Ποτέ δεν ξέρεις σήμερα αυτά που θα ξέρεις αύριο

2019-02-09

Μπορείς να καταλάβεις το παρελθόν,

μπορείς να μετανιώσεις και να πονέσεις για το παρελθόν,

όμως πρέπει να ζήσεις το παρόν με ευτυχία.

Άλλωστε μόνο αυτό έχεις, και μόνο για αυτό ευθύνεσαι! 

Κάποια περίοδο, πολλά χρόνια πριν, ήμουν πολύ απογοητευμένος λόγω μιας σημαντικής επιλογής που είχα κάνει. Ενώ είχα αφιερώσει πολύ σκέψη και προσπάθεια για να καταλήξω σε αυτή την επιλογή, και τότε που την έκανα νόμιζα πως ήταν η καλύτερη δυνατή, τελικά αποδείχτηκε πολύ άσχημη και τα αποτελέσματά της μου είχαν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση. Ήμουν για μέρες με το κεφάλι σκυμμένο, γεμάτος ενοχές για αυτή την εσφαλμένη απόφαση. Κατηγορούσα τον παρελθοντικό μου εαυτό -αυτόν που είχε κάνει την λάθος επιλογή- γιατί δεν είχε δει όλες τις εναλλακτικές και δεν είχε προβλέψει το αποτέλεσμα. Αυτή η κακή μου διάθεση είχε, φυσικά, αντίκτυπο και στους γύρω μου, κυρίως στους αγαπημένους μου ανθρώπους. Παρότι δεν είχαν ευθύνη για την δική μου επιλογή, τώρα πλήρωναν και εκείνοι αντίτιμο, αφού έπρεπε να διαχειριστούν την κακή μου διάθεση και τα νεύρα μου. Είχα μετατραπεί σε κάτι που πάντα έλεγα ότι αντιπαθώ. Είχα γίνει μια πηγή αρνητισμού και δυστυχίας.

Ευτυχώς για μένα, αλλά και τους άλλους γύρω μου, ο αγαπημένος μου Δάσκαλος με συνέφερε γρήγορα και με βοήθησε να βρω ξανά την ισορροπία μου και την χαρά μου. Θυμάμαι σαν τώρα τα λόγια του:

«Όταν πρέπει να πάρεις μια απόφαση ή να εκτελέσεις ένα συγκεκριμένο έργο, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ενεργήσεις σωστά. Αυτός είναι να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, με βάση τα δεδομένα που έχεις εκείνη ακριβώς την χρονική στιγμή. Αν το κάνεις θα είσαι εντάξει με τον εαυτό σου και με όλους τους άλλους γιατί απλά θα έχεις κάνει το καθήκον σου, ανεξάρτητα του ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Μπορεί τα γεγονότα στη συνέχεια να δείξουν ότι έκανες λάθος, αλλά δεν θα είναι στην ουσία δικό σου λάθος γιατί δεν θα μπορούσες να πράξεις καλύτερα από ότι έπραξες με τα δεδομένα που είχες εκείνη την στιγμή.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ ανόητο να στενοχωριέσαι για λάθη του παρελθόντος που έγιναν με καλή πίστη. Ακομα κι ένας ανόητος μπορεί να δει εκ των υστέρων πως θα έπρεπε να γίνουν τα πράγματα. Το δύσκολο είναι να προβλέψεις τι θα συμβεί και, πίστεψε με, κανείς δεν θα σε κατηγορήσει επειδή δεν έχεις μαντικές ικανότητες.

Κάνε λοιπόν κάθε φορά αυτό που εσένα σου φαίνεται καλύτερο, αφού όμως προσπαθήσεις να βγάλεις όσο περισσότερο μπορείς από την μέση τον εγωισμό σου, πάρε όλα τα αναγκαία μέτρα για αυτά που μπορείς να προβλέψεις, και θα είσαι εντάξει ότι κι αν γίνει. Για αυτό μην έχεις τύψεις.»

Από τότε κατάλαβα ότι όσο κι αν προσπαθήσω δεν θα μπορέσω να αποφεύγω πάντα τα λάθη, γιατί απλά είναι και αυτά μέρος της ζωής μας. Ποτέ δεν θα μπορώ να προβλέψω κάθε μικρή λεπτομέρεια του μέλλοντος που θα μπορεί να μετατρέψει την επιλογή μου σε αποτυχία, γιατί απλά χρειάζομαι και τις αποτυχίες, για να μάθω και να βελτιωθώ. Χρειάζομαι πάνω από όλα τις αποτυχίες γιατί αυτές μπορούν να χαλιναγωγούν τον εγωισμό που πολλές φόρες δυναμώνει μέσα από τις επιτυχίες.

Κατάλαβα ότι δεν θέλω οι άλλοι να πουν ότι είμαι τέλειος ή ότι δεν κάνω λάθη. Αυτό που επιθυμώ είναι να πουν ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Κι αυτό προσπαθώ από τότε στη ζωή μου.

Βάζω Αγάπη σε κάθε απόφαση και την δυναμώνω μέσα από την προσευχή μου σε Εκείνον που ξέρει το καλύτερο για μένα.

Σε ότι κάνω προσπαθώ να διαχειρίζομαι τον εγωισμό μου και να εξετάζω κάθε πράξη μου πρώτα μέσα από το πρίσμα του γενικότερου καλού. Τι καλό θα προσφέρει στους γύρω μου και στον κόσμο γενικότερα η απόφασή μου ή πράξη μου, κι όχι τι καλό θα προσφέρει σε εμένα. Άλλωστε το καλό του κόσμου είναι και δικό μου καλό.

Πιστεύω στις δυνάμεις που μου έχει προσφέρει Εκείνος, στην δυνατότητα που μου έχει εμφυτεύσει να δημιουργώ καλό, να εκπέμπω Φως και να προσφέρω Αγάπη. Ξέρω ότι Εκείνος είναι κάθε στιγμή μαζί μου και στηρίζει τις πραγματικές μου ανάγκες.

Κάνοντας όλα αυτά ξέρω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Ακομα κι αν δεν είναι αυτά που περίμενα, σίγουρα δεν θα είναι καταστροφικά, θα είναι απαλλαγμένα από τα δεσμά των τύψεων και θα φέρουν δώρα που ίσως ποτέ δεν είχα φανταστεί.

Ξέρω ότι ζω σωστά την ζωή μου όταν κάνω το καλύτερο που μπορώ. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μου «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο arvanitisioannis99@yahoo.com ή να αφήσει μήνυμα στο inbox στο facebook (https://www.facebook.com/johnny.arvanitis.90) ή σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Επίσης το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία:

  1. https://www.politeianet.gr/books/9789609566360-arbanitis-ioannis-logeion-paraxenes-meres-292210
  2. https://www.protoporia.gr/paraxenes-meres-p-493773.html. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!