Μια συζήτηση πάνω στην Εσωτερική Φιλοσοφία - Μέρος 5ο

2019-10-13

Ο Θεός θέλει να εκφράσει τον εαυτό Του μέσα απο κάθε άτομο με έναν μοναδικό τρόπο. Όταν γινόμαστε συνειδητά και πλήρως ένα με το Θεό, όχι μόνο τον εκπληρώνουμε, αλλά εκπληρώνουμε και τον εαυτό μας. - Sri Chinmoy

Ιωάννης: Μια ακόμη ερώτηση για την ενοχή.

Πιστεύω ότι η συγχώρεση είναι σημαντική για όποιον θέλει να περπατήσει το Πνευματικό μονοπάτι. Να δώσει και να λάβει συγχώρεση.

Λέω συχνά στους μαθητές μου ότι αν θέλουν να μάθουν να αγαπούν, πρέπει να μάθουν να συγχωρούν. Και πρώτα απ' όλα, πρέπει να μάθουν να συγχωρούν τον εαυτό τους. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους, να μάθουν από αυτά, να αναλάβουν την ευθύνη, αλλά να μην αφήσουν την ενοχή να κυριαρχεί στη ζωή τους.

Πώς μπορώ να συγχωρήσω τους άλλους αν δεν μπορώ να συγχωρήσω τον εαυτό μου;

Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας για αυτό.

Manatita: Λοιπόν Σον, όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Είναι θεμελιώδες για να είσαι αληθινός απέναντι στον εαυτό σου. Είναι μια αξιοσημείωτη δήλωση.

Υπάρχουν αρκετοί σύμβουλοι ζωής, στο διαδίκτυο, που μας το υπενθυμίζουν. Το να αγαπάμε τον εαυτό μας είναι ουσιαστικά να περπατάμε προς το Φως ... να κάνουμε αυτό που μας χαρίζει χαρά. Δύσκολο για πολλούς!

Η ενοχή, στο σύνολό της, είναι κατ' ουσία η έμφυτη αδυναμία μας, αν και ίσως είναι δίκαιο να πούμε ότι είναι και η έννοια της αμαρτίας που δεν βοηθάει. Έχω αισθανθεί την ενοχή πολλές φορές!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεμελίωση της Εσωτερικής Φιλοσοφίας παραμένει σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο: Πρώτον, μεταμορφώνουμε την κατώτερη φύση μας με τη Χάρη του Θεού και τότε θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν θέλουμε να κολυμπήσουμε, πρέπει να πηδήξουμε στο νερό.

"Η παλιά ανακάλυψη -

Συγχώρεση, συγχώρεση, συγχώρεση.

Είναι ο μόνος τρόπος για την πραγματική ευτυχία. " - Sri Chinmoy

Ιωάννης: Πόσο εύκολο είναι για τους νέους να είναι αληθινοί με τον εαυτό τους όταν μεγαλώνουν σε έναν κόσμο γεμάτο ψέματα;

Μανατίτα: Δίδαξέ τους λοιπόν τα βασικά ... το θεμελιώδες. Τα υπόλοιπα είναι έργο του Θεού. Μην παγιδεύεσαι. Εάν δεν έχει νόημα για αυτούς να αναζητήσουν την αλήθεια τους, είτε δεν είναι έτοιμοι είτε δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη δημιουργία του Θεού. Παίξε το ρόλο σου, αλλά μην καταλήγεις στο «γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα;».

Αρκεί να σέβονται, να προσεύχονται με τον τρόπο τους, να θέλουν να υπηρετήσουν τον κόσμο; Τα υπόλοιπα είναι στα χέρια του Θεού. Δίδαξε τα θεμέλια της Εσωτερικής Φιλοσοφίας: καλοσύνη, αγάπη, έλεος ... εξαρτάται από αυτούς και από το Θεό για το πώς θα λειτουργήσουν.

Η προσάρτηση είναι αρνητική. Η απορρόφηση από τα προβλήματα των άλλων θα σε εξασθενήσει. Δούλεψε για την βελτίωση τους, αλλά να θυμάσαι ότι τα αποτελέσματα είναι του Θεού.

Ιωάννης: Πόσο σοφό είναι αυτό! Εάν αφήσεις τον εαυτό σου να απορροφηθεί από την αρνητικότητα του προβλήματος του αδελφού σου, τότε δεν μπορείς να τον βοηθήσεις πραγματικά.

Μπορούμε να φωτίσουμε το μονοπάτι, αλλά δεν μπορούμε να περπατήσουμε τα βήματα εκείνων που θέλουμε να βοηθήσουμε.

Έχω πιαστεί σε αυτή την παγίδα πολλές φορές, ξέρετε. Η παγίδα "πρέπει να βοηθήσω με κάθε τρόπο".

Πώς ξέρεις πότε πρέπει να προχωρήσεις;

Manatita: Όταν γίνεται φανερό ότι εσύ βλέπεις τα πράγματα με έναν τρόπο και οι άλλοι με εντελώς διαφορετικό. Τότε τους αφήνεις ελεύθερους και προχωράς. Η ζωή είναι ενέργεια. Δεν έχει νόημα να αποστραγγίσεις τη δική σου σας ή αυτή των άλλων.

Αλλά και πάλι, η προσευχή και ο διαλογισμός θα σου διδάξουν καλύτερα τι πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση.

Γνωρίζοντας πότε πρέπει να προχωρήσουμε αφήνοντας τα πράγματα στα χέρια του Θεού σχετίζεται με τόσα πολλά πράγματα! Εάν στέκεστε σε ένα φανάρι με έναν φονταμενταλιστή σταυροφόρο και "συζητάτε", αυτό μπορεί να ευχαριστήσει το μυαλό αλλά τελικά θα σας φθείρει.

Το τέχνασμα δεν είναι να αλλάξουμε τον κόσμο. ο σκοπός είναι να τον κάνουμε καλύτερο! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιστρέφω στα θεμέλια της Εσωτερικής Φιλοσοφίας ξανά και ξανά. Το λες άλλωστε τόσο συχνά στα γραπτά σου:

Να είστε, όπως λέει ο Παύλος, μιμητής του Χριστού. Γνωρίζετε πότε πρέπει να είστε σιωπηλοί ή να φύγετε μακριά. Ποτέ μην κάνεις ό, τι σε κάνει αδύναμο ... να προσφέρεις, αλλά μόνο από μια θέση δύναμης. Και πάντα να προσέχεις τις δικές σου φυσικές ή εγγενείς αδυναμίες.

Ιωάννης: Νομίζω ότι έχετε δίκιο. Πολλοί καλοί άνθρωποι, με τις καλύτερες προθέσεις να αλλάξουν τον κόσμο, απέτυχαν μόνο και μόνο επειδή αυτό είναι μάλλον αδύνατο! Δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κοινωνία που έχει δημιουργηθεί σε αυτή τη σύγχρονη μορφή από τις επιλογές, τις πράξεις και τη συλλογική συνείδηση όλων των ανθρώπων. Μπορούμε να τη βελτιώσουμε όμως. Μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας και να την κάνουμε συνεχώς καλύτερη, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθούμε να παρακινήσουμε τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Συνολικά, όλες αυτές οι προσπάθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Κατανοώ σωστά την έννοια της φράσης σας;

Manatita: Ναι ... ναι, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Διαφορετικά γιατί έρχονται οι Δάσκαλοι σε αυτόν τον κόσμο; Είσαι το κλαδί και ο Δάσκαλος είναι το Δέντρο. Δεν έχεις πει ότι σε εμπνέω; Εσύ ο ίδιος δεν εμπνέεις άλλους; Το Φως πρέπει να κατεβαίνει στο σκοτάδι. Αλλά δεν πρέπει να πιέζουμε! Απλά υπηρετήστε χωρίς προσδοκίες. Οι ενέργειες από μόνες τους δεν έχουν δύναμη. Αυτό που έχει σημασία στη δράση είναι μια ζωντανή συνειδητοποίηση της δύναμης της Αγάπης / Συνείδησης / Πνεύματος.

Γίνε το σημείο αναφοράς που ο Παύλος και ο Χριστός σου ζητά να είσαι, και θα μετατοπίσεις τα βουνά. Άσε τη ζωή σου να είναι μίμηση του Χριστού, μια ζωή Αγάπης, ανεκτικότητας, ολόψυχης προσφοράς, ελέους και ενσυναίσθησης ... αυτό είναι το θεμέλιο. Για αυτό, η προσευχή και μια έντονη αφοσίωση σε κάτι υψηλότερο είναι απαραίτητη. Η ζωή ενός αναζητητή του Θεού είναι ένα μεγάλο προνόμιο, αλλά και μια τεράστια ευθύνη. Να ένα εξαιρετικό απόσπασμα:

" Μην προσπαθήστε να αλλάξετε τον κόσμο, θα αποτύχετε.

Προσπαθήστε να αγαπήσετε τον κόσμο.

Λοιπόν! Ο κόσμος αλλάξει, αλλάξει για πάντα. " -Sri Chinmoy 


Συνεχίζεται...Αυτό το κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου (στα Αγγλικά) με τίτλο «Manatita, The Lantern Carrier: An Esoteric Journey to Spiritual Philosophy»  

Είναι διαθέσιμο στην Amazon (εδώ) σε μορφή κανονικού βιβλίου (Paperback) αλλά και σε e-book (Kindle Edition).

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και στον Αλμυρό από εμένα στο φροντιστήριο και από το πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα.

Καλό εσωτερικό πνευματικό ταξίδι σε όσους το διαβάσουν! Η αγάπη μου μαζί σας!  

Επίσης όσοι δεν έχετε προμηθευτεί το πρώτο βιβλίο «Παράξενες Μέρες» μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία.

Για κάθε απορία, ερώτηση ή παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  • στο email: arvanitisioannis99@yahoo.com
  • να αφήσει μήνυμα στο inbox στο face book (Sean Ireland)
  • σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!