Μια συνέντευξη από το υπερπέραν με τον Albert Einstein!

2019-01-16

Το όνειρο

Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να γίνω φυσικός ήταν ο Δρ Albert Einstein! Αυτή η τεράστια προσωπικότητα έχει επηρεάσει πολύ θετικά τη ζωή μου, καθώς με βοήθησε να βρω τον δρόμο μου και να μετατρέψω την αγάπη μου για τη Φυσική, από χόμπι σε επάγγελμα! Και αυτό έχει σαφώς καθορίσει την ευτυχία μου και το είδος του ανθρώπου που έγινα. Τον θεωρώ δάσκαλο μου γιατί έμαθα πολλά, όχι μόνο από τις θετικές πλευρές του χαρακτήρα του αλλά και από τις αρνητικές!

Για πολύ καιρό τώρα, σκεφτόμουν πόσο ωραίο θα ήταν να τον είχα συναντήσει και να είχα συνομιλήσει μαζί του. Να είχα μια ευκαιρία να τον ρωτήσω μερικά πράγματα που έχω στο μυαλό μου. Πόσο πολύτιμη θα ήταν μια συνέντευξη με το μεγαλύτερο αστέρι της Φυσικής! Τότε, μια νύχτα εμφανίστηκε σε ένα όνειρο και μου είπε:

"Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε, όλα τα ερωτήματα που θα ήθελες να με ρωτήσεις έχουν ήδη απαντηθεί από εμένα, έτσι μπορείς να έχεις τη συνέντευξή σου. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και θυμήσου ότι αυτή είναι πιο σημαντική από τη γνώση! Καλή τύχη!"

Και έτσι συνέβη! Έψαξα και βρήκα τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Ως εκ τούτου, αυτή η συνέντευξη έγινε με ερωτήσεις που τέθηκαν στο παρόν και απαντήθηκαν στο παρελθόν! Κλασικός Αϊνστάιν!

Ελπίζω να την απολαύσετε. 

Η συνέντευξη

Sean: Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είστε μία από τις μεγαλύτερες μεγαλοφυΐες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος αυτός. Τι πιστεύετε γι' αυτό;

Einstein: Ο καθένας μας είναι μια μεγαλοφυΐα. Αλλά αν κρίνετε ένα ψάρι από την ικανότητά του να ανέβει σε ένα δέντρο, τότε θα ζήσει ολόκληρη τη ζωή του πιστεύοντας ότι είναι ηλίθιο.

Sean: Λέτε λοιπόν ότι όλοι έχουν τις ικανότητες για να γίνουν ιδιοφυΐες αρκεί να αν βρουν ποιες δεξιότητες έχουν και να τις εκπαιδεύσουν;

Einstein: Η εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση γεγονότων. Είναι κυρίως η «εκγύμναση» του νου ώστε να μάθει να σκέπτεται. Οι πληροφορίες δεν είναι γνώση. Κάθε ανόητος μπορεί να συλλέξει πληροφορίες. Το θέμα είναι να καταλάβουμε.

Sean: Και πως μπορούμε να επιτύχουμε την κατανόηση;

Einstein: Το σημαντικό είναι να μην σταματήσουμε να αμφισβητούμε. Η περιέργεια έχει τον δικό της λόγο ύπαρξης.

Κοιτάξτε βαθιά μέσα στη φύση, και τότε θα καταλάβετε τα πάντα καλύτερα.

Το πιο όμορφο πράγμα που μπορούμε να βιώσουμε είναι το μυστήριο. Είναι η πηγή όλης της αληθινής τέχνης και της κάθε επιστήμης. Αυτός στον οποίο αυτό το συναίσθημα είναι ξένο, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να σταματά για λίγο και να Θαυμάζει τον κόσμο γύρω του, να παραμένει γεμάτος δέος, είναι τόσο καλός όσο ένας νεκρός. Τα μάτια του είναι κλειστά.

Λίγοι είναι εκείνοι που βλέπουν με τα μάτια τους και αισθάνονται με την καρδία τους. 

Sean: Εάν καταλαβαίνω σωστά, λέτε ότι πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να αναρωτηθούμε, να αναρωτηθούμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε. Και πρέπει να βάλουμε την Καρδιά στην εξίσωση, δηλαδή, η Γνώση έρχεται και μέσα από τη φαντασία;

Einstein: Η Γνώση υπάρχει σε δύο μορφές. Άψυχη, αποθηκευμένη σε βιβλία, και ζωντανή, στη συνείδηση των ανθρώπων. Η δεύτερη μορφή είναι η ουσιαστική Γνώση. Η πρώτη, όσο κι αν είναι απαραίτητη, καταλαμβάνει μόνο μια κατώτερη θέση.

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Η λογική θα σας πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σας πάει παντού.

Μέσω των νόμων του σύμπαντος εκδηλώνεται ένα Πνεύμα, ένα Πνεύμα πολύ ανώτερο από αυτό του ανθρώπου, και απέναντι στο οποίο πρέπει να νιώθουμε ταπεινοί με τις περιορισμένες δυνάμεις μας.

Sean: Η σπουδή είναι λοιπόν το καθήκον μας, ώστε να μάθουμε και να κατανοούμε αυτούς τους νόμους του Σύμπαντος, αλλά για ποιο σκοπό;

Einstein: Μη θεωρείτε ποτέ τη μελέτη σας ως καθήκον. Να την θεωρείτε ως την αξιοζήλευτη ευκαιρία να μάθετε την απελευθερωτική ομορφιά της διάνοιας, για τη δική σας προσωπική χαρά αλλά και για το κέρδος της κοινωνίας στην οποία θα ανήκει το έργο σας μεταγενέστερα.

Ο στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η προετοιμασία ατόμων που ενεργούν ανεξάρτητα, σκεφτόμενα άτομα που θα βλέπουν την υπηρεσία στην κοινότητα ως το υψηλότερο επίτευγμα της ζωής τους.

Οι περισσότεροι λένε ότι είναι η διάνοια που κάνει έναν σπουδαίο επιστήμονα. Είναι λάθος, είναι ο χαρακτήρας που τον κάνει σπουδαίο.

Sean: Χαρακτήρας! Μάλιστα, άρα οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν κάποια ιδανικά. Ποια ήταν τα δικά σας;

Einstein: Τίποτα πραγματικά πολύτιμο δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία ή από μια απλή αίσθηση του καθήκοντος. Το πραγματικά πολύτιμο προέρχεται μάλλον από την αγάπη και την αφοσίωση στους ανθρώπους και τα αντικειμενικά πράγματα.

Τα ιδανικά που φώτισαν τον δρόμο μου και με την πάροδο του χρόνου μου έδωσαν το κουράγιο να αντιμετωπίσω με χαρά τη ζωή, ήταν η Αλήθεια, η Καλοσύνη και η Ομορφιά.

Η Αγάπη φέρνει πολλή ευτυχία, πολύ περισσότερη από τον πόνο που φέρνει η φυσιολογική φθορά. Πιστεύω ακράδαντα ότι η αγάπη είναι ένας καλύτερος δάσκαλος από την αίσθηση του καθήκοντος - τουλάχιστον για μένα.

Sean: Χμμ! Αλήθεια, Καλοσύνη, Ομορφιά και Αγάπη! Δεν είναι κι από τα πιο δημοφιλή ιδεώδη στον κόσμο των επιστημών, θα τολμούσα να πω.

Einstein: Το σωστό δεν είναι πάντα δημοφιλές, και αυτό που είναι δημοφιλές δεν είναι πάντα σωστό.

Δεν αξίζουν όλα όσα μπορούν να μετρηθούν και δεν μετρούνται όλα όσα αξίζουν.

Οι άνθρωποι που συμπονούν είναι ιδιοφυίες στην τέχνη της ζωής, περισσότερο απαραίτητοι για την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τη χαρά της ανθρωπότητας από αυτούς που ανακαλύπτουν την νέα γνώση.

Η επιθυμία για αναγνώριση είναι ένα υγιές κίνητρο, αλλά η επιθυμία κάποιος να αναγνωριστεί ως καλύτερος, ισχυρότερος ή πιο έξυπνος από έναν συνάνθρωπο ή συνάδελφο εύκολα οδηγεί σε μια υπερβολικά εγωιστική ψυχολογική κατάσταση.

Κοιτάξτε γύρω μας το πώς οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν περισσότερο από τη ζωή από ότι έδωσαν σε αυτή. Ένας άνθρωπος αξίας θα δώσει περισσότερα από αυτά που περιμένει να πάρει.

Sean: Δώσε περισσότερα από όσα λαμβάνεις! Αυτός είναι ένας ευγενής τρόπος να ζήσετε τη ζωή σας. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι αυτή η φράση κρύβει το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή. Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι θεμελιώδες να ισχύει στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν τη ζωή. Αλλά, δυστυχώς, δεν επικρατεί ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα, λόγο της ανάγκης για επιτυχία και αναγνώριση;

Einstein: Η αξία ενός ανθρώπου πρέπει να φαίνεται σε αυτό που δίνει και όχι σε αυτό που είναι σε θέση να λάβει.

Προσπαθήστε να μην γίνετε ένας άνθρωπος της επιτυχίας, αλλά ένας άνθρωπος αξίας.

Η υψηλή μοίρα του ατόμου είναι να υπηρετεί και όχι να κυβερνά. 

Sean: Πολλοί θα πουν ότι ένας τέτοιος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην απομόνωση, δεδομένου ότι θα δεχθεί καταδίκη και κοροϊδία.

Einstein: Μετρώντας αντικειμενικά, αυτό που ένας άνθρωπος μπορεί να αποσπάσει από την Αλήθεια με παθιασμένη προσπάθεια είναι τελείως απειροελάχιστο. Αλλά η προσπάθεια μας για την Αλήθεια μας ελευθερώνει από τα δεσμά του εαυτού μας και μας κάνει συντρόφους σε αυτούς που είναι οι καλύτεροι και οι αξιότεροι.

Παρόλο που είμαι ένας τυπικός μοναχικός άνθρωπος στην καθημερινή μου ζωή, η συνειδητοποίησή μου ότι ανήκω στην αόρατη κοινότητα εκείνων που αγωνίζονται για την αλήθεια, την ομορφιά και τη δικαιοσύνη με προφύλαξε από αισθήματα απομόνωσης.

Ξέρετε, ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε την διάθεσή σας είναι να φτιάξετε την διάθεση σε κάποιον άλλο.

Sean: Μπορώ να καταλάβω ότι η πίστη σας σε αυτές τις αρχές της Αλήθειας, της Αγάπης και της Καλοσύνης άλλαξε τη ζωή σας. Άλλαξε τον τρόπο που βλέπατε τον κόσμο και όλα αυτά ενώ ζείσατε σε έναν επικίνδυνο κόσμο που θα μπορούσε να σας οδηγήσει στην άλλη πλευρά. Ο φόβος που βιώσατε θα ήταν μια καλή δικαιολογία για μια διαφορετική στάση στη ζωή. Τι σας κρατούσε στην «καλή» πλευρά;

Einstein: Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να ζήσει κάνεις. Όχι λόγω των ανθρώπων που είναι κακοί, αλλά λόγω των καλών ανθρώπων που δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό.

Ένας άνθρωπος είναι ένα μέρος αυτού του συνόλου που αποκαλούμε Σύμπαν, ένα μέρος περιορισμένο στο χρόνο και στο χώρο. Βιώνει τον εαυτό του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του ως κάτι διαχωρισμένο από τα υπόλοιπα μέρη, κι αυτό είναι ένα είδος συνειδησιακής ψευδαίσθησης. Αυτή η αυταπάτη είναι ένα είδος φυλακής για εμάς, περιορίζοντάς μας στις προσωπικές επιθυμίες μας και στην αγάπη για λίγα πρόσωπα που είναι πιο κοντά μας. Το καθήκον μας πρέπει να είναι να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από αυτή τη φυλακή, διευρύνοντας τον κύκλο συμπόνιας μας, για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και ολόκληρη τη φύση στην ομορφιά της.

Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με την ίδια σκέψη που χρησιμοποιήσαμε όταν τα δημιουργήσαμε. Δεν μπορεί να επιλυθεί κανένα πρόβλημα από το ίδιο επίπεδο συνείδησης που το δημιούργησε. 

Sean: Αλλαγή συνείδησης! Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η θρησκεία σε αυτό;

Einstein: Όλες οι θρησκείες, οι τέχνες και οι επιστήμες είναι κλαδιά του ίδιου δέντρου.

Η επιστήμη χωρίς θρησκεία είναι ανάπηρη, η θρησκεία χωρίς επιστήμη είναι τυφλή.

Η αληθινή θρησκεία είναι η πραγματική ζωή, όταν την ζει κάποιος με όλη την ψυχή του, με καλοσύνη και δικαιοσύνη για τον καθένα.

Η θρησκεία μου συνίσταται σε ένα θαυμασμό του Άπειρου Ανώτερου Πνεύματος, το οποίο αποκαλύπτεται μέσα από τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούμε να αντιληφθούμε με το εύθραυστο και αδύναμο μυαλό μας. 

Sean: Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα Μεγάλο Σχέδιο στο Σύμπαν;

Einstein: Όλα είναι αποφασισμένα, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος, από δυνάμεις πάνω στις οποίες δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Είναι καθορισμένα για το έντομο, καθώς και για το αστέρι. Ανθρώπινα όντα, λαχανικά ή κοσμική σκόνη, όλοι χορεύουμε σε μια μυστηριώδη μουσική, που παίζεται από έναν αόρατο Μουσικό.

Sean: Ποιες είναι οι συμβουλές σας για νέους επιστήμονες;

Einstein: Μόλις αποδεχτούμε τα όριά μας, μπορούμε να πάμε πέρα από αυτά.

Αν δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος, είναι πιθανώς επειδή δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κάτι νέο.

Τρεις κανόνες εργασίας:

Από την ακαταστασία βρείτε την απλότητα.

Από τη διαφωνία βρείτε αρμονία.

Ανάμεσα στις δυσκολίες, βρίσκεται η ευκαιρία.

Όταν η λύση είναι απλή, ο Θεός απαντά. Η σύμπτωση είναι ο τρόπος του Θεού να παραμένει ανώνυμος.

Sean: Πιστεύετε ότι η λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας θα έλθει μέσα από την τεχνολογία;

Einstein: Είναι απολύτως προφανές ότι η τεχνολογία μας ξεπέρασε την ανθρωπιά μας.

Ως άνθρωπος, κάποιος έχει προικιστεί με αρκετή νοημοσύνη για να μπορεί να δει καθαρά πόσο εντελώς ανεπαρκής είναι αυτή η νοημοσύνη όταν αντιμετωπίζει το θαύμα της ύπαρξης.

Sean: Πράγματι! Λοιπόν, θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο για να κλείσετε αυτήν την πολύ εποικοδομητική συζήτηση;

Einstein: Όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια σε μικρά θέματα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος με σημαντικά θέματα.

Η ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί με τη βία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κατανόηση.

Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να ζήσετε τη ζωή σας. Ο ένας είναι σαν τίποτα δεν είναι ένα θαύμα. Ο άλλος είναι σαν να είναι όλα θαύμα.

Είναι η υπέρτατη τέχνη του δασκάλου να ξυπνά τη χαρά στη δημιουργική έκφραση και τη γνώση.

Sean: Σας ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ μου δάσκαλε, που μας προσφέρατε το Φως του Πνεύματός σας, και ελπίζω... να μην σας συναντήσω σύντομα! 


Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μου «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο arvanitisioannis99@yahoo.com ή να αφήσει μήνυμα στο inbox στο facebook (https://www.facebook.com/johnny.arvanitis.90) ή σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303. Υπάρχει και στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία και για on line παραγγελία στο https://www.politeianet.gr/books/9789609566360-arbanitis-ioannis-logeion-paraxenes-meres-292210. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!