Ο Κακός Ταύρος

2017-10-17

Αν θες να γνωρίσεις τον πραγματικό χαρακτήρα κάποιου, δες πως συμπεριφέρεται στους πιο αδύναμους από αυτόν. 

   Ένα βράδυ διαβάζοντας κάποιες ειδήσεις, έπεσε το μάτι μου στο έξης παρανοϊκό: Στην Ισπανία σε κάποια ταυρομαχία ένας ταύρος τραυμάτισε θανάσιμα έναν ταυρομάχο, κάτι που είχε να συμβεί πάρα πολλά χρόνια. Ως εδώ θλιβερό, αλλά τίποτα το παράξενο κατά την άποψη μου (αν και για να πω την αλήθεια μου φάνηκε παράξενο πως για τόσα πολλά χρόνια δεν είχε συμβεί τέτοιο δυστύχημα). Το σοκ το έπαθα στην συνέχεια. Οι αρχές αποφάσισαν να θανατώσουν τον ταύρο αλλά και την μητέρα του για να χαθεί η γενιά του «θύτη»!

   Έμεινα κυριολεκτικά με το στόμα ανοικτό! Τι να πεις για την ανθρώπινη ηλιθιότητα! Όπως έλεγε ο αγαπημένος Isaac Asimov, «μπροστά στην ανθρώπινη ηλιθιότητα και οι θεοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά!».

   Όταν μετέφερα την είδηση αυτή στην γυναίκα μου, εκείνη μου απάντησε με ένα πολύ σοφό τρόπο: « Αν κάποιος θέλει να δει την ποιότητα του πολιτισμού ενός πλανήτη θα έπρεπε να ρωτήσει τα ζώα του πλανήτη αυτού».

   Πόσο αλήθεια είναι αυτό, πραγματικά όμως! Σκεφτείτε για λίγο τι θα έλεγαν τα ζώα του πλανήτη μας για τον... «πολιτισμό» μας, αν ρωτηθούν από έναν εξωγήινο παρατηρητή. Ειλικρινά δεν θα ήθελα να είμαι μπροστά σε αυτό.

  Αναλογιστείτε τι έχουμε κάνει στον πλανήτη αυτό και στους υπόλοιπους συγκάτοικους μας σε αυτόν. Είχαμε έναν παράδεισο και τον μετατρέπουμε, μέρα με την ημέρα σε κόλαση, για μας αλλά και για όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς του. Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί το κάνουμε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι είμαστε εγωιστές! Θεωρούμε ότι τα πάντα είναι δικά μας και έχουμε δικαίωμα στην ζωή και την ευτυχία όλων των οργανισμών (ναι, πιστεύω πως όλοι οι οργανισμοί μπορούν να βιώσουν την ευτυχία και πιστεύω πως για αυτό έχουν δημιουργηθεί από τον Θεό της Αγάπης). Κι ο εγωισμός μας αυτός όταν πλέον δεν μπορεί να τραφεί από τον πόνο αυτόν στρέφεται στους πιο αδύναμους του δικού μας είδους με αποτέλεσμα τις σημερινές κοινωνίες της ανισότητας, της εκμετάλλευσης και της αδικίας.

  Πως μπορεί να αναστραφεί αυτή η πορεία προς την καταστροφή; Γιατί η καταστροφή μας είναι η σίγουρη κατάληξη αυτού του δρόμου που βαδίζουμε. Και αυτό γιατί όταν εξοντώνεις τους πιο αδύναμους από σένα, έναν-έναν, κάποια στιγμή θα μείνεις απέναντι στον εαυτό σου. Θα μείνεις απέναντι σε αυτά τα στοιχεία σου, για τα οποία, ο εγωισμός και η αποξένωση από την πραγματική σου φύση, θα σου λένε ότι είναι οι αδύναμες πλευρές σου, δηλαδή η καλοσύνη, η αγάπη, η χαρά, η γαλήνη, η ευγνωμοσύνη κι όλα τα υπόλοιπα που μας συνδέουν με τον θεϊκό μας πυρήνα. Και τότε θα προσπαθήσεις να δείξεις την δύναμη σου σε αυτά και να τα υποτάξεις και να τα καταστρέψεις. Αυτό όμως σημαίνει πως θα καταστρέψεις τον αληθινό σου εαυτό. Γιατί αυτό είμαστε πραγματικά, είμαστε αγάπη και καλοσύνη όσο κι αν ο εγωισμός προσπαθεί να μας κάνει να το ξεχάσουμε. Αυτό κάνουμε στον πλανήτη και στον εαυτό μας και αντίστροφα.

  Ο Πατέρας δημιουργός μας, ενστάλαξε μέσα μας, στον καθένα από εμάς, θεϊκή δύναμη. Δύναμη που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε, με βάση την ελευθέρια της βούλησης που μας έδωσε, για δημιουργία ή καταστροφή. Είναι δική μας επιλογή. Όταν την χρησιμοποιήσαμε με αγάπη κάναμε θαύματα. Σκεφτείτε πόσα έχουν προσφέρει στον κόσμο μας άνθρωποι που αφιέρωσαν την ζωή τους στον αγώνα για το κοινό καλό. Τι υπέροχα θαύματα έχουν καταφέρει! Όταν την χρησιμοποιούμε υποκινούμενοι από τον εγωισμό μας τότε μόνο καταστροφή δημιουργούμε.

  Πρέπει λοιπόν ο καθένας από μας καταλάβει ότι είναι συμμέτοχος σε όλη αυτή την καταστροφή. Κανένας μας δεν μπορεί να πει «δεν φταίω εγώ, ας το λύσουν αυτοί που το δημιούργησαν». Για τον απλό και προφανή λόγο, πως αν κάποιος βάλει φωτιά στο σπίτι σου δεν θα πεις, ας το λύσει αυτός που την έβαλε. Γιατί αυτό κάνουμε. Με τον τρόπο που λειτουργούμε έχουμε βάλει φωτιά στο σπίτι μας και καθόμαστε σε μια γωνία, πνιγμένοι από τον καπνό και κάνουμε φιλολογική συζήτηση για το ποιος είναι υπεύθυνος να λύσει το πρόβλημα!

  Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε την θεϊκή μας δύναμη για να προσφέρουμε και να υπηρετήσουμε τους αδύναμους κι αυτούς που έχουν την ανάγκη μας, θα βρεθούμε να δεχόμαστε την βοήθεια αυτών που μπορούν να συνεισφέρουν στις δίκες μας ανάγκες. Αν δείξουμε σεβασμό σε κάθε κομμάτι της δημιουργίας θα ανταμειφτούμε από την ομορφιά του παράδεισου που θα αναπτυχθεί ξανά γύρω μας. Είναι δική μας επιλογή, κανενός άλλου. Είναι δική μας ευθύνη, κανενός άλλου, γιατί είναι το δικό μας σπίτι, κανενός άλλου. Κι εμείς το καταστρέφουμε, κανείς άλλος.

Γιατί στις ταυρομαχίες δεν ισχύει για τον ταύρο η νόμιμη άμυνα; 


Σχόλια:

  1. Did:   Είμαστε το είδος που μοίρασε τα όπλα αυτοκαταστροφής σε όλη την Γη αλλά τον πολιτισμό μόνο στο 30% 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!