Τι είσαι έτοιμος να θυσιάσεις;

2019-02-20

Ανάμεσα στο δικό μου σχέδιο και το δικό Σου,

αξίωσέ με να επιλέγω το δικό Σου,

μέχρι να καταφέρω αυτά τα δύο να είναι ένα. 

Κάποιος είχε πει πως θα μπορούσε να «γεμίσει» μια βιβλιοθήκη με ένα μόνο βιβλίο το οποίο έχει τις απαντήσεις για όλα όσα μας απασχολούν. Μια πλήρης βιβλιοθήκη έχοντας μόνο ένα βιβλίο! Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά η Βίβλος!

Η Βίβλος είναι ένα κανάλι που μας συνδέει με την Σοφία του Θεού, και είναι συνέχεια ανοικτό για τον καθένα από εμάς. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε κανάλι, πρέπει να συντονιστείς μαζί του για να μπορέσει να σου προσφέρει όλες τις δυνατότητές του, στην καλύτερη ποιότητα. Το μαγικό είναι ότι πρόκειται για ένα απίστευτα πολυεπίπεδο κανάλι που όσο περισσότερο βελτιώνεις τον συντονισμό σου με εκείνο, τόσο περισσότερη Σοφία και ευλογία βάζεις στην ζωή σου.

Η Βίβλος, σε ένα πρώτο επίπεδο, περιέχει αρκετές διδακτικές ιστορίες, με απλούς κανόνες, που ακομα κι ένας άνθρωπος που δεν έχει δουλέψει πάνω στο πνευματικό του υπόβαθρο μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει τον εαυτό του. Ο πραγματικός πλούτος όμως εμφανίζεται όταν προχωρήσεις στα επόμενα επίπεδα και αρχίσεις να αποκρυπτογραφείς τα σύμβολα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο, δεν ήταν αυτός ο σκοπός για τον οποίο γράφτηκε από πολλούς διαφορετικούς φωτισμένους ανθρώπους που απέκτησαν την φώτιση αυτή μέσω της πνευματικής επαφής τους και την συνεχή τους επικοινωνία με τον Θεό. Γιατί δεν είναι, σαφώς, όλες οι ιστορίες που περιγράφει πραγματικές. Πολλές είναι, αλλά όχι όλες. Όμως είναι όλες σπουδαίες αλληγορίες και διαγράμματα ζωής. Είναι πολυεπίπεδες παραβολές γεμάτες ευλογίες και οδηγίες για μια ευτυχισμένη ζωή και μοιάζουν με ένα ορυχείο διαμαντιών, όσο πιο βαθειά σκάβεις τόσο μεγαλύτερα και περισσότερα διαμάντια βρίσκεις!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία της θυσίας του Ισαάκ (Γένεσις 22). Σε αυτή ο Θεός ζητά από τον Αβραάμ να θυσιάσει ότι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή του. Τον μοναχογιό του, ο οποίος μάλιστα είχε γεννηθεί από θαύμα! Σαφώς δεν πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός αλλά για μια αλληγορία. Ο Θεός ποτέ δεν θα μας ζητήσει να θυσιάσουμε τίποτα, ακομα και το πιο απλό. Εμείς είμαστε που, μέσα από την σταδιακή κατανόηση που φέρνει ο πνευματικός αγώνας, επιλέγουμε να εγκαταλείψουμε τα «βαρίδια» που εμποδίζουν την άνοδο μας προς την κορυφή της πραγματικής ευτυχίας. Είναι λοιπόν μια αλληγορία που περιγράφει το τι συμβαίνει εσωτερικά σε καθένα από εμάς που προσπαθεί να βαδίσει το πνευματικό μονοπάτι.

Ο Αβραάμ είναι ο καθένας από εμάς ο οποίος έχει αποκτήσει κάποια επικοινωνία με τον Εσωτερικό πνευματικό του Εαυτό, το θεϊκό μας κομμάτι. Είναι ο κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να ζήσει την ζωή του με αρετή και να αποκτήσει μια συνεχή και συνειδητή επαφή με το Καλό. Όμως καθένας από εμάς, με τον τρόπο ζωής του, έχει δημιουργήσει πολλά «παιδιά», τα οποία μπορούν να επιβραδύνουν ή και να σταματήσουν την πορεία μας προς την Αλήθεια μας. Ο εγωισμός, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, το πάθος για τη δόξα ή τα υλικά αγαθά, η ανάγκη μας να ταιριάξουμε στο σύνολο για να είμαστε αρεστοί, είναι μερικά. Είναι «παιδιά» μας γιατί εμείς τα δημιουργούμε και είναι η εικόνα μας σε αυτό τον κόσμο, και δενόμαστε μαζί τους με την ισχυρή ψευδαίσθηση ότι χωρίς αυτά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Έτσι, κάποιο από αυτά, είναι που καθυστέρει την πνευματική μας πρόοδο κάποια δεδομένη στιγμή.

Ο Θεός από την άλλη, είναι στην παραβολή αυτή ένα σύμβολο για τον Εσωτερικό Εαυτό. Αυτός γνωρίζει ότι για να βαδίσουμε αυτό τον δύσκολο δρόμο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε ότι μπορεί να μας βγάλει από αυτόν. Όσο περήφανοι κι αν είμαστε για αυτό που με κόπο έχουμε αποκτήσει, όσο και αν το αγαπάμε και θεωρούμε ότι μας αξίζει γιατί είναι δικό μας «παιδί», μπορεί να είναι αυτό που τώρα στέκεται εμπόδιο στην πρόοδο μας. Αυτό συμβολίζει ο Ισαάκ. Ο Θεός, ως Εσωτερικός Εαυτός, γνωρίζει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να θυσιάσουμε την ιδέα που έχουμε για τον Ισαάκ και για αυτό θα μας υποβάλει σε αυτή τη δοκιμασία. Θα μας ζητήσει να αποδείξουμε την πίστη μας στην Αλήθεια ότι Εκείνος γνωρίζει και επιθυμεί το καλύτερο για εμάς. Να επαληθεύσουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε όλα αυτά που με τόση προσπάθεια έχουμε δημιουργήσει σε αυτό τον κόσμο, όσο σημαντικά κι αν τα θεωρούμε τώρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο ψηλά στο πνευματικό μας μονοπάτι και να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο και ανώτερο Εαυτό.

Όταν λοιπόν αφεθούμε στο θέλημα του Θεού, γιατί συνειδητοποιούμε ότι Εκείνος θέλει πραγματικα το καλό μας και πως ότι πραγματικα αξίζει δεν θα μας αφήσει να το θυσιάσουμε, τότε γίνεται το θαύμα. Ο Θεός στέλνει τον άγγελό του στον Αβραάμ και του λέει πως δεν χρειάζεται να θυσιάσει το γιο του, αντίθετα του προσφέρει μια εξαιρετική ευλογία. Ο άγγελος λέει στον Αβραάμ:

«Εγώ ο Κύριος ορκίζομαι στον εαυτό μου, ότι επειδή έκανες την πράξη αυτή και δε μου αρνήθηκες το μοναχογιό σου, θα σε ευλογήσω με το παραπάνω και θα σου δώσω αναρίθμητους απογόνους σαν τ' αστέρια του ουρανού και σαν την άμμο που είναι στις ακτές της θάλασσας. Ο απόγονός σου θα κατακτήσει τις πόλεις των εχθρών του. Με τον απόγονό σου θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης, επειδή υπάκουσες στην εντολή μου».

Εδώ οι «αναρίθμητοι απόγονοι» συμβολίζουν τα αποτελέσματα της προσευχής και την ανάπτυξη της πνευματικής κατανόησης. Δηλαδή εδώ ο Εσωτερικός μας Εαυτός μας λέει ότι αποδεικνύοντας την πίστη μας στο Θεό και νικώντας τον φόβο της απώλειας του κατωτέρου εαυτού, θα κερδίσουμε σε προσευχές που θα απαντώνται και σε πνευματική πρόοδο, γιατί θα έχουμε διευρύνει το κανάλι επικοινωνίας μας με την Ανεξάντλητη Πηγή κάθε καλού. Και αυτό θα οδηγήσει σε ακομα σπουδαιότερα αποτελέσματα.

Στη Βίβλο οι εχθροί συμβολίζουν τους φόβους μας, τις αμφιβολίες μας, τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Η πόλη συμβολίζει την Ψύχη μας, γιατί εκεί κατοικούμε Εσωτερικά. Άρα η υπόσχεση ότι «Ο απόγονός σου θα κατακτήσει τις πόλεις των εχθρών του» σημαίνει πως πλέον κανένας φόβος, αμφιβολία ή πρόβλημα δεν θα μπορεί να κυριεύει την Ψυχή σου γιατί με την επιλογή σου να εμπιστευτείς τον Εντός Θεό, γίνεσαι εσύ, κύριος της Ψυχής σου. Ταυτόχρονα «Με τον απόγονό σου θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης, επειδή υπάκουσες στην εντολή μου», δηλαδή θα γίνεσαι ευλογία για τον καθένα που θα συναντάς, το οποίο είναι ίσως και το μεγαλύτερο δώρο!

Βρες λοιπόν αυτό που μπλοκάρει την πρόοδό σου, ψάξε αυτό που εμποδίζει τις προσευχές σου να απαντηθούν, αυτό που δεν αφήνει το υπέροχο δυναμικό σου να εκδηλωθεί και ανέβα στο βουνό Μοριά (που σημαίνει Ψηλά) για την θυσία. Μόνο έτσι μπορείς να αποδείξεις την πίστη σου στον εαυτό σου, όχι στο Θεό. Εκείνος ξέρει ήδη, και είναι κάθε στιγμή στο πλευρό σου ετοιμάζοντας το καλύτερο για σένα. Άλλωστε είπαμε, ο Θεός δεν θέλει αποδείξεις ή θυσίες, εμείς τις χρειαζόμαστε, για να μετατρέψουμε τον εαυτό μας από κάμπια σε πεταλούδα. Έτσι τελικά θα διαπιστώσεις ότι δεν πρόκειται καθόλου για θυσία αλλά για την αρχή του μεγάλου θριάμβου. Του θριάμβου της Αγάπης και του Καλού, δηλαδή του δικού σου θριάμβου!  

Μην ξεχνάς πως όσο κι αν καταφέρεις να βελτιωθείς, ακομα και το πιο λίγο, ο Θεός θα σου πει ευχαριστώ! Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μου «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο arvanitisioannis99@yahoo.com ή να αφήσει μήνυμα στο inbox στο facebook (https://www.facebook.com/johnny.arvanitis.90) ή σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Επίσης το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία:

  1. https://www.politeianet.gr/books/9789609566360-arbanitis-ioannis-logeion-paraxenes-meres-292210
  2. https://www.protoporia.gr/paraxenes-meres-p-493773.html. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!