Μια Πνευματική Συζήτηση με τον Εσωτερικό μου Εαυτό, Μέρος 1

2018-12-07

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που μου δίδαξαν οι εμπειρίες μου σε αυτό το υπέροχο ταξίδι που λέγεται ζωή, είναι πως η πραγματική ευτυχία έρχεται μόνο μέσα από την εσωτερική γαλήνη. Προφανώς δεν ανακάλυψα την Αμερική! Όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι έχουν διδάξει αυτή την αλήθεια, από την αρχαιότητα. Κι εγώ την είχα ακούσει για πρώτη φορά στα εφηβικά μου χρόνια, μα τότε δεν μπορούσα να κατανοήσω το μέγεθος της σημασίας της για την ευτυχία μου, πριν γίνει δική μου βιωματική γνώση. Άλλωστε ότι κι αν διδαχτούμε δεν θα το κατανοήσουμε ποτέ πλήρως αν δεν γίνει δικό μας μέσα από την εμπειρία.

Η δική μου εμπειρία λοιπόν μου έχει διδάξει ότι η πραγματική εσωτερική γαλήνη μπορεί να έρθει μέσα από πράξεις ανιδιοτελούς προσφοράς και Αγάπης που ενισχύονται και τροφοδοτούνται μέσα από την συνεχή προσευχή και τον διαλογισμό και αντίστροφα. Αυτός είναι τουλάχιστον ο δικός μου δρόμος.

Η προσευχή και ο διαλογισμός με βοήθησαν να έρθω σε επαφή με τον Εσωτερικό μου Εαυτό, τον Θεϊκό μου Πυρήνα. Κατάφερα να βιώσω την παρουσία του Θεού που κατοικεί μέσα μου, όπως και σε όλα τα πλάσματα, και να επικοινωνήσω μαζί Του. Έτσι κατάφερα να Τον Αγαπήσω ξανά και μέσα από Αυτόν να αγαπήσω τον εαυτό μου και όλη την δημιουργία χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Τότε έκανε την εμφάνιση της η εσωτερική γαλήνη.

Σαφώς έχω ακομα πολύ δρόμο μπροστά μου μέχρι να καταφέρω να γίνει μια μόνιμη κατάσταση στην ζωή μου αλλά τουλάχιστον πλέον ξέρω που να στραφώ για να ηρεμήσω όταν εμφανίζονται οι «καταιγίδες» της ζωής και ο φόβος ή ο εγωισμός προσπαθούν να με καταλάβουν.

Η προσευχή και ο διαλογισμός ηρεμούν τον κατώτερο νου που πάντοτε έχει την τάση να ασχολείται με τα εξωτερικά και να παρασύρεται από τις περιστάσεις. Αυτός είναι επιρρεπής στην δράση του εγωισμού και του φόβου κι αν δεν τον ελεγχείς σε οδηγεί στην σύγχυση και τη δυστυχία. Μόνο όταν ο κατώτερος νους ηρεμίσει και είναι γαλήνιος μπορεί να δεχτεί την φώτιση του Πνεύματος και γνωρίσει τις πνευματικές αλήθειες, με αποτέλεσμα να εξελιχτεί στον ανώτερο Νου που θα δημιουργήσει μια θαυματουργή ενότητα με την Ψυχή και την Καρδία. Κι επειδή ο καθένας μας είναι ναός του Θειου Πνεύματος, η γνώση της Αλήθειας θα έρθει από μέσα, από το «Πνεύμα του Χριστού» όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, που κατοικεί μέσα στον καθένα από εμάς.

Σε αυτή την εσωτερική γαλήνη και κατά την διάρκεια των προσευχών και των διαλογισμών μου έχω κάνει - άπειρες μου φαίνεται - συζητήσεις με τον Εσωτερικό μου Εαυτό. Εκείνος με τη σοφία του μου έχει διδάξει πολλά και με έχει βοηθήσει να βιώνω μια ευτυχία για την οποία δοξάζω καθημερινά τον Θεό.

Κάποια από τα συμπεράσματα και τις γνώσεις που έχω αποκομίσει μέσα από αυτές τις συζητήσεις, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, με την μορφή στοχασμών, σε αυτή την «σειρά», για δυο λόγους:

Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι μπορούν να απαντήσουν και δικές σας ερωτήσεις. Άλλωστε όλοι μοιάζουμε πολύ περισσότερο από ότι πιστεύουμε. Αυτή είναι μία από τις πρώτες αλήθειες που διαπίστωσα μέσα από αυτές τις συζητήσεις.

Δεύτερον, γιατί ελπίζω να παρακινήσουν κάποιους από εσάς να στραφούν στον Εσωτερικό Εαυτό τους και να επικοινωνήσουν με αυτή την αστείρευτη πηγή γνώσης που υπάρχει μέσα μας. Να θυμηθούν ότι ο Θεός κατοικεί στον καθένα μας και περιμένει να Τον «χρησιμοποιήσουμε» για την πρόοδο και την ευημερία μας.

Ελπίζω να βοηθήσουν. Η ευτυχία γίνεται μεγαλύτερη όταν την μοιράζεσαι!

***

Στοχασμός 1: Η Αγάπη είναι ο κανόνας

Η αγάπη, το καλό και η ομορφιά είναι η αλήθεια και ο κανόνας. Οτιδήποτε άλλο είναι η εξαίρεση. 

Ζούμε σε ένα κόσμο που προσπαθεί να μας πείσει πως η ιδιοτέλεια, η διαφθορά, το μίσος, ο διαχωρισμός, ο φόβος, και η κακία είναι ο κανόνας. Έτσι αν θέλουμε να επιβιώσουμε θα πρέπει να εναρμονίσουμε την ζωή μας με τον κανόνα αυτό και να μην είμαστε εκείνοι οι ανόητα ρομαντικοί που προσπαθούν να ζήσουν σύμφωνα με τις εξαιρέσεις, όπως θεωρούνται η καλοσύνη και η ανιδιοτέλεια.

Ορισμένοι θεολόγοι μας διδάσκουν πως ο Ιησούς, επίσης, αποτελούσε εξαίρεση στην ζωή. Πως ήταν ο μονογενής υιός του Θεού.

Ο Ιησούς όμως δεν ήταν μοναχοπαίδι. Είχε και έχει πολλούς αδελφούς και αδελφές, μεταξύ των οποίων εσένα κι εμένα. Είμαστε κι εμείς κόρες και γιοι του Θεού, Ιερά τέκνα μιας τέλειας Θεότητας. Ο Ιησούς ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός μας που βρήκε το δρόμο για το σπίτι μας και μας τον έδειξε. Δεν είναι μια θεότητα που πρέπει να λατρεύουμε αλλά ένα πρότυπο για να μιμηθούμε και να γίνουμε αντάξιοι του.

Ο ίδιος είπε: «Ακόμα μεγαλύτερα πράγματα θα κάνετε εσείς από αυτά που κάνω Εγώ.»

Δεν θα είχε ξεστομίσει αυτά τα λόγια αν ήμασταν κατώτεροι ή διαφορετικοί από Εκείνον. Δεν θα είχε δώσει την ζωή του αν ο κανόνας είναι αυτός που προσπαθούν να μας πείσουν. Εκείνος φώναζε και έδειχνε με κάθε τρόπο πως η Αγάπη είναι η φύση μας και ο κανόνας, και πως μόνο μέσω αυτής μπορούμε να βρούμε την αληθινή ευτυχία.

Πραγματικά δεν έχω δει κανέναν άνθρωπο που επέλεξε τις προσταγές του κόσμου να ζει αληθινά ευτυχισμένος. Έχω δει όμως πολλούς που επέλεξαν να δείξουν με την ζωή τους πως ο Ιησούς είχε δίκιο, να ζουν ευτυχισμένοι, παρά τις δυσκολίες και τον πόλεμο που δεχτήκαν από τον κόσμο.

Εσύ επιλέγεις με ποιον τρόπο θα ζήσεις. Μην αφήνεις λοιπόν τον κόσμο να σε εξαπάτα. Η αγάπη, το καλό και η ομορφιά είναι η αλήθεια και ο κανόνας. Οτιδήποτε άλλο είναι η εξαίρεση. Ας το δείξουμε στον κόσμο. 

Προσπαθώ να γεμίζω κάθε μέρα μου με αγάπη για τη δική Του Δόξα...


Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μου «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο arvanitisioannis99@yahoo.com ή να αφήσει μήνυμα στο inbox στο facebook (https://www.facebook.com/johnny.arvanitis.90) ή σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303. Υπάρχει και στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία και για on line παραγγελία στο https://www.politeianet.gr/books/9789609566360-arbanitis-ioannis-logeion-paraxenes-meres-292210. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!