Μια συζήτηση πάνω στην Εσωτερική Φιλοσοφία - Μέρος 12ο

2020-04-18

Ο Θεός θέλει να εκφραστεί μέσα από κάθε άτομο με μοναδικό τρόπο. Όταν γινόμαστε συνειδητά και πλήρως ένα με τον Θεό, όχι μόνο Τον εκπληρώνουμε, αλλά εκπληρώνουμε και τον εαυτό μας και τον σκοπό μας σε αυτό τον κόσμο. -Sri Chinmoy

Ιωάννης: Ω! Υπέροχες πληροφορίες! Αδερφέ μου, δεν ξέρω αν αυτή η απάντηση μας απομακρύνει από τα βασικά, αλλά ξέρω ότι είναι μια σημαντική απάντηση για μένα! Απαντά σε πολλά ερωτήματα και σκέψεις που είχα, εξηγεί πολλά πράγματα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

Τώρα μπορώ να καταλάβω τι είναι η αγαπημένη μου γυναίκα για μένα! Χα! Χα!

Πραγματικά, όταν την είδα την πρώτη φορά -ήμασταν περίπου 11 ετών και θυμάμαι αυτήν τη στιγμή, τόσο ζωντανή, μέχρι τώρα 40 χρόνια αργότερα- ένιωσα αμέσως ότι κάτι βαθύ μας ενώνει! Τα τελευταία 34 χρόνια βαδίζουμε μαζί το Πνευματικό Μονοπάτι και ήταν εκείνη που με βοήθησε να βγω από το σκοτάδι, όταν έπεσα βαθιά μέσα σε αυτό.

Εκείνη και ο Ιησούς ήταν οι Σωτήρες μου, με βοήθησαν να γίνω ο ευτυχισμένος άνθρωπος που είμαι σήμερα. Λοιπόν, ναι, μου δώσατε ένα μεγάλο δώρο με την απάντησή σας, γιατί ενισχύετε την πεποίθησή μου -και έχω περισσότερες αποδείξεις γι 'αυτό, αλλά εδώ δεν είναι ο τόπος ούτε ο χρόνος να τις αναφέρω- ότι ήμασταν από πριν και θα είμαστε ξανά μαζί, κανάλια του Φωτός Του !

Ας προχωρήσουμε!

Θέλω τη βοήθειά σας με μια άλλη φράση -νομίζω ότι την έχετε χρησιμοποιήσει κι εσείς- η οποία είναι λίγο δύσκολη για μένα:

"Λέγε την αλήθεια, αλλά ποτέ μην πεις μια σκληρή αλήθεια."

Manatita: Ο William Blake, στο Auguries of Innocence, λέει:

"Μια αλήθεια που λέγεται με κακή πρόθεση,

Νικά όλα τα ψέματα που εφευρίσκεις. "

Ο Σρι Ραμακρίσνα έχει πει επίσης την φράση που ανέφερες.

Ο Sri Chinmoy δίνει ένα παράδειγμα ενός άνδρα με ένα όπλο που κυνηγάει έναν άλλο. Το θύμα μπαίνει στο σπίτι σου αναζητώντας ασφάλεια και ο διώκτης έρχεται μερικά λεπτά αργότερα. Σε ρωτά αν τον έχεις δει.

Θα πεις ότι το θύμα είναι στο σπίτι σου; Εάν ναι, πιθανότατα θα σκοτώσει εκείνον και εσένα και την οικογένειά σου.

Η σοφία είναι πάντα απαραίτητη στην πνευματική ζωή. Ένα από τα Flash Fiction μου ονομάζεται Η Τραγωδία της Τηλεφωνικής Κλήσης.

Μια γυναίκα είπε σε έναν φίλο της ότι η γυναίκα του είναι άπιστη. Εκείνος γύρισε σπίτι επίτηδες πιο νωρίς από τη δουλειά και τους βρήκε μαζί στο κρεβάτι.

Τους σκότωσε και τους δύο και μετά αυτοκτόνησε. Η γυναίκα που του είπε την αλήθεια δεν μπορούσε να ζήσει με τρεις θανάτους στη συνείδησή της και αυτοκτόνησε κι εκείνη.

Έτσι όλες οι λέξεις έχουν συνέπειες, πόσο μάλλον οι κακόβουλες. Έχεις δει τις φωτογραφίες των τριών σοφών πιθήκων; Δεν βλέπω κακό, δεν ακούω κακό, δεν λέω κακό.

Έτσι, με κάθε τρόπο, πείτε την αλήθεια. Αλλά σκεφτείτε πριν μιλήσετε. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν λέγοντας την αλήθεια το αποτέλεσμα θα έβλαπτε άσχημα εσάς ή τους άλλους.

Ακόμα καλύτερα, αναρωτηθείτε μήπως αυτό θα είναι κάτι που θα στοιχειώνει τη συνείδησή σας. Υπάρχουν εκείνοι που θα έβλαπταν τους συντρόφους τους, εάν ήξεραν ότι το μωρό δεν είναι δικό τους. Γιατί λοιπόν να πει κάποιος την αλήθεια αν είναι αυτή να τον στείλει στον άλλο κόσμο; Εξυπηρετεί αυτό το σκοπό του Θεού;

Ιωάννης: Ναι, συμφωνώ και τώρα θυμάμαι μια σχετική ιστορία που είχα διαβάσει:

Ένας γιόγκι καθόταν σε ένα δάσος και διαλογιζόταν. Ξαφνικά, μέσα από τα δέντρα εμφανίστηκε ένα νεαρό ελάφι, σταμάτησε για μια στιγμή μπροστά από το γιόγκι, τον κοίταξε στα μάτια για μια στιγμή και στη συνέχεια χάθηκε μέσα στα δέντρα. Μετά από λίγο, ένας κυνηγός εμφανίστηκε από την κατεύθυνση που είχε έρθει το ελάφι. Ρώτησε τον γιόγκι "είδες ένα ελάφι να περνάει;"

Ο γιόγκι απάντησε: «Τα μάτια μου έχουν δει, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν, η γλώσσα μου μπορεί να μιλήσει, αλλά δεν έχει δει».

Τόσο σοφό! Ο Γιόγκι είπε την αλήθεια, αλλά άφησε την Αγάπη να καθοδηγήσει τα λόγια του!

Αυτός είναι ο Πνευματικός τρόπος. Η Αγάπη πρέπει να είναι ο Κύριος της Αλήθειας!

Μιλώντας για κύριο, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω:

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός Δασκάλου στη ζωή ενός αναζητητή; Πόσο σημαντική είναι για την πρόοδό του;

Manatita: Η χάρη ή η μύηση του Δασκάλου είναι υψίστης σημασίας, είναι κρίσιμη! Το να ταξιδέψεις το Πνευματικό Μονοπάτι χωρίς ένα Δάσκαλο, μπορεί να γίνει και έχει γίνει, αλλά είναι δυνητικά επικίνδυνο.

Είναι σαν να ταξιδεύεις στον ωκεανό πάνω σε μια σχεδία ή να διασχίζεις λωρίδες σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο. Ο Δάσκαλος είναι ένας ιδιωτικός καθοδηγητής που έχει ταξιδέψει πριν από σένα τη διαδρομή και γνωρίζει όλες τις παγίδες και τις δυσκολίες.

Χρειαζόμαστε δάσκαλο στο νηπιαγωγείο, στο γυμνάσιο, στο κολέγιο και στο πανεπιστήμιο και η πνευματική ζωή είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Sri Chinmoy διδάσκει ότι ο Πνευματικός Δάσκαλος μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο του μαθητή 10 έως 20 ενσαρκώσεις και ακόμη περισσότερα. Αυτός ή αυτή φιλοξενεί πνευματική δύναμη από τον Θεό και μπορεί να βοηθήσει με μυριάδες τρόπους!

Ο Δάσκαλος διδάσκει το ταξίδι προς τα μέσα, συνήθως με ήσυχους τρόπους, έτσι μπορεί κανείς να μεταμορφωθεί χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το έχει κάνει. Παίρνει το σκοτάδι μας, το διαλύει και στη συνέχεια γεμίζει τα «δοχεία μας» με Φως. Όλοι οι πραγματικοί Δάσκαλοι διδάσκουν την Πνευματικότητα στη Σιωπή.

Χωρίς τον Γκουρού, ο μαθητής μπορεί να αμφιβάλλει τις εμπειρίες του ... να είναι αβέβαιος για τις εσωτερικές πραγματικότητες και ο Γκουρού μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτό.

Ο Γκουρού δέχεται την Δύναμη από τον Θεό και τροφοδοτεί τον μαθητή, σε απόλυτη αρμονία με την ανάγκη της ψυχής του. Η Χάρη μπορεί και μεταδίδεται απευθείας από τον Δάσκαλο, καθώς αυτός εκφράζει τις εντολές του Θεού.

Μερικοί Γκουρού είναι ζωντανοί και κάποιοι βοηθούν από την εσωτερική ή ανώτερη περιοχή. Ένας πραγματικός Γκουρού είναι ένας αγέννητος και αθάνατος υπέρμαχος του Ανώτατου. Ανυψώνει σημαντικά την εξέλιξη της ανθρωπότητας, όποτε κατεβαίνει στη γη.

Έχει ειπωθεί ότι εάν ο Θεός είναι η αγελάδα, τότε ο Γκουρού είναι το γάλα που τρέφει τους πεινασμένους επίδοξους μαθητές. Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος ή κλαίει στα πόδια του Θεού, ο Δάσκαλος εμφανίζεται.

Ιωάννης: Στο βιβλίο σας «Ο δάσκαλός μου Sri Chinmoy: Η ζωή και οι διδασκαλίες» διάβασα:

"Πράγματι, η ανατολική φιλοσοφία διδάσκει ότι για την πραγματοποίηση του Εαυτού, είναι απαραίτητα τρία πράγματα: Η ανθρώπινη γέννηση, μια έντονη λαχτάρα για την Πραγματοποίηση του Θεού και η ζωντανή παρουσία του σωστού Πνευματικού Δάσκαλου."

Όλοι οι αναζητητές έχουν το πρώτο, αρκετοί έχουν το δεύτερο, αλλά το τρίτο μοιάζει με πραγματικό πρόβλημα για τους περισσότερους. Μια προφανής ερώτηση για έναν αναζητητή της Αλήθειας είναι:

"Ποια είναι η ευκαιρία να βρω έναν ζωντανό Πνευματικό Δάσκαλο ο οποίος, ταυτόχρονα, θα είναι ο κατάλληλος για μένα;"

Στην προηγούμενη απάντησή σας είπατε:

"Μερικοί Γκουρού είναι ζωντανοί και κάποιοι βοηθούν από την εσωτερική ή ανώτερη περιοχή."

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μπορούσε να γίνει μαθητής του Sri Chinmoy σήμερα, ενώ δεν τον γνώρισε ποτέ προσωπικά;

Manatita: Ναι, Sean. Στην πραγματικότητα έχουμε πολλούς που δεν είδαν ποτέ τον Γκουρού. Οι ιστορίες τους είναι απίστευτες και είναι πολύ δυναμικές.

Ο ίδιος ο Sri Chinmoy είπε ότι μερικοί από αυτούς που έρχονται μετά το θάνατό του, θα είναι πολύ προχωρημένοι. Μπορείς να ακούσεις νέους μαθητές να μιλάνε για τις εμπειρίες τους με εκείνον. Μερικές από αυτές είναι απίστευτες!

Πώς γίνεσαι μαθητής; Η λαχτάρα είναι απαραίτητη. Επιπλέον, οι περισσότεροι πνευματικοί άνθρωποι λένε ότι όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο Δάσκαλος θα έρθει. Ο Sri Chinmoy προσθέτει ότι μερικές φορές το παιδί είναι πεινασμένο αλλά δεν μπορεί να πάει στη μητέρα. Έτσι η μητέρα έρχεται σ' αυτό.

Στις διδασκαλίες του Sri Chinmoy, οι πραγματικές ψυχές που έχουν συνειδητοποιήσει τον Θεό έχουν ελεύθερη πρόσβαση τόσο στον υψηλότερο όσο και στον κατώτερο κόσμο. Μπορούν να βοηθήσουν μέσω των ονείρων και των οραμάτων, ακόμη και αυτοπροσώπως. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν τη δική τους μορφή ή εκείνη μιας άλλης, ότι είναι απαραίτητο κάθε φορά.

Θα τους αναγνωρίσετε από την καθαρότητα τους, τη δύναμη των γραπτών τους και την απλή και υποδειγματική ζωή τους. Ίσως να γίνει έμπνευση για σας κάποιος από τους μαθητές τους!

Μια ειλικρινής πνευματική φιγούρα δεν θα σας προσφέρει μια πρώιμη συνειδητοποίηση. Δεν θα σας ζητήσει να είστε προσκολλημένοι σε αυτόν, αλλά να είστε αφοσιωμένοι στον Θεό ... στον αληθινό Ανώτερο Εαυτό σας.

Θα νιώσετε δύναμη και γαλήνη στην παρουσία τους. Θα νιώσετε ότι βλέπουν τον Θεό σε εσάς και σε όλη τη δημιουργία. Δεν ενθαρρύνουν τον διαχωρισμό ή τα κουτιά και μιλούν μόνο για τον Απόλυτο, ο οποίος είναι ο Ένας Δάσκαλος. Ο Δάσκαλος μου, ο Δάσκαλος σου και ο Δάσκαλος όλων.

Ενεργούν ως συνήγοροι ή ενδιάμεσοι για τον Θεό. Ως μία γέφυρα που μας βοήθα να φτάσουμε στο Θεό μέσα μας.

Η αληθινή μύηση πραγματοποιείται στη Σιωπή. Δεν είναι ένα θέμα του μυαλού, αλλά ένα πνευματικό άνθισμα από μέσα, μια ένωση της Χάριτος του Δασκάλου και της ατομικής ψυχής του μαθητή. Μόνο όσοι ενσυνείδητα ενσαρκώνουν τον Θεό μπορούν να προσφέρουν μια τέτοια υπηρεσία στην ανθρωπότητα όπως οι Δάσκαλοι.

Συνεχίζεται...Αυτό το κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου (στα Αγγλικά) με τίτλο «Manatita, The Lantern Carrier: An Esoteric Journey to Spiritual Philosophy» 

Είναι διαθέσιμο στην Amazon (εδώ) σε μορφή κανονικού βιβλίου (Paperback) αλλά και σε e-book (Kindle Edition).

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και στον Αλμυρό από εμένα στο φροντιστήριο και από το πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα.

Καλό εσωτερικό πνευματικό ταξίδι σε όσους το διαβάσουν! Η αγάπη μου μαζί σας!

Επίσης όσοι δεν έχετε προμηθευτεί το πρώτο βιβλίο «Παράξενες Μέρες» μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία.

Για κάθε απορία, ερώτηση ή παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  • στο email: arvanitisioannis99@yahoo.com
  • να αφήσει μήνυμα στο inbox στο face book (Sean Ireland)
  • σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!