Μια συζήτηση πάνω στην Εσωτερική Φιλοσοφία - Μέρος 13ο – Τελευταίο

2020-06-14

Αγαπώντας όλο και περισσότερο, μια μέρα θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας. -Sri Chinmoy

Το τέλος μιας πνευματικής περιπέτειας

Φθάσαμε λοιπόν στο τέλος αυτής της θαυμάσιας πνευματικής περιπέτειας, φίλοι μου. Ήταν μια ευλογία για μένα, και ελπίζω να βοήθησε κι εσάς να καταλάβετε ότι κάθε στιγμή ζούμε μια πνευματική ζωή, ότι είμαστε πνεύματα σε ανθρώπινα σώματα και είμαστε εδώ για να μάθουμε, να απολαύσουμε, να κάνουμε επιλογές και να Αγαπήσουμε!

Ποτέ δεν θα βρω λόγια ικανά να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μου στον πνευματικό μου αδελφό Μανάτιτα για αυτήν την ευλογία, αλλά ξέρω, και αυτό με ευχαριστεί, ότι ο Ανώτατος θα τον ανταμείψει με τον σωστό τρόπο για την Αγάπη και την υπομονή που έδειξε όταν έπρεπε να ασχοληθεί με την άγνοιά μου και το απείθαρχο μυαλό μου.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς, τους αναγνώστες και τους σχολιαστές για τη συμμετοχή σας σε αυτήν την περιπέτεια. Η ανταπόκρισή σας ήταν απίστευτη! Σας ευχαριστώ με όλη την καρδιά και την ψυχή μου!

Ας απολαύσουμε αυτό το τελευταίο μέρος ... 

Ιωάννης: Χαίρομαι που ακούω ότι κάποιος μπορεί να "συναντήσει" έναν Δάσκαλο που έχει ήδη πεθάνει και γίνει μαθητής του. Είναι μια μεγάλη ελπίδα για πολλούς αναζητητές σε όλο τον κόσμο!

Είναι προφανές για μένα ότι ένας Δάσκαλος που συνειδητοποιεί τον Θεό μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους τους κόσμους, όπως τον κόσμο των ονείρων, για να διδάξει και να βοηθήσει έναν μαθητή ή έναν πραγματικό αναζητητή. Ο πνευματικός μου δάσκαλος - αν και δεν του αρέσει να τον αποκαλώ Δάσκαλο- με βρήκε στα όνειρά μου και συνεχίζει, εκεί, να με βοηθάει στο Πνευματικό μου Μονοπάτι.

Χαίρομαι επίσης γιατί απαντήσατε σε αυτή που θα ήταν η επόμενη ερώτησή μου.

Πώς μπορεί ένας αναζητητής να γνωρίζει ότι έχει γνωρίσει τον «πραγματικό» Δάσκαλό του και όχι έναν ψεύτικο; Επειδή γνωρίζω ανθρώπους που έχουν εξαπατηθεί από κάποιους «σωτήρες» και έχουν καταστρέψει τη ζωή τους.

Όπως είπατε, ένας Δάσκαλος δεν θα σας ζητήσει να είστε προσκολλημένοι σε αυτόν, αλλά να είστε αφοσιωμένοι στον Θεό. Θα σας καθοδηγήσει στον αληθινό Ανώτερο Εαυτό σας. Δεν θα σας ζητήσει χρήματα και δεν θα χρησιμοποιήσει την επιρροή σας για να υποστηρίξει τη φήμη του. Και το πιο σημαντικό και θαυμαστό πράγμα, είναι ότι θα σας διδάξει στη Σιωπή. Το έχω βιώσει και είναι ένα από τα πράγματα που άλλαξαν τη ζωή μου με τόσο εξαιρετικό τρόπο.

Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος ή αναζητά με όλη τη δύναμη της Ψυχής του την Αλήθεια στα πόδια του Θεού, ο Δάσκαλος εμφανίζεται.

Η επόμενη ερώτησή μου προέρχεται από κάτι που είπατε και το έχω διαβάσει επίσης στο βιβλίο σας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα για τους περισσότερους από εμάς που δεν έχουμε γνωρίσει τον Sri Chinmoy ή έναν Δάσκαλο του διαμετρήματός του.

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο Sri Chinmoy είχε μια συνειδητή έξοδο από αυτό το επίγειο επίπεδο;

Manatita: Η φήμη και ο Δάσκαλος δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Όλοι οι αληθινοί Δάσκαλοι διδάσκουν την καλοσύνη ως απείρως ανώτερο αγαθό από το μεγαλείο. Είναι οι άνθρωποι και οι οπαδοί τους που τους αποδίδουν τα μεγαλεία και την φήμη.

Ένας πραγματικός Δάσκαλος έχει όλα όσα χρειάζεται, αλλά έρχεται ξανά στο Γήινο επίπεδο εθελοντικά, για να μας εμπνεύσει και να μας υπενθυμίσει ότι το αιώνιο σπίτι μας δεν είναι εδώ. Είναι η Αγάπη του Θεού που φέρνει τον Δάσκαλο εδώ. Δηλαδή, το Satguru, ή η Πραγματοποιημένη του ψυχή.

Οι Πραγματικοί Πνευματικοί Δάσκαλοι δεν πεθαίνουν. Έχουν κατακτήσει το θάνατο. Λέγεται ότι ο Lion Yogi Babaji είναι άνω των 1000 ετών. Οι δάσκαλοι ακολουθούν την Maha Samadhi, που κυριολεκτικά σημαίνει Μεγάλος Θάνατος όταν η αποστολή τους έχει ολοκληρωθεί. Αυτή είναι μια συνειδητή έξοδος του Δασκάλου από αυτόν τον κόσμο. Γνωρίζει ότι φεύγει ή περνάει πέρα από το πέπλο της ύλης. Συνήθως, όπως συνέβη με τον Χριστό, τα σώματά τους εκπέμπουν Φως αφού φύγουν και επανεμφανίζονται σε πολλούς. Μπορούν να σχηματοποιούν τη μορφή τους όποτε θέλουν. Είναι αρκετά εύκολο για αυτούς. Μπορείτε να πείτε, αν θέλετε, ότι η Ψυχή ακολουθεί μια έξοδο την οποία γνωρίζει πολύ καλά, και με τη δική της επιλογή, μόλις ολοκληρωθεί η εργασία.

Η Πραγματοποιημένη Ψυχή μπορεί να κάνει μια συνειδητή έξοδο όταν ο Θεός θέλει να το κάνει. Αυτός ή αυτή εργάζεται σε αρμονία με το θέλημα του Θεού. Ένα Avatar (Άμεση κατάβαση του Θεού σε ανθρώπινη μορφή), δεν πεθαίνει με την πραγματική έννοια.

Η Ψυχή είναι αθάνατη. Είναι αγέννητη και αθάνατη. Όλοι έχουμε αυτήν την πνευματική ικανότητα όταν είμαστε πολύ προχωρημένοι στο Πνευματικό Μονοπάτι, όταν γινόμαστε Θεό-συνειδητοποιημένες Ψυχές.

Ιωάννης: Δηλαδή ακόμα αισθάνεστε ότι ο Sri Chinmoy, παρόλο που πέθανε, είναι μαζί σας για να σας βοηθήσει στο πνευματικό σας μονοπάτι;

Manatita: Ναι. Είναι ακόμα ο Γκουρού μου και μας είπε ότι θα μας φροντίσει. Είναι επίσης ο Γκουρού εκείνων που ακολουθούν την διδασκαλία του τώρα, ακόμα κι αν δεν τον έχουν γνωρίσει υλικά. Ο Χριστός εξακολουθεί να είναι Δάσκαλος τόσων ανθρώπων που δεν τον γνώρισαν ποτέ. Είναι θέμα πίστης, προετοιμασίας και δεκτικότητας.

Εξασκηθείτε στα βασικά της πνευματικής ζωής και θυμηθείτε ότι η καθαρότητα είναι σημαντική! Ο αυτοέλεγχος των επιθυμιών είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της Υψηλότερης ενέργειας.

Χορτοφαγία, χωρίς αλκοόλ και ναρκωτικά, εκτός από συνταγή γιατρού. Όλες αυτές οι συστάσεις θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της πνευματικής ζωής και των εμπειριών σας. Το Πνευματικό Μονοπάτι είναι πολύ ζωντανό!

Ιωάννης: Μιλώντας για εξάσκηση, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει κάποιος όταν δοκιμάσει την πνευματική μετάβαση. Ρωτώ γιατί υποθέτω ότι αντιμετωπίσατε αυτές τις δυσκολίες και έχετε δει άλλους μαθητές να τις ξεπερνούν, οπότε έχετε κάποια εμπειρία.

Manatita: Κάποια πράγματα είναι εύκολα, άλλα έρχονται τόσο γρήγορα που κανείς δεν τα αντιλαμβάνεται. Μερικά είναι δύσκολα και μένουν για χρόνια.

Δεν ήμουν ποτέ φανατικός καπνιστής, άρα αυτό ήταν εύκολο να ξεπεραστεί. Ήμουν ήδη στραμμένος προς τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής, οπότε και αυτό δεν ήταν πολύ δύσκολο.

Ο αισθησιακοί πειρασμοί ήταν το πρόβλημά μου ... η γοητεία των σαρκικών επιθυμιών. Αλλά ενώ οι αδυναμίες διαφέρουν ανάμεσα στους μαθητές, μια ζωή αυτοέλεγχου καθίσταται απαραίτητη αργά ή γρήγορα.

Εγκατέλειψα τους τοξικούς φίλους πολύ εύκολα και αποχώρησα από τα ανούσια πάρτι. Έπρεπε επίσης να αντισταθώ στη συνεχή πρόσκληση φίλων. Κάποιος πρέπει να είναι συνετός και απαιτητικός με τις συναναστροφές του.

Πρέπει να πω, και όλοι οι Άνθρωποι του Θεού το λένε επίσης, ότι η συντροφιά των ανθρώπων που αναζητούν την Αλήθεια και την Αγάπη είναι η καλύτερη. Η παρουσία τους μας βοηθά στην υψηλότερη πειθαρχία που απαιτείται για την πνευματική πρακτική.

Όσα χρειάζεται να αλλάξουμε θα εμφανιστούν στην Ψυχή μας καθώς ο διαλογισμός κάνει τις εγγενείς αδυναμίες μας πιο ορατές. Η επίγνωση της ενοχής μας, των φόβων, του θυμού, της ανασφάλειας και του εγώ, μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική για πολλούς.

Ωστόσο, είναι ένα όμορφο ταξίδι και η «εκκαθάριση» από μέσα είναι μία Εσωτερική Ανάσταση, με την υπομονή και την επιμονή όμως να είναι απαραίτητες.  

Ιωάννης: Όπως είπατε σωστά, αυτές οι δυσκολίες διαφέρουν ανάμεσα στους διαφορετικούς αναζητητές.

Δεν καπνίζω, δεν πίνω αλκοόλ, είμαι χορτοφάγος εδώ και 30 χρόνια και η οικογένειά μου εγκατέλειψε τους τοξικούς φίλους πριν από χρόνια. Άρα όλα αυτά είναι εύκολα για μένα, αλλά θα μπορούσαν να είναι αρκετά δύσκολα για κάποιον άλλο. Από την άλλη πλευρά, πράγματα που μπορεί να είναι φυσικά για εσάς ή έναν άλλο αδερφό μπορεί να είναι σημαντικά εμπόδια για μένα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο η παρουσία του Δασκάλου γίνεται σημαντική, βοηθώντας τον αναζητητή να διακρίνει το σημαντικό από το λιγότερο ουσιαστικό.

Παραμένοντας στην σημασία της εξάσκησης, θεωρώ ότι είναι θεμελιώδες για έναν αναζητητή να υπηρετήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, γιατί νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο του εγωισμού, των φόβων, των υλικών εθισμών και όλων αυτών που εμποδίζουν το δρόμο.

Τι μπορεί να κάνει ένας αναζητητής για να υπηρετήσει την ανθρωπότητα, καθώς αυτός ή αυτή αναζητά το σωστό δρόμο;

Και τι πρέπει να κάνει ένας μαθητής, για να υπηρετήσει βαδίζοντας τον δρόμο του Δασκάλου;

Manatita: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει για να εξυπηρετήσει. Ακόμα, μερικές φορές υπηρετούμε καλύτερα όταν ανήκουμε σε ένα Μονοπάτι όπου άλλοι εξυπηρετούν ή ενθαρρύνονται να υπηρετούν.

Τούτου λεχθέντος, η φιλοσοφία της Yoga έχει 4 βασικούς τρόπους εξυπηρέτησης. Bhakti Yoga, Karma Yoga, Jnani Yoga και Raja Yoga.

Η Κάρμα Γιόγκα έχει σημασία εδώ, καθώς είναι το μονοπάτι της ανιδιοτελούς δράσης. Είτε κάνεις πράγματα για τη γυναίκα ή τα παιδιά σου, είτε κάνεις το καθήκον σου στον πόλεμο ή να κάνεις μια συνέντευξη με τον Manatita. Όλα αυτά είναι μορφές υπηρεσίας.

Ο δρόμος του Χριστού είναι ο δρόμος του Θεού και το αντίστροφο. Με τον ίδιο τρόπο, ο Δάσκαλος είναι ο τρόπος του Θεού. Έτσι κάνουμε τα πράγματα που πιστεύουμε ότι ο Χριστός ή ο Γκουρού θα ήταν ευτυχείς να κάνουν.

Ότι κι αν κάνεις λοιπόν, και το πιο απλό, μπορείς να το κανείς μια μορφή υπηρεσίας. Είτε ταξιδεύεις τον κόσμο για να βοηθάς, είτε γραφείς ένα βιβλίο, είτε διδάσκεις τα παιδιά πώς να αγαπούν!

Να υπηρετείς συνεχώς την Αγάπη με απλούς και φυσικούς τρόπους. Αυτό είναι το κλειδί. Με την Ψυχή σου και με συνείδηση ​​του Θείου.

Έτσι η Karma Yoga είναι ένας άλλος τρόπος για να σημειώσετε πρόοδο. Το να προσφέρουμε υπηρεσίες στον κόσμο διευρύνει την Καρδιά και μας προετοιμάζει για τις υψηλότερες εμπειρίες από μέσα μας. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εργασία πάνω στο εγώ.

Εξυπηρετούμε καλύτερα την ανθρωπότητα έχοντας επίγνωση της δικής μας θεότητας και όταν εργαζόμαστε για τη δική μας συνειδητοποίηση. Καθώς προχωράμε, το ίδιο το Πνεύμα θα μας υπαγορεύει και θα μας ενθαρρύνει να υπηρετούμε.

Πραγματικά, είναι αδύνατο να πάμε στον Θεό χωρίς να εμπνέουμε πρόοδο σε άλλους ανθρώπους. Αλλά δεν το κάνουμε αυτό με το κήρυγμα και την κολακεία. Το κάνουμε προσπαθώντας να γίνουμε καθαροί καθρέπτες για τους άλλους, σημεία αναφοράς για το Ανώτατο.

Μόλις οι μητέρες και οι πατέρες μας δουν την αλλαγή, μόλις οι φίλοι μας, οι συμμαθητές και οι συνάδελφοί μας δουν τον μετασχηματισμό μας, τότε κάποιοι από αυτούς θα θελήσουν να ακολουθήσουν. Για αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε πρόοδο. Γιατί η δική μας πρόοδος θα γίνει ένα Φανάρι για να ακολουθήσουν και οι δικές τους ψυχές προς την ευτυχία.  

Εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του όμορφου ταξιδίου στα μονοπάτια της Εσωτερικής Φιλοσοφίας, και τω Θεώ Δόξα!Αυτό το κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου (στα Αγγλικά) με τίτλο «Manatita, The Lantern Carrier: An Esoteric Journey to Spiritual Philosophy» 

Είναι διαθέσιμο στην Amazon (εδώ) σε μορφή κανονικού βιβλίου (Paperback) αλλά και σε e-book (Kindle Edition).

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και στον Αλμυρό από εμένα στο φροντιστήριο και από το πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα.

Καλό εσωτερικό πνευματικό ταξίδι σε όσους το διαβάσουν! Η αγάπη μου μαζί σας!

Επίσης όσοι δεν έχετε προμηθευτεί το πρώτο βιβλίο «Παράξενες Μέρες» μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία.

Για κάθε απορία, ερώτηση ή παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  • στο email: arvanitisioannis99@yahoo.com
  • να αφήσει μήνυμα στο inbox στο face book (Sean Ireland)
  • σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!