Μη ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά

2018-08-16

Είμαι αυτό που σκέφτομαι. 

Οι σκέψεις μας καθορίζουν και δημιουργούν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε! Σας φαίνεται παράξενο; Ας προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε.

Οι σκέψεις μας καθορίζουν το τι θα πούμε και το τι θα πράξουμε την κάθε στιγμή. Θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουμε και θα δημιουργήσουμε καταστάσεις ή συνθήκες, θετικές ή αρνητικές. Θα καθορίσουν και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε στις καταστάσεις και τα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου. Για παράδειγμα αν οι σκέψεις μας είναι σκέψεις Αγάπης, όταν θα δούμε τους πρόσφυγες από μια άλλη χώρα να έρχονται στην δίκη μας, θα νιώσουμε την ανάγκη να τους βοηθήσουμε και οι πράξεις μας θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όμως είμαστε γεμάτοι με σκέψεις φόβου, η αντίδραση μας απέναντι σε αυτούς τους συνάνθρωπους μας θα είναι εχθρική, γιατί θα ανησυχούμε για το κακό που θα μας προκαλέσουν. Ανάλογα με την περίπτωση λοιπόν οι σκέψεις μας θα γίνουν λέξεις και πράξεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα στη ζωή μας.

Η άποψη μου είναι πως στην πρώτη περίπτωση του παραδείγματός μας τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στην εσωτερική χαρά που νιώθουμε όταν προσφέρουμε και στην γαλήνη που γεμίζει η ψυχή μας όταν υπηρετούμε με Αγάπη. Συνεπώς αυτή η εσωτερική χαρά και η γαλήνη θα φέρουν ευτυχία στη ζωή μας. Στην δεύτερη περίπτωση οι πράξεις μας θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερο φόβο, μίσος και επομένως δυστυχία.

Άρα οι σκέψεις μας είναι η πηγή και στη συνέχεια οι λέξεις και οι πράξεις μας δημιουργούν αυτό που ζούμε τώρα αλλά και αυτό που ονομάζουμε Πεπρωμένο ή Κάρμα. Εμείς δημιουργούμε το πεπρωμένο μας με τις σκέψεις μας, όχι κάποιος άλλος!

Μπορούμε λοιπόν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως βασικό στοιχείο για την δημιουργία μιας ευτυχισμένης ζωής είναι το να μάθουμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε τους νόμους που διέπουν την σκέψη. Ένας από τους πιο βασικούς είναι ο Νόμος της Υποκατάστασης. Αυτός μπορεί να διατυπωθεί ως εξής:

«Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από μια σκέψη είναι να την υποκαταστήσεις με κάποια άλλη.»

Αυτό σημαίνει πως αν θέλεις να διώξεις μια αρνητική σκέψη, γιατί ξέρεις ότι μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει στη ζωή σου, ο μόνος τρόπος είναι να σκεφτείς κάτι θετικό και εποικοδομητικό.

Πράγματι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν σου πω τώρα, «Μην σκέφτεσαι έναν ροζ ελέφαντα», εσύ αμέσως θα σχηματίσεις με τη σκέψη σου έναν ροζ ελέφαντα που θα «καταλάβει» το μυαλό σου. Αν πεις, «Δεν θα σκεφτώ ότι έχει συμβεί κάτι κακό στον Γιάννη και για αυτό δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου» αμέσως το μυαλό σου θα κατακλυστεί από πιθανά αρνητικά σενάρια που μπορεί να έχουν συμβεί στον Γιάννη. Αυτό μπορεί να μην επηρεάσει στην πραγματικότητα το τι έχει συμβεί στο Γιάννη - αν και επειδή όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, μπορούμε να έχουμε θετική και αρνητική επίδραση με την σκέψη μας πάνω στους άλλους - αλλά σίγουρα θα χαλάσει την διάθεση και την ηρεμία σου μέχρι να μπορέσεις να επικοινωνήσεις μαζί του. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος νόμος της σκέψης που λέει:

«Τα όμοια έλκουν όμοια»

Αυτό σημαίνει ότι κάθε αρνητική σκέψη που κάνουμε θα έλξει κι άλλες του είδους της, κι έτσι περνάμε από την μια στην άλλη και τελικά μαθαίνουμε να ζούμε με αυτές κάνοντας την ζωή μας δυστυχισμένη.

Όταν όμως το μυαλό σου πάει σε κάτι άλλο, αν σκεφτείς για παράδειγμα ένα πράσινο άλογο ξεχνάς αμέσως τον ροζ ελέφαντα ή αν σκεφτείς μια ευτυχισμένη στιγμή που έχεις ζήσει με τον Γιάννη ξεχνάς αμέσως τα αρνητικά που μπορεί να του έχουν συμβεί. Αυτό είναι η Υποκατάσταση. Έτσι λειτούργει.

Για να σπάσει λοιπόν η «κηδεμονία» των αρνητικών σκέψεων πρέπει να υποκατασταθούν από άλλες θετικές. Κι αυτό έρχεται να μας εξηγήσει ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε συνήθως και αντί να μας ελευθερώνει μας εγκλωβίζει ακομα περισσότερο. Προσπαθούμε να πολεμήσουμε τις αρνητικές σκέψεις αλλά αυτό τους δίνει δύναμη αντί να τις αποδυναμωνει αφού ο πόλεμος είναι μια αρνητική διαδικασία έτσι κι αλλιώς. Δεν έχει νόημα να λεμέ «θα σε διώξω μακριά λάθος σκέψη» αφού συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε την ίδια! Ο Ιησούς έλεγε «Να μην αντιστέκεστε στο πονηρό» και εννοούσε ακριβώς αυτό.

Όταν έρχονται στο μυαλό σου αρνητικές σκέψεις, μην τις πολεμάς, απλά σκέψου κάτι θετικό. Αυτό που σίγουρα θα σε βοηθήσει είναι να σκεφτείς την Αγάπη του Θεού και την ευλογία που έχει ετοιμάσει για σένα. Αν αυτό σου είναι δύσκολο τότε σκέψου μια θετική ιδέα, μια πράξη καλοσύνης που έκανες ή σου έκαναν, ένα αγαπημένο πρόσωπο και την αγάπη που έχεις νιώσει από αυτό, σκέψου μια πράξη που θα μπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις κάποιον. Τότε θα δεις ότι η αρνητική ιδέα θα χαθεί και μαζί της ότι αρνητικό θα μπορούσε να φέρει στη ζωή σου.

Μερικές φορές όμως μπορεί να βιώνεις μια έξαρση απαισιοδοξίας ή ανησυχίας ή θυμού και η αρνητικές σκέψεις σε καταλαμβάνουν με τόση ένταση που φαντάζει αδύνατο να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις ένα αγαπημένο πρόσωπο και να μιλήσεις μαζί του για ένα οποιοδήποτε άλλο θέμα ή να δεις μια καλή ταινία ή να διαβάσεις ένα βιβλίο. Οτιδήποτε θα σε κάνει να απομακρύνεις το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις και θα σου δημιουργήσει νέες εικόνες. Αν προσπαθήσεις να πολεμήσεις αυτό το αρνητικό κύμα που σε κατακλύζει, το μόνο που θα καταφέρεις να κάνεις είναι να το ισχυροποιήσεις αφού θα το τρέφεις με την ενέργεια και την προσοχή σου.

Στάματα να σκέπτεσαι το πρόβλημα ή να ασχολείσαι με τις λεπτομέρειες του. Στρέψε την προσοχή σου σε κάτι διαφορετικό και αργότερα όταν θα έχεις πλέον αποφορτιστεί αρκετά από αυτό μπορείς με ηρεμία να επιστρέψεις και να το αντιμετωπίσεις με μια πνευματική διαδικασία σαν αυτή που περιγράψαμε.

Εμπρός λοιπόν, ας αναλάβουμε τον έλεγχο των σκέψεών μας, ας «προπονηθούμε» στις ευτυχισμένες σκέψεις! Ας σταματήσουμε να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά!

Αν αφήσεις την φωτιά του αρνητισμού χωρίς σκέψεις για καύσιμα, αργά η γρήγορα θα σβήσει. 


Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!