταν βλέπεις ότι έχει μετανιώσει πραγματικά και αγωνίζεται να αλλάξει. Σπάσε τον φαύλο κύκλο των ενοχών. Ελευθέρωσε και ελευθερώσου. Θεράπευσε για να θεραπευτείς.

Να συγχωρείς, είναι θεραπευτικό και επιστρέφει σε σένα όταν το χρειαστείς!  Όσοι δεν έχετε προμηθευτεί το βιβλίο μου «Παράξενες Μέρες» μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία.

Για κάθε απορία, ερώτηση ή παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  • στο email: arvanitisioannis99@yahoo.com
  • να αφήσει μήνυμα στο inbox στο face book (Sean Ireland)
  • σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!