Μια συζήτηση πάνω στην Εσωτερική Φιλοσοφία - Μέρος 2ο

2019-09-15

Είναι μια λανθασμένη ιδέα ότι η πνευματική ζωή είναι μια ζωή στερήσεων και κακουχίας, ένα κρεβάτι από αγκάθια. Όχι, ποτέ! Ήρθαμε από την Απόλυτη Ευτυχία. Στην Απόλυτη Ευτυχία θα επιστρέψουμε μέσω της αυθόρμητης χαράς της ζωής. Φαίνεται δύσκολο γιατί φροντίζουμε το εγώ μας. Φαίνεται αφύσικο γιατί αγαπάμε τις αμφιβολίες μας.  - Sri Chinmoy

Ιωάννης: Μου άρεσε η μεταφορά σας με την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι! Είναι απλή και ξεκάθαρη! Αλλά από αυτήν έρχεται η επόμενη ερώτησή μου:

Γιατί ο Χριστιανισμός δεν μπορεί να δεχτεί τη νέα μετενσάρκωση;

Σε συζητήσεις που είχα με μερικούς χριστιανούς θεολόγους, είχαν εκφράσει την άποψη ότι είναι μια επικίνδυνη ιδέα επειδή η πίστη στην μετενσάρκωση μπορεί να επηρεάσει την κατανόηση της ηθικής και των κινήτρων για την ηθική ζωή. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί:

"Εντάξει! Έχω πολλές ζωές για να ζήσω, οπότε θα κάνω ό, τι θέλω σε αυτή, χωρίς ηθικά όρια, θα απολαύσω κάθε πάθος και λαγνεία και θα γίνω καλύτερος άνθρωπος σε μια επόμενη ζωή".

Μανατίτα: Ήμουν εξαιρετικά αφοσιωμένος ως παιδί και θυμάμαι πολλά από τη Βίβλο. Ακόμα, ακολουθώντας τον Δάσκαλό μου για 37 χρόνια, θυμάμαι πολλά από τα λόγια και τα γραπτά του. Μερικές φορές, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο μιλώ, είναι απαραίτητο να παραθέσω τα λόγια του αυτούσια και άλλες φορές απλώς τα παραφράζω. Έτσι λοιπόν η μεταφορά των δύο δωματίων δεν είναι δική μου αλλά του αγαπημένου μου Δασκάλου.

Η μετενσάρκωση υπάρχει στις χριστιανικές γραφές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρες οι αναφορές σε αυτήν. Κάποιοι πίστευαν ότι ο Χριστός ήταν ενσάρκωση του Ηλία. Και πάλι, υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι οι γραφές έχουν αλλάξει από τα αρχικά κείμενα -σημαντικά κομμάτια τους έχουν αφαιρεθεί- και φυσικά υπάρχει και το Υδροχοϊκό Ευαγγέλιο του Ιησού. Αυτό είναι αρκετά διαφορετικό και περιέχει σαφείς αναφορές! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα κάτι απλό που βλέπουμε σήμερα στις συνηθισμένες μεταφράσεις. Δύο άτομα, μιλώντας την ίδια γλώσσα, μεταφράζουν κάτι και καταλήγουν σε διαφορετικές έννοιες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή υπάρχει ένας επιστημονικός τρόπος και υπάρχει και ο δρόμος της Καρδιάς. Οι Γραφές μάς διδάσκουν ότι η Αλήθεια αποκαλύφθηκε στα παιδιά και τους αναλφάβητους, σε αυτούς που δεν ασχολούνται με τη διάνοια. Κάποιος πρέπει να γεννηθεί ξανά! Αυτό που γεννιέται από τη σάρκα είναι σάρκα και αυτό που γεννιέται από το Πνεύμα είναι Πνεύμα, όπως ειπώθηκε από τον Χριστό.

Η Αναγέννηση είναι ξαφνική, είναι Φως στην εσωτερική άνθηση της Καρδιάς, την Πνευματική Καρδιά. Αυτό συμβαίνει με διάφορους τρόπους: μέσω της ακρόασης μιας διάλεξης, της προσευχής, της χάριτος ενός Δασκάλου ή μέσω της ανάγνωσης ενός βιβλίου, όπως μου συνέβη στην ηλικία των τριάντα. Πιστεύω ότι η δική σου εσωτερική ανθοφορία είναι ήδη σε εξέλιξη. Διαφορετικά, δεν θα με είχες βρει και δεν θα κάναμε τώρα αυτή την συζήτηση.

Τώρα η λέξη «Παράδεισος» έχει μεταφραστεί ως «ουρανός» από μερικούς και ακόμη και ως παιδί, θυμάμαι ότι όλοι κοιτάζαμε στον ουρανό για τον Θεό. Ο Χριστός μας διδάσκει ότι η Βασιλεία των Ουρανών είναι μέσα μας. Δεν είπε ότι είναι κάπου από πάνω μας. Η λέξη «Καρδιά» είναι αρκετά αόριστη και αν δεν εισέλθουμε στη μυστικιστική ζωή, δεν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε όντα Πνεύματος με μια πολύ ισχυρή σπίθα που ονομάζεται Ψυχή κυριολεκτικά μέσα μας.

Έτσι η άγνοια είναι ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι απορρίπτουν τη μετενσάρκωση. Υπάρχει ένα πέπλο στο μυαλό και τις καρδιές πολλών ανθρώπων, και αν δεν έχουμε την απαραίτητη Εσωτερική εμπειρία, δεν είμαστε έτοιμοι για πρόοδο. Έτσι, δεν φταίνε πραγματικά τα βιβλία αλλά εμείς οι άνθρωποι. Ο Θεός, ο ίδιος το έχει σχεδιάσει με αυτόν τον τρόπο.

Απαντώντας στις δύο τελευταίες σου γραμμές, για το τι μπορεί κάποιος να σκεφτεί, η μετενσάρκωση δεν υπάρχει χωρίς το νόμο του Κάρμα. Πηγαίνουν μαζί. Όπως σπείρει ο άνθρωπος, έτσι θα θερίσει. Αυτός είναι ένας αναπόφευκτος νόμος του Κόσμου. Όλες οι ενέργειες θα προκαλέσουν αντιδράσεις, όλα τα αίτια θα παράγουν αποτελέσματα. Αυτός είναι ο νόμος του Κάρμα με λίγα λόγια.

Ο αγρότης οργώνει το έδαφος, περιμένει για τη βροχή, δίνει τη σωστή κοπριά και έξι μήνες αργότερα παίρνει μια πλούσια συγκομιδή, αλλά αν κάποιος δεν είναι τόσο εργατικός δεν θα τα πάει τόσο καλά. Πρέπει να αναφέρω, όμως, ότι εμείς οι άνθρωποι, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση, εξακολουθούμε να ζούμε μέσα στην άγνοιά μας. Ο Χριστιανισμός εισήγαγε την έννοια της φωτιάς και της καταδίκης για να προκαλέσει το φόβο και να μπορεί να χειραγωγεί τους ανθρώπους. Παρόλα αυτά ακόμα περιπλανιόμαστε χαμένοι στην άγνοια, δίνοντας ελάχιστη προσοχή στην Αλήθεια.

Μπορούμε να πούμε ότι είναι το παιχνίδι δυνάμεων, ότι είναι ο Θεός που το έχει σχεδιάσει με αυτόν τον τρόπο και όταν η ώρα του Θεού φτάσει τότε οι άνθρωποι αλλάζουν, όχι πριν. Έπρεπε να γίνω τριάντα πριν καταλάβω πλήρως την αθανασία μου, πριν κατανοήσω ότι είμαι Ψυχή και όχι σώμα, ένα θεϊκό ον που έχει μια ανθρώπινη εμπειρία και όχι το αντίστροφο.

Έτσι μεγαλώνουμε αδελφέ μου. Σε μια σπείρα, ίσως, αλλά τίποτα δεν παραμένει το ίδιο. Βλέπω ελπίδα και όραμα σε όλα! Ακόμη και σε αυτό που κάνουν ο Donald Trump και ο νέος Kim. Σε ένα επίπεδο, είναι τόσο όμορφο! Τόσο πολλά υποσχόμενο για την ανθρωπότητα! Ωστόσο, θα βρείτε πολλούς σκεπτικιστές, εκείνους που λένε «ναι, αλλά...». Η ζωή ήταν πάντα έτσι.

Έτσι, αυτοί που είναι μοιρολάτρες -όπως κάποιος που θα έλεγε αυτό που περιγράφεις στις δύο τελευταίες γραμμές της ερώτησής σου- δεν έχουν συνείδηση του Κάρμα. Η ζωή τους είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν άγνοιας (περιορισμοί, ατέλειες, δουλεία και αρνητικές τάσεις), κάτι όμως που μπορεί να είναι προϊόν των δεδομένων που τους δόθηκαν από τον Θεό μέχρι τώρα.

Η Ανατολή έχει πλήρη επίγνωση του Κάρμα, αλλά ο μέσος άνθρωπος της Ανατολής πιάστηκε στα δίχτυα της Μάγια (ψευδαίσθηση - παίρνουμε για πραγματικό ή μόνιμο το φαινομενικό, το οποίο είναι πραγματικά μέρος ενός Ανώτερου Σχεδίου) όσο και εκείνοι της Δύσης.

Ιωάννης: Συμφωνώ ολόψυχα, αδερφέ μου. Η δική μου ξαφνική φώτιση συνέβη στην ηλικία των δεκαεπτά, διαβάζοντας ένα βιβλίο. Το βρήκα "τυχαία" και το διάβασα με μια ανάσα! Στη συνέχεια η ζωή μου άλλαξε. Ήξερα ότι όλα έχουν το νόημά τους και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είμαι βέβαιος ότι είχα προετοιμάσει τον εαυτό μου, και έπειτα το βιβλίο ήρθε, μια αντίδραση στη δράση μου!

Δεν είναι θαυμάσιο ότι αυτός ο καθολικός νόμος του Κάρμα είναι επίσης ένας καθολικός νόμος της Φυσικής; Ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα:

"Για κάθε δράση, υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση."

Η Ενότητα της Γνώσης!

Η επόμενη ερώτησή μου λοιπόν. Αφού κάθε δράση μας καθορίζει τη ζωή μας με την αντίδραση που προκαλεί, ποια είναι η πρώτη σημαντική δράση;

Παραθέτω τα λόγια ενός αγαπημένου χριστιανού συγγραφέα, ο οποίος σημάδεψε τα πρώτα μου πνευματικά βήματα, του Emmet Fox:

"Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι σκέψεις σας καταλαμβάνουν το μυαλό σας, το Μυστικό σας Χώρο, όπως το ονομάζει ο Ιησούς, διαμορφώνουν το πεπρωμένο σας για καλό ή κακό. Στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η εμπειρία της ζωής μας είναι μόνο η εξωτερική έκφραση της εσωτερικής σκέψης. Μπορούμε να επιλέξουμε το είδος των σκέψεων που «φιλοξενούμε» σε αυτόν το Μυστικό Χώρο. Θα είναι λίγο δύσκολο να σπάσει μια κακή συνήθεια της σκέψης, αλλά μπορεί να γίνει. Μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα σκεφτούμε -στην πραγματικότητα, πάντα επιλέγουμε- και ως εκ τούτου η ζωή μας είναι απλώς το αποτέλεσμα του είδους των σκέψεων που κάνουμε ».

Πιστεύετε ότι οι σκέψεις μας είναι το πρώτο ουσιαστικό είδος δράσης;

Μανατίτα: Σημαντικές ενέργειες είναι φυσικά εκείνες που φέρνουν χαρά. Εάν βρίσκεστε στο σκοτάδι, τότε θα αναζητήσετε το Φως. Εάν βρίσκεστε στο χώρο σκέψης του μυαλού, το οποίο είναι ανήσυχο και χαοτικό, τότε είναι καθήκον σας να εισέλθετε στην αίθουσα της Καρδιάς, στην αίθουσα της απλότητας και της Γνώσης, της ενότητας, του δωματίου του παιδιού.

Ο μεγάλος προφήτης Swami Vivekananda λέει ότι οτιδήποτε μας κάνει αδύναμους, θα πρέπει να το απορρίψουμε σαν δηλητήριο. «Η επέκταση είναι ζωή, η στενότητα είναι θάνατος», είπε. Έτσι οι σημαντικές μας ενέργειες πρέπει να συνεπάγονται ενσυναίσθηση, ανιδιοτέλεια, συμπόνια, αγάπη ... όλα τα πράγματα που θα ενισχύσουν τη χαρά μας.

Και πάλι, ίσως η πρώτη ουσιαστική δράση είναι να έχουμε μια πίστη σε κάτι Ανώτερο, ή ακόμα και στη αναγέννησή μας επειδή είναι τότε που συνειδητοποιούμε την αληθινή Πηγή ή τον Εαυτό μας. Τότε κάνουμε τα πάντα για τη δόξα του Θεού. Τέλος, η ψυχή αποφασίζει. Μπορεί να είναι επιβλαβές για μένα να εισέλθω στη ζωή της αισθησιακής ευχαρίστησης, αλλά για μια άλλη Ψυχή μπορεί να είναι μια σημαντική πράξη. Παράδοξο ε; Η αλήθεια είναι παράδοξη, αδελφέ μου, διαφορετικά δεν είναι αλήθεια.

Είμαστε κυρίως τα θύματα της τύχης ή του πεπρωμένου. Δεν έχουν την τελευταία λέξη, αλλά σφίγγουν γύρω μας σαν φίδια. Έτσι, σε κάποιο βαθμό, ορισμένες ενέργειες είναι προκαθορισμένες. Όμως όλα ξεκινούν μέσα μας, σαν σπόροι, και οι σκέψεις έρχονται αργότερα. Οι σκέψεις είναι από το μυαλό και η συμπόνια είναι της Καρδιάς, της Πνευματικής Καρδιάς.

Το σώμα είναι Μυστικό. Υπάρχει πάντα η ανεπαίσθητη αιτία για το κάθε τι που ζούμε, σαν ένας σπόρος φυτεμένος υπόγεια. Όλα αρχίζουν από μέσα πριν εμφανιστούν ως εκδήλωση του εξωτερικού κόσμου.

Ιωάννης: Χμ! Εδώ χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Μπορώ να προσεγγίσω την ιδέα του "σπόρου", αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνω την προέλευση του. Είμαι εγώ που φυτεύω το σπόρο ή οι σπόροι υπάρχουν ήδη μέσα μου και πρέπει να επιλέξω ποιους από αυτούς θα θρέψω και θα μεγαλώσω;

Μανατίτα: Από την Υψηλότερη Πνευματική σκοπιά, ο Θεός είναι ο μόνος που Ενεργεί και ως τέτοιος, είναι Αυτός που φυτεύει τους σπόρους. Ας πούμε απλώς ότι οι δυνατότητες είναι μέσα μας και υπάρχουν κάποιες πτυχές του Κάρμα. Αλλά την ίδια στιγμή, κάθε Ψυχή έχει περιορισμένη ελευθερία να επιλέξει. Μπορεί να δω μια όμορφη επιθυμία που ρέει από μένα ως δημιουργική ενεργεία ή μπορώ να καλλιεργήσω μια αρνητική σκέψη, η οποία σπέρνεται ως σπόρος και εκδηλώνεται εξωτερικά αργότερα. Η πρώτη δύσκολη ερώτησή που μου κάνεις. Ελπίζω η απάντηση να βοηθήσει.

Συνεχίζεται...Αυτό το κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου (στα Αγγλικά) με τίτλο «Manatita, The Lantern Carrier: An Esoteric Journey to Spiritual Philosophy»  

Είναι διαθέσιμο στην Amazon (εδώ) σε μορφή κανονικού βιβλίου (Paperback) αλλά και σε e-book (Kindle Edition).

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και στον Αλμυρό από εμένα στο φροντιστήριο και από το πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα.

Καλό εσωτερικό πνευματικό ταξίδι σε όσους το διαβάσουν! Η αγάπη μου μαζί σας! 

Επίσης όσοι δεν έχετε προμηθευτεί το πρώτο βιβλίο «Παράξενες Μέρες» μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία

Για κάθε απορία, ερώτηση ή παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  • στο email: arvanitisioannis99@yahoo.com
  • να αφήσει μήνυμα στο inbox στο face book (Sean Ireland)
  • σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!