Ποιος αλήθεια είναι ο πλούτος σου;

2018-09-25

Άδειασε τον εαυτό σου από εγωισμό για να γεμίσεις από ευτυχία.

Μια από τις ποιο παρεξηγημένες φράσεις της διδασκαλίας του Ιησού είναι ο μακαρισμός: «Μακάριοι οι πτωχοί στο πνεύμα, γιατί δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών». 

Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο λόγος του Ιησού είναι καθαρά συμβολικός και αλληγορικός με σκοπό να βοηθήσει αυτόν που θα θελήσει να αναζητήσει, να βρει το δρόμο προς την απελευθέρωση της ψυχής του. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν μέσα από αυτή την οπτική να προσεγγίσουμε το νόημα της ρήσης αυτής.

Σαφώς ο Ιησούς με τον όρο «πτωχός στο πνεύμα» δεν εννοεί τον ανόητο. Ο καθένας μας στην πορεία της ζωής του και μέσα από τις εμπειρίες του έχει συσσωρεύσει ένα «πνευματικό πλούτο» απόψεων, αντιλήψεων, προκαταλήψεων, ιδεών που στηρίζονται στην εγωιστική μας αντίληψη για τον κόσμο. 

Αυτός ο πνευματικός πλούτος λοιπόν πολλές φόρες θα μπει εμπόδιο στην επιθυμία της ψυχής να βιώσει την καθαρότητα της Αγάπης, γιατί αυτό θα συνεπάγεται αυτόματα την εγκατάλειψη του πλούτου αυτού. Το να γίνει κανείς «πτωχός στο πνεύμα» λοιπόν, σημαίνει ότι έχει αδειάσει τον εαυτό του από κάθε προσπάθεια να επιβάλει την εγωιστική του θέληση απέναντι στην Αγάπη και τις ανάγκες της. Ταυτόχρονα σημαίνει πως αφήνει πίσω του κάθε εκ των προτέρων διαμορφωμένη άποψη για την αναζήτηση του Θεού. 

Έτσι χωρίς προκαθορισμένες φόρμες, αφήνει την ψυχή του να βρει το δρόμο της προς Εκείνον. Σημαίνει πως έχοντας εγκαταλείψει τον πνευματικό πλούτο που έχει συσσωρεύσει μέχρι τότε μέσα από τους δρόμους της πνευματικής περηφάνιας, είναι έτοιμος και πρόθυμος να εγκαταλείψει τα τωρινά πρότυπα σκέψης, τις απόψεις, τις προκαταλήψεις, τις ψευδαισθήσεις κι αν χρειάζεται ακόμα και τον τωρινό τρόπο ζωής του, ώστε καθαρός ως αναγεννημένο βρέφος να κατανοήσει την αλήθεια του. 

Σημαίνει τελικά ότι εγκαταλείποντας όλο αυτό τον «πλούτο» που στέκεται εμπόδιο στην ανακάλυψη του Θεού μέσα του, με τους περισπασμούς που βάζει στο δρόμο του, είναι έτοιμος να επιστρέψει στο βασίλειο της αγάπης, στο βασίλειο των Ουρανών, στο σπίτι του. 

Κανείς δεν είναι πιο πλούσιος από αυτόν που αγάπα χωρίς όρια.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Ο Θεός μου έδωσε πάλι σήμερα ένα υπέροχο δώρο 86400 δευτερόλεπτων. Θα γεμίσω όσο περισσότερα μπορώ από αυτά με αγάπη και φως, για να Τον ευχαριστήσω.
Να θυμάσαι πως η ποσότητα του νερού που θα πάρεις από τον Ωκεανό περιορίζεται μόνο από το δοχείο που θα χρησιμοποιήσεις. -Sean Dragon