Μια συζήτηση πάνω στην Εσωτερική Φιλοσοφία - Μέρος 1ο

2019-09-08

Κανένα κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο όταν πρόκειται για την εσωτερική ειρήνη. Η ειρήνη είναι ο αρμονικός έλεγχος της ζωής. Δονείται με την ενέργεια ζωής. Είναι μια δύναμη που εύκολα υπερβαίνει όλες τις κοσμικές μας γνώσεις. Ωστόσο, δεν είναι ξέχωρη από τη γήινη ύπαρξή μας. Εάν ανοίξουμε τα σωστά μονοπάτια μέσα μας, αυτή η ειρήνη μπορεί να γίνει βίωμα εδώ και τώρα. - Sri Chinmoy

Ευχαριστώ τη ζωή για την ευλογία που μου πρόσφερε φέρνοντάς με σε επαφή με μερικούς Δασκάλους που με βοήθησαν να περπατήσω το Πνευματικό μονοπάτι και να αναζητήσω την αλήθεια μέσα μου.

Ο πιο πρόσφατη από αυτούς είναι ο αγαπημένος μου αδελφός Manatita. Ένας πραγματικός Πνευματικός Φάρος, που με τη σοφία των γραπτών του με έκανε να καταλάβω πόσο Φως μπορεί να προσφέρει σε κάποιον που αναζητά τον δρόμο της Αλήθειας.

Ως εκ τούτου, όταν δέχτηκε να κάνουμε μια συζήτηση με «ανοικτά» θέματα πάνω στην Εσωτερική Φιλοσοφία, σκέφτηκα ότι ήταν ένα τεράστιο δώρο -και έτσι αποδείχθηκε τελικά- καθώς αυτό θα μου έδινε τη δυνατότητα να αποσαφηνίσω διάφορα «θολά» σημεία στη γνώση μου και να εμβαθύνω την κατανόησή μου ακόμα περισσότερο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα αποκτούσα έτσι την ευκαιρία να απολαύσω το λόγο του, ο οποίος είναι γεμάτος Αγάπη και Φως, γεγονός που με ενθουσίασε!

Θα μοιραστώ αυτή τη συζήτηση με την ελπίδα ότι θα γίνει και για εσάς το δώρο Φωτός που υπήρξε για μένα.

Ας ξεκινήσουμε αυτή την πνευματική περιπέτεια ...

Ιωάννης: Κάποιος που διαβάζει τα ποιήματα και τα κείμενά σας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την Αγάπη που θέλετε να προσφέρετε στον κόσμο. Αυτό, συνήθως, είναι χαρακτηριστικό κάποιου που είναι ευτυχισμένος και ως εκ τούτου θέλει να μοιραστεί την ευτυχία με τον υπόλοιπο κόσμο. Επομένως, θέλω να αρχίσω αυτή τη συζήτηση από αυτό το σημείο. Είστε ευτυχισμένος? Κοιτάζοντας πίσω στη ζωή σας, πιστεύετε ότι ήταν μια ευτυχισμένη ζωή ή είναι μια ζωή που εξελίχθηκε σε ευτυχισμένη μέσω του δρόμου που ακολουθήσατε;

Manatita: Η ζωή μου, η ζωή σου ... η ζωή του καθενός βρίσκεται στη διαδικασία εξέλιξης. Εμείς υπερβαίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας στον εξωτερικό κόσμο και ο Θεός επίσης ξεπερνά τα εμπόδιά μας στον εσωτερικό κόσμο. Πρόκειται για μια διαδικασία συνεχούς αλλαγής στο κοσμικό παιχνίδι του Θεού, σε αυτό το επίπεδο του υλικού κόσμου και επίσης στον εξελισσόμενο και αυτοβελτιούμενο κόσμο πέρα από αυτόν που ζούμε τώρα.

Γεννήθηκα σε οικογένεια χριστιανών και ήμουν πολύ ευσεβής ως παιδί, ακόμα περισσότερο κι από τους γονείς μου. Η μητέρα μου, μού είχε δώσει μεγάλη πνευματική ελευθερία κι έτσι κάποια στιγμή επισκέφτηκα τους Ευαγγελιστές και άρχισα να τους ακολουθώ, στις μεγάλες τους συγκεντρώσεις σε σκηνές και εκκλησίες σε όλη τη χώρα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι η Καρδιά μου «καιγότανε» για τον Θεό και τον Ιησού.

Έτσι όλα ξεκίνησαν από την παιδική ηλικία μου, και ναι, ήμουν τόσο ευτυχισμένος, αλλά ίσως ακόμα πιο ευγενικός, περισσότερο δοτικός από ένα συνηθισμένο παιδί. Τα συγχαρητήρια μάλλον πρέπει να πάνε στην μαμά μου. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου μου, αναφέρω τις συνηθισμένες δραστηριότητες που έκαναν τα παιδιά στην εποχή μου και ίσως ήμασταν ευλογημένοι με λιγότερες ευκαιρίες, αλλά με μια απλούστερη ζωή.

Προχωρώντας αρκετά χρόνια μπροστά, στην ηλικία των 30 ετών, όταν έγινα μαθητής του Sri Chinmoy, ήμουν σε θέση να δω το κοινό νήμα του παρελθόντος μου και τη σχέση του με το παρόν. Ο καθένας μας βιώνει τα πάνω και τα κάτω στη ζωή, αλλά σε γενικές γραμμές, η ζωή μου ήταν χαρούμενη. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο είδος εσωτερικής ικανοποίησης που έρχεται από μια έντονη πίστη σε Κάτι Ανώτερο ... μια αδιαμφισβήτητη βεβαιότητα της παρουσίας του Θεού.

Η μετενσάρκωση βοηθά τρομακτικά. Όταν κάποιος ξέρει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη ζωή ... ότι η Ψυχή είναι αθάνατη ... ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί, τότε υπάρχει άφθονη χαρά, ακόμη και στις αποτυχίες στην πορεία. Η τελειότητα είναι ένα διαφορετικό πράγμα, προφανώς, αλλά υπάρχει μια τεράστια εσωτερική ολοκλήρωση γνωρίζοντας ότι κάποιος έχει βρει τον σταθμό του στη ζωή και κάνει το σωστό. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο σωστός τρόπος - να ζείτε στην Καρδιά, όπως κάνει έαν παιδί.

Όσον αφορά την ευτυχία, η περισσότερη ευτυχία είναι παροδική στην καθημερινή ζωή. Η ευτυχία, πιο σωστά, είναι η αγάπη που διοχετεύεται στην φρεσκάδα και την πληρότητα της ζωής. Αλλά ναι, είμαι ικανοποιημένος και βλέπω τα πάντα μέσα από τον Εσωτερικό Πιλότο (Θεό) που με ενδυναμώνει.

Ιωάννης: Μετενσάρκωση! Πραγματικά χτυπήσατε μια χορδή εδώ! Αυτή η γνώση με έχει αλλάξει και θέλω να μιλήσουμε γι 'αυτό λίγο περισσότερο. Κατ' αρχήν, διαβάζω στο βιβλίο σας:

"Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου σαν μικρό παιδί να θέλει να πάει στο σχολείο, να κάνει το καλό, να βοηθήσει και μέσα από αυτά να είναι χαρούμενος."

Και είπατε παραπάνω ότι ως παιδί, η Καρδιά σας «καιγότανε» για τον Θεό και τον Ιησού. Ρωτώ λοιπόν, πιστεύετε ότι όλα αυτά ήρθαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης ζωής σας;

Manatita: Ναι, σίγουρα! Η μετενσάρκωση εξηγεί τόσα πολλά! Γιατί είναι ένα παιδί τριών σε θέση να συνθέτει μουσική και να παίζει βιολί; Και πάλι, όλοι οι άνθρωποι του Θεού που σέβομαι, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου Δασκάλου, μιλούν για αυτό με βεβαιότητα. Ο Sri Chinmoy διδάσκει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ένας Δάσκαλος του διαμετρήματος αυτών των ανθρώπων χωρίς να έχει κάνει κάποια προηγούμενη πνευματική εξάσκηση και πρόοδο.

Η μετενσάρκωση υπάρχει για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της Ψυχής, η οποία είναι αθάνατη. Το Bhagavad Gita, ένα βιβλίο σεβαστό στην Ινδία, είναι πολύ πιο σαφές σε αυτό:

"Τα όπλα δεν μπορούν να διασπάσουν τη Ψυχή. Η φωτιά δεν μπορεί να κάψει τη Ψυχή. Το νερό δεν μπορεί να βυθίσει τη Ψυχή. Ο άνεμος δεν μπορεί να στεγνώσει την ψυχή."

Έχουμε πολλές επιθυμίες και δεν μπορούμε να τις εκπληρώσουμε όλες σε μια ζωή. Ο Θεός είναι πάντα συμπονετικός και μας επιτρέπει να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Λάβετε υπόψη σας ότι η Εσωτερική Φιλοσοφία σας βλέπει ως Ψυχή η οποία εκδηλώνεται μέσα από ένα σώμα που αποτελεί για αυτήν ένα ναό, όχημα και όργανο. Δεν είστε το σώμα που φαίνεται , αλλά η Ψυχή που κατοικεί σε αυτό.

Το σώμα χρειάζεται την ψυχή για την συνειδητοποίησή του. Η Ψυχή χρειάζεται το σώμα για την εκδήλωση ... να αγαπήσει, να λατρέψει και να δοξάσει το Θείο. Η Καρδιά είναι το ιερό, και η Ψυχή είναι η θεότητα μέσα στο ιερό.

Ο θάνατος και η ζωή είναι σαν δύο δωμάτια. Όταν είμαστε κουρασμένοι, ξεκουραζόμαστε στην κρεβατοκάμαρα (θάνατος) ανανεωνόμαστε, παίρνουμε δύναμη και επιστρέφουμε στο σαλόνι μας (ζωή).

"Ο θάνατος δεν είναι το τέλος

Ο θάνατος δεν μπορεί ποτέ να είναι το τέλος.

Ο θάνατος είναι ο δρόμος.

Η ζωή είναι ο ταξιδιώτης.

Η Ψυχή είναι ο Οδηγός ... "

"Το μυαλό μας σκέφτεται το θάνατο.

Η καρδιά μας σκέφτεται τη ζωή

Η Ψυχή μας σκέφτεται την Αθανασία " -SriChinmoy

Η μετενσάρκωση είναι η διαδικασία απόρριψης των φθαρμένων σωμάτων μας και στη συνέχεια η είσοδος μας σε μια νέα μορφή, κυρίως ανθρώπινη, για μια νέα εκδήλωση. Είμαστε συνεχώς εξελισσόμενοι, και είναι πολύ ασυνήθιστο για την ψυχή να πάει προς τα πίσω. Ταυτόχρονα, αποθηκεύει και θυμάται τις προηγούμενες αναμνήσεις μας.

Συνεχίζεται...Αυτό το κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου (στα Αγγλικά) με τίτλο «Manatita, The Lantern Carrier: An Esoteric Journey to Spiritual Philosophy» 

Είναι διαθέσιμο στην Amazon (εδώ) σε μορφή κανονικού βιβλίου (Paperback) αλλά και σε e-book (Kindle Edition).

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και στον Αλμυρό από εμένα στο φροντιστήριο και από το πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα.

Καλό εσωτερικό πνευματικό ταξίδι σε όσους το διαβάσουν! Η αγάπη μου μαζί σας! 

Επίσης όσοι δεν έχετε προμηθευτεί το πρώτο βιβλίο «Παράξενες Μέρες» μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία

Για κάθε απορία, ερώτηση ή παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  •  στο email: arvanitisioannis99@yahoo.com
  •  να αφήσει μήνυμα στο inbox στο face book (Sean Ireland)
  • σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!