Δεν φοβάμαι τις εξετάσεις! Όχι πια.

2018-05-27

Ένα κείμενο αφιερωμένο σε όλους όσους έχουν να αντιμετωπίσουν το φόβο των εξετάσεων. 

Ο Θεός έχει τοποθετήσει μέσα μου το Φως Του κι εγώ το αφήνω να λάμψει! 

  Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια για να μπορέσω να ξεπεράσω την αρχική μου άποψη για τις εξετάσεις και να καταλάβω την αξία τους.

  Τα πρώτα χρόνια, όποτε έπρεπε να δώσω εξετάσεις, είχα πάντα άγχος. Κάποιες φορές μάλιστα, όταν τις αξιολογούσα ως πολύ σημαντικές για την συνέχεια της ζωής μου, ένοιωθα πραγματικό φόβο. Και υπήρξαν πολλές φορές που τις αξιολόγησα με αυτό τον τρόπο, όπως στην περίπτωση των Πανελλαδικών.

  Τα χρόνια που πέρασαν, με την πολύτιμη εμπειρία που μου χάρισαν, με βοήθησαν να καταλάβω πως δεν είναι οι εξετάσεις που καθορίζουν την ζωή μου, όσο σημαντικές κι αν είναι αυτές - γιατί πράγματι κάποιες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για το δρόμο που θα ακολουθήσουμε στη ζωή μας. Το σημαντικό είναι η επιλογή που μου προσφέρουν. Η επιλογή να εργαστώ, όσο καλυτέρα μπορώ, για να βελτιωθώ ώστε να πετύχω σε αυτές.

  Οι εξετάσεις, λοιπόν, έγιναν για μένα ένα μέσο για τη βελτίωση μου, και έτσι άρχισα να τις αντιλαμβάνομαι ως δώρο κι όχι ως πρόβλημα.

Πάρε τη δυσκολία και κάνε την ευλογία. 

  Γιατί χωρίς αυτές και εξαιτίας της αδράνειας, που σχεδόν όλοι μας εμφανίζουμε στην προσπάθεια για βελτίωση, ποτέ δεν θα είχα προσπαθήσει να βελτιωθώ, τόσο όσο οι εξετάσεις με ανάγκασαν. Δεν θα είχα καταφέρει πολλούς από τους στόχους που έβαλα, και είμαι σίγουρος πως η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα και σαφώς όχι τόσο όμορφη όσο είναι τώρα.

  Ταυτόχρονα με βοήθησαν να καταλάβω ότι ο παράγοντας «τύχη» ελάχιστο ρόλο παίζει στη ζωή όταν αποφασίσεις εσύ να την πάρεις στα χέρια σου. Διαπίστωσα ότι χρησιμοποιούσα την τύχη ως δικαιολογία για να καλύψω τον εαυτό μου από τα δικά μου λάθη. Γιατί, ότι δικαιολογία κι αν έβρισκα για την αποτυχία, μέσα μου ήξερα πως το λάθος ήταν δικό μου. Ευτυχώς ακόμα κι όταν κατάφερνα να ξεγελάσω τους άλλους, δεν μπορούσα να ξεγελάσω τον εαυτό μου. Ήξερα ότι δεν είχα αφιερώσει το σεβασμό και τη δουλειά που έπρεπε και αυτό ήταν που πλήρωνα.

   Μέσα όμως από την συνεχή προσπάθεια, κατάλαβα πως αν έχεις δουλέψει σωστά, βάζοντας θέληση, ψυχή και αγάπη σε αυτό που κάνεις, όταν κοπιάσεις για να προετοιμαστείς, τότε το Σύμπαν θα στείλει τις δυνάμεις που χρειάζεσαι για να σε βοηθήσουν να πετύχεις το καλύτερο σε κάθε εξέταση που θα δώσεις. Καμιά προσπάθεια, ακόμα κι η πιο μικρή δεν μένει χωρίς ανταμοιβή. Δεν υπάρχει άλλη τύχη από αυτή που εσύ δημιουργείς για τον εαυτό σου. Αυτό μου δίδαξε ο υπέροχος δάσκαλος που λέγεται ζωή.

  Κάποτε ο Πλάτωνας πήγε στο Σωκράτη και τον ρώτησε τι θα χρειαζόταν να κάνει για να είναι σίγουρος ότι θα πετύχει εκείνο που θέλει. Ο Σωκράτης τον πήγε σε μια λίμνη και του βούτηξε το κεφάλι μέσα στο νερό για πολλή ώρα. Στο τέλος ο Πλάτωνας, απελπισμένος και κοντεύοντας να χάσει τις αισθήσεις του από την έλλειψη οξυγόνου, κατάφερε να του ξεφύγει και να τινάξει το κεφάλι του έξω φωνάζοντας:

«Τι κάνεις εκεί; Πας να με σκοτώσεις;»

Ο Σωκράτης αποκρίθηκε ήρεμα:

«Όταν θα θέλεις κάτι με την ίδια λαχτάρα που ήθελες αυτή την ανάσα, τότε να ξέρεις πως θα το πετύχεις.»

  Αυτό ακριβώς έκανε και για μένα η ζωή μέσα από κάποιες αποτυχίες στις εξετάσεις. Με βοήθησε να καταλάβω ότι δεν το ήθελα πολύ, δεν έβαλα τον εαυτό μου να αγωνιστεί πραγματικά αφήνοντας στην άκρη όλα αυτά που δεν χρειαζόμουν και να ασχοληθώ με αυτά που θα με βελτίωναν. Για αυτό ήρθε κάθε αποτυχία που είχα στη ζωή μου. 

Ο Θεός δεν θα μας ζητήσει ποτέ να θυσιάσουμε οτιδήποτε. Εμείς εγκαταλείπουμε τα άχρηστα κατά την άνοδο μας. 

  Γιατί ακόμα κι όταν δεν έχεις δουλέψει σωστά, όταν δεν έχεις κάνει τις επιλογές που έπρεπε, γιατί τεμπέλιασες, γιατί δεν θεώρησες ότι ήταν σημαντικό, για οποιοδήποτε λόγο, οι εξετάσεις έχουν να σου δώσουν ένα μεγάλο δώρο.

  Το ανεκτίμητο δώρο ότι όσο κι αν προσπαθήσεις να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου ή τους γύρω σου, αργά η γρήγορα θα έρθεις αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Μπορεί να είναι δυσάρεστα , αλλά είναι αναγκαία για να σε βοηθήσουν να ξυπνήσεις από το λήθαργο στον όποιο σιγά-σιγά πέφτεις με κίνδυνο να χάσεις τα υπέροχα δώρα που η ζωή έχει ετοιμάσει για σένα.

  Πως αλλιώς θα καταλάβεις ότι χωρίς προσπάθεια σωματική και πνευματική, χωρίς αγώνα, ποτέ δεν θα μπορέσεις να κερδίσεις όλα αυτά που το υπέροχο δυναμικό, που σου έχει δώσει ο Θεός και κρύβεις μέσα σου, μπορεί να σου χαρίσει. Γιατί σε όλους μας, Εκείνος έχει κλείσει μέσα μας, όλα όσα χρειαζόμαστε για να βρούμε την πραγματική μας ευτυχία. Την ευτυχία που είναι δική μας και δεν μπορεί να μας την στερήσει κανένας άλλος περά από τον εαυτό μας. Αν αρνηθούμε να δουλέψουμε για να αποκαλύψουμε αυτό το υπέροχο Θεϊκό δυναμικό που έχουμε μέσα μας, εμείς θα έχουμε επιλέξει να την στερήσουμε από τον εαυτό μας και κανέναν άλλο δεν θα μπορούμε να κατηγορήσουμε.

  Να θυμάσαι πως το πρόβλημα δεν μπορεί να σε νικήσει, αλλά η ιδέα που έχεις για αυτό μπορεί. Οπότε μην αφήνεις μια ιδέα να σε νικήσει, να σου στερήσει αυτό που σου ανήκει.

Πατέρα μου, βοήθησέ με να θυμάμαι πως είσαι παρόν όπου και αν είμαι. Σε ευχαριστώ που με φροντίζεις τόσο καλά, ακόμα κι όταν εγώ ο ίδιος δεν έχω σεβαστεί τον εαυτό μου. Μακάρι να μάθω να αγαπώ τον εαυτό μου όπως με αγαπάς Εσύ. 

  Άλλωστε υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό εδώ! Θέλεις να σου πω ένα μυστικό; Η κάθε μέρα που ζεις είναι μια διαδικασία εξέτασης! Η ζωή θέτει μπροστά σου, κάθε μέρα, ερωτήματα, προβλήματα και επιλογές. Κι εσύ αποφασίζεις.

  Όταν έχεις δουλέψει σωστά, σωματικά και πνευματικά, τότε θα έρθουν τα καλυτέρα αποτελέσματα και θα σε οδηγήσουν σε ένα ανώτερο και δυσκολότερο επίπεδο, για να ξεκινήσεις την προσπάθεια για νέα βελτίωση, για νέα άνοδο. Έτσι προχωράμε προς την τελείωση μας και την πραγματική και μόνιμη ευτυχία μας.

  Μέσα από μια διαρκή σειρά εξετάσεων, όποιες κι αν είναι αυτές. Άρα αυτές που έχεις τώρα μπροστά σου δεν είναι ούτε οι τελευταίες ούτε οι πιο σημαντικές. Όπως κι αν τις βλέπεις, όπως κι αν έχεις ετοιμαστεί για αυτές, είναι απλά μια ακόμα δοκιμασία και τίποτε παραπάνω.

Σκέψου: ποτέ στα εύκολα δεν άλλαξες! 

  Όσο μεγάλος κι αν είναι ο στόχος που θέλεις να πετύχεις μέσα από αυτές τις εξετάσεις που έχεις μπροστά σου, πρέπει να θυμάσαι ότι δεν είναι ο τελικός σου στόχος.

  Όποια λάθη κι αν έκανες στην προσπάθεια σου να φτάσεις σε αυτές μην τα αφήσεις να σε λυγίσουν.

  Όταν αγωνίζεσαι για μεγάλους στόχους είναι δεδομένο ότι θα κάνεις και λάθη, κι ίσως και μεγάλα λάθη. Αυτά όμως αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του αγώνα, γιατί είναι το κριτήριο ώστε να φτάσουν στο μεγάλο στόχο μόνο αυτοί που πραγματικά τον επιθυμούν. Ποια πρέπει να είναι η στάση σου απέναντι σε αυτά τα λάθη;

  Μην λυγίσεις κάτω από το βάρος αυτών των λαθών. Μην χαθείς στην αυτολύπηση και τη μιζέρια. Μάζεψε τα κομμάτια σου, πάτησε ξανά στα πόδια σου και με ταπεινότητα ζήτησε συγγνώμη πρώτα από τον εαυτό σου και μετά από τους άλλους. Στρέψε το βλέμμα σου ξανά προς την Αγάπη Του, ζήτησε την βοήθεια Του και την βοήθεια αυτών που σε αγαπούν. Δούλεψε ξανά από την αρχή σκληρά.

  Τότε αργά ή γρήγορα, ο μεγάλος στόχος θα είναι δικός σου και θα είσαι έτοιμος για τον επόμενο. Κι έτσι θα έχεις αγιάσει και τα ίδια σου τα λάθη αφού αυτά θα σε έχουν αλλάξει σε έναν καλύτερο άνθρωπο. Να θυμάσαι ότι Αγάπη δεν κουράζεται να προσπαθεί, ο εγωισμός κουράζεται.

  Αν η ζωή ήταν συνεχώς εύκολη, τότε η αγάπη, η συμπόνια και η σοφία δε θα βάθαιναν μέσα μας, ούτε θα μαθαίναμε πώς να αντλούμε από την Πηγή της αληθινής δύναμης που υπάρχει μέσα μας. Πολλές φορές δεν ξέρουμε πόσο δυνατοί είμαστε μέχρι να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πρόκληση που κάνει αυτήν τη δύναμη να βγει στο φως.

  Έτσι αντιμετώπισε λοιπόν τις εξετάσεις. Ότι κι αν γίνει, στην πραγματικότητα δεν μπορείς να χάσεις αν δεν το επιλέξεις!

  Να θυμάσαι πάντα ότι δεν είσαι αυτός που ξεκινά, αλλά αυτός που τελειώνει, άρα ακόμα και η τελευταία στιγμή έχει σημασία.

  Πίστεψε στον εαυτό σου όπως πιστεύει ο Θεός σε σένα και θα δεις θαύματα να γίνονται. Μην δίνεις δύναμη στο φόβο όταν έχεις δίπλα σου τον πιο ισχυρό σύμμαχο. Γιατί ήρθε η ώρα να σου πω τελικά το μυστικό μου. Θα σου πω πώς κατάφερα να απαλλαγώ από τον φόβο των εξετάσεων: Έχω πάντα μαζί μου τον καλύτερο μου φίλο.

  Ο καλύτερος μου φίλος είναι πάντα στο πλευρό μου. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, μου δίνει ηρεμία και με βοηθά να βγάζω το καλύτερο από μέσα μου. Όταν οι εξετάσεις ήταν δύσκολες καταστάσεις για μένα, πάντα ήταν εκεί να με οδηγεί στην επιτυχία. Δεν μου ζητά τίποτα και μου δίνει τα πάντα σαν να είμαι ο μοναδικός του φίλος ενώ ξέρω πως έχει... πάρα πολλούς ακόμα. Ένας από αυτούς είσαι κι εσύ, το γνωρίζω. Γι' αυτό σε αυτές τις εξετάσεις ζήτησε την βοήθεια του, δέξου την αγάπη του και άσε την να ενεργήσει μέσα από σένα. θα δεις θαύματα να συμβαίνουν! Γιατί ο καλύτερος μου φίλος είναι ο Θεός. 

Δεν θέλω άπλα να ζω. Θέλω να συμμετέχω με Αγάπη στη δημιουργία ενός υπέροχου Σύμπαντος! 

  Καλή επιτυχία, λοιπόν, σε ότι και αν έχεις να αντιμετωπίσεις. Απόλαυσε την κάθε στιγμή, γιατί είναι η μόνη που έχεις! Βρες το δώρο και σε αυτές τις εξετάσεις και κάνε το δικό σου. Εύχομαι αυτές οι εξετάσεις να σε κάνουν έναν καλύτερο, δυνατότερο και πιο ευτυχισμένο άνθρωπο.

   Και μην ξεχνάς δεν είσαι ποτέ μόνος ή μόνη! Εκτός από εκείνον με την προσευχή μου θα είμαι κι εγώ δίπλα σου κάθε στιγμή. Δίπλα σε κάθε έναν που αγωνίζεται για την προσωπική του βελτίωση, γιατί αυτός ο κόσμος έχει ανάγκη την βελτίωση του καθενός από εμάς για να γίνει αυτός που πρέπει να είναι.

  Θα είμαι εκεί κι ας μην έχουμε γνωριστεί ποτέ, αφού θα έχω κλιθεί από την δική σου προσευχή στον Φίλο μου. Γιατί όλοι είμαστε Ένα μέσα σε Εκείνον. 


Ημερομηνία:  2022-05-28 18:21
Το Όνομά σας:  Σοφία Νίκου

Μήνυμα: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ ! ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΑΣ .. ΝΟΙΑΖΕΣΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ... ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΑΣ .. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ! 


Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μου «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο arvanitisioannis99@yahoo.com ή να αφήσει μήνυμα στο inbox στο facebook (https://www.facebook.com/johnny.arvanitis.90) ή σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Επίσης το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία:

  1. https://www.politeianet.gr/books/9789609566360-arbanitis-ioannis-logeion-paraxenes-meres-292210
  2. https://www.protoporia.gr/paraxenes-meres-p-493773.html. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!