Μια συζήτηση πάνω στην Εσωτερική Φιλοσοφία - Μέρος 11ο

2020-03-01

Η μεταμόρφωση του σώματος μας δείχνει πόσο καθαροί μπορούμε να είμαστε. Η απελευθέρωση της Εσωτερικής Ενέργειας μας δείχνει πόσο δυναμικοί μπορούμε να είμαστε. Η αποκάλυψη του πνεύματος μας δείχνει πόσο απέραντοι μπορούμε να είμαστε. Η εκδήλωση της Καρδιάς μας δείχνει πόσο θεϊκοί μπορούμε να είμαστε. -Sri Chinmoy

Ιωάννης: Εσωτερική πείνα! Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για όλους μας! Πιστεύω ότι όλοι έχουν αυτή την εσωτερική πείνα, το είδος που θα καθορίσει το μονοπάτι που θα περπατήσουμε.

Η πείνα για το Φως και την Αλήθεια, η πείνα να υπηρετήσουμε και να προσφέρουμε την Αγάπη, η πείνα να γίνουμε ένα με τον Δημιουργό και τη Δημιουργία Του, είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο Πνευματικό Μονοπάτι.

Η πείνα για υλικό πλούτο, για φήμη και κοσμική δύναμη, θα μας οδηγήσει στο δρόμο των θλίψεων.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, πίστευα ότι το νόημα της Αγάπης είναι να βοηθούμε τους άλλους να αποφύγουν αυτό το δρόμο των θλίψεων. Τώρα μπορώ να δω -και μέσα από αυτή τη συζήτηση καθίσταται ακόμα πιο σαφές- ότι Αγάπη σημαίνει να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι για να είμαστε ένα ζωντανό παράδειγμα, ένα ζωντανό φως του Θεού για τους άλλους. Ο διαλογισμός και η προσευχή είναι το "οπλοστάσιό μας" για αυτόν τον αγώνα.

Ήταν δύσκολο για μένα να δεχθώ ότι πρέπει να αφήσουμε κάποια αδέλφια πίσω, να τους αφήσουμε να ακολουθήσουν το σκοτεινό μονοπάτι που επιλέγουν. Έπρεπε να αφιερώσω πολύ χρόνο διαλογισμού και να προσευχής πάνω σε αυτό. Τώρα το βρίσκω ξανά μπροστά μου σε αυτόν το διάλογό μας, μιας κι έχετε αναφέρει πολλές φορές ότι είναι παιδιά του Θεού, όχι δικά μας. Αυτή είναι μια μεγάλη βοήθεια για μένα. Πριν από μερικά χρόνια, αισθανόμουν ότι αυτή είναι μια σκληρή φράση, αλλά τώρα μπορώ να δω ότι είναι πραγματικά γεμάτη αγάπη!

Παρόλα αυτά, για χάρη των αναγνωστών μας, θα ήθελα να σας ρωτήσω:

Είναι το πνευματικό μονοπάτι ένα μοναχικό μονοπάτι;

Πρέπει να αφήσουμε πίσω ακόμα και τους αγαπημένους μας;

Μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί τους μέσω του διαλογισμού και της συνειδητοποίησης του Θεού, μέσω της ενότητας με Εκείνον;

Μανατίτα: Εξαιρετικά και σοφά συμπεράσματα. Θα απαντήσω στις μεμονωμένες παραγράφους.

Το πνευματικό μονοπάτι και η εσωτερική πείνα είναι αδιαχώριστες. Βαδίζουν μαζί. Όλοι έχουμε αυτή την πείνα που περιγράφεις, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Ναι, σε αυτή τη συζήτηση, δείχνεις μεγαλύτερη κατανόηση. Σκοπός μας είναι να είμαστε μιμητές του Χριστού, όπως μας ζητάει ο Παύλος, και πάλι ναι, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των προσευχών και των διαλογισμών. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Σε ένα επίπεδο, είμαστε όργανα του Θεού. Ωστόσο, σε ένα άλλο επίπεδο, πρέπει να αισθανόμαστε ότι ο Θεός δεν χρειάζεται τη βοήθειά μας.

Εκείνος είναι ο Μέγας Αρχιτέκτονας και γνωρίζει τη δημιουργία Του πολύ καλύτερα από εμάς. Έτσι ο σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε. Αφήστε Εκείνον να ανησυχεί για τα βαθύτερα πράγματα.

Μην ανησυχείτε ποτέ για τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ό, τι συμβαίνει, συμβαίνει για την τελική εξέλιξη της ψυχής. Είτε είναι ξεκάθαρο για εμάς είτε όχι, το Σύμπαν μας αποκαλύπτεται όσο πρέπει κάθε φορά, όσο μπορεί να μας ωφελήσει.

Αλλά όχι, αδελφέ μου. Το πνευματικό μονοπάτι είναι οτιδήποτε άλλο από μοναχικό. Ακόμη και ένα ασήμαντο μυρμήγκι, όπως είμαι εγώ, είναι πάντα ικανοποιημένο και η μοναχικότητα απέχει πολύ από τη μοναξιά.

Περπατάμε μόνοι, αν αυτό εννοείς. Η μυστικιστική ζωή είναι το δικό σου ταξίδι. Ωστόσο, όταν τα κεφάλια κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, μπορείτε μερικές φορές να ταξιδεύετε μαζί σαν μια οικογένεια, όπως πιστεύω ότι κάνει η οικογένειά σου.

Το Εσωτερικό μονοπάτι είναι ένα μονοπάτι εξάσκησης στην καθαρότητα των λόγων, των σκέψεων και των ενεργειών (αυτό περιλαμβάνει ακόμα και τον κόσμο των ονείρων), αλλά μπορούν να το ακολουθήσουν και παντρεμένα ζευγάρια. Ήμουν παντρεμένος όταν ήμουν μαθητής. Ορισμένες ψυχές ταξιδεύουν πιο γρήγορα μαζί. Δεν υπάρχει κανένας αυστηρός κανόνας ή κάποιος γρήγορος δρόμος. Ωστόσο, ο μοναχός έχει περισσότερη ελευθερία και ίσως λιγότερους περισπασμούς.

Η Ενότητα ενσωματώνει την πραγματοποίηση του Θεού. Μια κατάσταση συνειδητής και αδιαχώριστης διασύνδεσης με το Θεό. Όταν πλέον είμαστε ελεύθεροι σε αυτή τη σύνδεση με το Θεό, δεν υπάρχουν σχέσεις συγγένειας σαν αυτές αυτού εδώ του κόσμου. Στη Βασιλεία των ουρανών, δεν είμαστε παντρεμένοι με κανένα. Είμαστε Πνεύμα.

Η Ψυχή είναι αθάνατη και στον κόσμο των Ψυχών θα απελευθερωθείτε από το ενοχλητικό σώμα και ως εκ τούτου θα σκέφτεστε διαφορετικά.

Αλλά ναι, θα έχετε πρόσβαση και επικοινωνία με τους αγαπημένους σας. Είπα επίσης ότι κάποιος πρέπει να κάνει το καθήκον του. Όλοι κουβαλάμε διαφορετικά φορτία για λόγους που μόνο ο Θεός ξέρει. Προσφέρετε τα αποτελέσματα των πράξεών σας στον Θεό και προσέξτε τις προσκολλήσεις ... η προσκόλληση ακολουθείται πάντοτε από τον πόνο.

Η αποστασιοποίηση είναι μια εσωτερική κατάσταση. Για επιτυχή διαλογισμό, το μυαλό πρέπει να είναι απαλλαγμένο από όλες τις περισπασμούς.

Τέλος, στο μεγάλο σχέδιο της μετενσάρκωσης, είχα πολλές μητέρες και είχες πολλές συζύγους. Ποιά θα πρέπει να διεκδικήσεις; Χα! Χα! Χα!

Δείτε τα πάντα και όλους, ως μια εμπειρία που ο Θεός έχει μέσα σάς και μέσα από εσάς για την εξέλιξη της Ψυχής.

Οι περιστάσεις, στις οποίες βρίσκεστε, είναι απαραίτητες για τους σκοπούς του Θεού και θα ξέρετε πότε θα έρθει η ώρα για πρόοδο. Μπορεί να είναι στη διάρκεια αυτής τη ζωής, μπορεί και όχι.

Το καθήκον σας είναι να προσεύχεστε, να αγαπάτε, αλλά με ένα πνεύμα αποστασιοποίησης, προσφέροντας τους καρπούς των πράξεών σας στον Μπραχμάν (Θεό ή Αλλάχ). Αυτό διδάσκει ο Σρι Κρίσνα. Καθήκον με αποσύνδεση από τα αποτελέσματα.

Παρ 'όλα αυτά, μετά την Συνειδητοποίηση, θα εκδηλώσετε τον Θεό και θα λάβετε βοήθεια από μια Shakti (Θηλυκή Κοσμική Ενέργεια). Είναι πολύ πιθανό να ήταν κάποια που γνωρίζατε σε μια προηγούμενη ζωή.

Ιωάννης: Τι εκπληκτική απάντηση! Γεμάτη αγάπη, Φως, συμπόνια και σοφία! Ικανοποίηση γεμίζει την Καρδιά μου και το Πνεύμα! Σας ευχαριστώ, ολόψυχα!

Αλλά! Πολλές νέες ερωτήσεις ξεπηδούν από αυτήν την απάντηση!

Ας ξεκινήσουμε με τις τελευταίες γραμμές. Είμαι αρκετά εξοικειωμένος με το ινδουιστικό πάνθεο, αλλά μου είναι λίγο θολό αυτό:

"Παρ 'όλα αυτά, μετά την Συνειδητοποίηση, θα εκδηλώσετε τον Θεό και θα λάβετε βοήθεια από μια Shakti (Θηλυκή Κοσμική Ενέργεια). Είναι πολύ πιθανό να ήταν κάποια που γνωρίζατε σε μια προηγούμενη ζωή.".

Θα θέλατε να βοηθήσετε τους αναγνώστες μας λίγο περισσότερο σχετικά με αυτή τη φράση σας;

Μανατίτα: Θα το προσπαθήσω. Αυτό βέβαια μας απομακρύνει από τα βασικά και γενικά είναι καλύτερο να συζητάμε τέτοια θέματα με τους μυημένους αναζητητές. Επίσης υπάρχει και κάποια εικασία σε όλα αυτά, μιας και δεν είναι προσωπική μου γνώση, αλλά ας προσπαθήσουμε και στη συνέχεια προχωράμε.

Οι Θεϊκές Ενσαρκώσεις (οι Θεο-συνειδητοποιημένες ψυχές που δρουν ως υπέρμαχοι και υποστηρικτές του Θεού στη Γη), γενικά συνεργάζονται με μια Συνείδηση ή Shakti, τη Θηλυκή Δύναμη ή Ενέργεια του Απόλυτου.

Η μητέρα του Χριστού ήταν πολύ καθαρή και είναι πιθανό ο Ιησούς να συνεργάστηκε μαζί της για να εκπληρώσει το έργο Του. Το πιο πιθανό είναι ότι η Μαρία Μαγδαληνή, μια βαθιά πνευματική ψυχή, ήταν η δική του Shakti. Ο Βούδας ήταν παντρεμένος και η γυναίκα και ο γιος του έγιναν μαθητές του. Έτσι, είναι πιθανό ότι η δική του Shakti ήταν η σύζυγός του.

Η περίπτωση του Σρι Ραμακρίσνα είναι σαφέστερη. Η σύζυγός του, η Σαράδα Ντέβι, τιμήθηκε με την υψηλότερη λατρεία και πολλοί από τους προχωρημένους μαθητές του υποκλίθηκαν στα πόδια της. Ήταν η ενσάρκωση της καθαρότητας και οι υπηρεσίες της στο Τάγμα ήταν εξαιρετικές.

Ο Rama είχε τη Sita και ο Sri Krishna πιθανώς τη Radha ως Σύντροφό του. Ήταν πάντως παντρεμένος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ότι μια τέτοια Σύντροφος, που μπορεί να είναι μέλος της οικογένειάς του, αλλά μπορεί και όχι, έχει μια καθαρή σχέση με τον Δάσκαλο. Εργάζεται μαζί του ως συνεργάτης για την εκδήλωση του Οράματος του Θεού εδώ στη Γη.

Μιας και ξέρω πόσο αγαπάς την γυναίκα σου, ήθελα να σου δώσω ελπίδα με αυτές τις γνώσεις. Οι Ψυχές που συνειδητοποιούν τον Θεό συναντούν συνήθως την δική τους Shakti σε προηγούμενες ζωές και είναι όλες όντα που βρίσκονται σε υψηλότερα πνευματικά επίπεδα.

Δεν είναι μαθητές με την αληθινή έννοια, αλλά κανάλια του Φωτός, που εργάζονται με τον Δάσκαλο για την κάθοδο της Ευλογίας του Θεού στη Γη και την τελική νίκη της Αγάπης. Τώρα ας πάμε σε κάτι απλούστερο.

Συνεχίζεται... 

Ο Θεός είναι ο Μέγας Αρχιτέκτονας και γνωρίζει τη δημιουργία Του πολύ καλύτερα από εμάς. Έτσι ο σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε. Αφήστε Εκείνον να ανησυχεί για τα βαθύτερα πράγματα.

Μην ανησυχείτε ποτέ για τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ό, τι συμβαίνει, συμβαίνει για την τελική εξέλιξη της ψυχής. Είτε είναι ξεκάθαρο για εμάς είτε όχι, το Σύμπαν μας αποκαλύπτεται όσο πρέπει κάθε φορά, όσο μπορεί να μας ωφελήσει. Αυτό το κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου (στα Αγγλικά) με τίτλο «Manatita, The Lantern Carrier: An Esoteric Journey to Spiritual Philosophy»  

Είναι διαθέσιμο στην Amazon (εδώ) σε μορφή κανονικού βιβλίου (Paperback) αλλά και σε e-book (Kindle Edition).

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και στον Αλμυρό από εμένα στο φροντιστήριο και από το πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα.

Καλό εσωτερικό πνευματικό ταξίδι σε όσους το διαβάσουν! Η αγάπη μου μαζί σας!

Επίσης όσοι δεν έχετε προμηθευτεί το πρώτο βιβλίο «Παράξενες Μέρες» μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία.

Για κάθε απορία, ερώτηση ή παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

  • στο email: arvanitisioannis99@yahoo.com
  • να αφήσει μήνυμα στο inbox στο face book (Sean Ireland)
  • σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!