Αποκρυπτογραφώντας τη Βίβλο: Ισραήλ

2019-06-21

Όταν παραδοθείς άνευ όρων στην Αγάπη

εκείνη θα σε ανταμείψει με την Αλήθεια. 

Πρόοδος. Μια έννοια που σχεδόν έχει θεοποιηθεί από το ανθρώπινο είδος. Πολλοί έχουν εργαστεί στη υπηρεσία της και πολλοί περισσότεροι την έχουν τροφοδοτήσει με την ζωή τους. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θυσιαστεί στο βωμό της δια μέσου των αιώνων και όχι πάντα με την θέλησή τους.

Η πρόοδος έχει διάφορες μορφές. Υπάρχει η Επιστημονική και Τεχνολογική πρόοδος την όποια κατά κύριο λόγο έχει υπηρετήσει με ζήλο ο σύγχρονος άνθρωπος. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει τεράστια βήματα σε αυτό το κομμάτι αλλά ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι δεν μας έχει βοηθήσει να βρούμε την ευτυχία. Προφανώς έχει βελτιώσει την ζωή πολλών, αλλά όπως συμβαίνει πάντα σε αυτόν τον κόσμο του σχετικού που ζούμε, όπου το καθετί αντιπαλεύει με το αντίθετο του, έχει επιβαρύνει τις ζωές πολλών περισσότερων. Παρά την πρόοδο αυτή οι διαφορές και το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς αυτού του κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι ήταν πριν εκατό ή περισσότερα χρονιά.

Όμως στην πραγματικότητα πρόοδος δεν είναι τίποτε άλλο από την εξωτερική έκφραση της άποψης που έχει ο άνθρωπος για το Θεό. Άρα η μόνη πρόοδος που μπορεί να φέρει ισορροπία και ευημερία είναι η Πνευματική, κι αυτή έρχεται κυρίως μέσα από την Γνώση, πρωτίστως του Εσωτερικού Θεϊκού Εαυτού μας. Η Γνώση είναι βιωματική αλλά για να φτάσουμε σε αυτήν χρειαζόμαστε βοήθεια και καθοδήγηση ώστε να βγούμε από τον λαβύρινθο της σύγχυσης του υλικού κόσμου. Αυτή η καθοδήγηση βρίσκεται στα αρχαία κείμενα όπως είναι η Βίβλος αλλά είναι κυρίως σε συμβολική και αλληγορική μορφή. Το σύμβολο αντιπροσωπεύει μία ιδέα, όπως το περιστέρι είναι το σύμβολο της ειρήνης ή η βάπτιση και η ανάδυση από το νερό το σύμβολο της αναγέννησης. Έτσι πολλές φορές χρειαζόμαστε την ερμηνεία αυτών των συμβόλων για να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα που θα μας βοηθήσει στην πνευματική μας πρόοδο.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί λόγοι που η Βίβλος (αλλά και όλα τα αρχαία πνευματικά και μυστικά κείμενα) είναι γραμμένη με συμβολισμούς και αλληγορίες. Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτή είναι η μόνη μέθοδος διδασκαλίας που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε άνθρωπο κάθε ηλικίας και καταγωγής και σε οποιοδήποτε στάδιο πνευματικής ανάπτυξης κι αν βρίσκεται. Ας μην ξεχνάμε πως τις μεγαλύτερες αλήθειες μας τις έχουμε μάθει μέσα από τους μύθους και τα παραμύθια.

Έτσι σε αυτή την σειρά κειμένων θα προσπαθήσω να δώσω μια ερμηνεία τμημάτων και συμβόλων της Βίβλου, όπως τα έχω κατανοήσει μέσα από την δική μου πνευματική σπουδή, γιατί πιστεύω πως μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα διαγράμματα ζωής και για άλλους. Σαφώς και δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω την Αλήθεια, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Σκοπός μου είναι να παρουσιάσω, σε όποιον το επιθυμεί, την βοήθεια, την μαγεία και την ομορφιά που έχει προσφέρει σε εμένα η Πνευματική μου μελέτη. Εύχομαι να φανώ χρήσιμος. 

Ισραήλ

Αν δεν κατανοήσουμε το συμβολισμό της λέξης "Ισραήλ" πολύ δύσκολα θα κατανοήσουμε την Βίβλο.

«Και του είπε ο Θεός: "Το όνομά σου είναι Ιακώβ. Από εδώ και πέρα, το όνομά σου δεν θα είναι Ιακώβ, αλλά Ισραήλ". Και άρχισε να τον αποκαλεί Ισραήλ.» Γένεση 35, 10

Η λέξη Ισραήλ συμβολίζει τον καθένα από εμάς που αναζητά τον Θεό. Δεν έχει σημασία αν είσαι Χριστιανός, Εβραίος, Μωαμεθανός, Ινδουιστής, Βουδιστής ή οτιδήποτε άλλο. Αν πιστεύεις και αναζητάς τον Θεό, αν στηρίζεσαι στην δύναμη της προσευχής, είσαι ο Ισραήλ.

Όταν αποφασίσεις πως δεν μπορείς να ζεις άλλο σαν δούλος στην Αίγυπτο, είσαι ο Ισραήλ. Η Αίγυπτος συμβολίζει τους κάθε είδους περιορισμούς, κυρίως της ύλης. Σημαίνει το να δίνεις εξουσία σε υλικά πράγματα, είναι ο φόβος ότι είσαι ευάλωτος στην τύχη, την ασθένεια την φθορά. Είναι η πιστή σου ότι η ευτυχία σου στηρίζεται στον υλικό σου πλούτο. Ο Φαραώ συμβολίζει τον κατώτερο εαυτό σου που σε ελέγχει και δεν σε αφήνει να καθοδηγήσεις τις σκέψεις σου προς τον Θεό.

«Με αυτόν τον τρόπο εκπληρώθηκαν τα λόγια που είχε πει ο Κύριος μέσω του προφήτη του: "Από την Αίγυπτο κάλεσα τον γιο μου".» Ματθαίος 2,15

Ο Θεός όμως δίνει υπόσχεση στον γιο Του, τον Ισραήλ πως μπορεί να τον οδηγήσει ξανά πίσω στην Γη της Επαγγελίας, στη Νέα Ιερουσαλήμ, η όποια είναι το σύμβολο της ανυψωμένης Συνείδησης που βρίσκεται πλέον σε συνεχή επαφή με το Θεό και ακτινοβολεί Φως σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπόσχεται ότι θα είναι ένας εύκολος δρόμος όμως, το αντίθετο. Πόσες φορές δεν ξεκινούμε αυτό το ταξίδι αλλά η «έρημος» των παθών μας, του εγωισμού και των λάθος σκέψεών μας μάς οδηγούν μακριά από τον προορισμό της Καρδιάς μας και νιώθουμε πως είμαστε χαμένοι για πάντα; Ο Θεός όμως δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, κι αν κι εμείς δεν εγκαταλείψουμε την πίστη μας στην Αγάπη, αν βάλουμε το Θεό πρώτα από όλα, τότε θα γίνουμε ο Ισραήλ που επιστρέφει στον Οίκο Του πατρός του. Ο Θεός δεν μας ζητά να είναι το μόνο πράγμα στη ζωή μας, αλλά πρέπει να είναι το πρώτο. Αυτό είναι το μάθημα που εσύ κι εγώ, εμείς που είμαστε ο Ισραήλ, πρέπει να πάρουμε μέσα στην έρημο της ζωής που έχουμε επιλέξει να ζούμε.

Το όνομα αυτό αποτελείται από τρεις συλλαβές: Ισ-ρα-ηλ.

Η συλλαβή «Ισ» δηλώνει την Θηλυκή Αρχή, την Μεγάλη Μήτρα που δημιουργεί τα πάντα και συμβολίζει την δημιουργική δύναμη της Ψυχής και του Νου. Θα την συναντήσουμε στο όνομα της θεάς Ίσις των Αιγυπτίων, θεά της ευφορίας και της αναγέννησης, αλλά και στην Ιστάρ των Βαβυλωνίων, που είναι η βασίλισσα των Ουρανών και θεά της γονιμότητας. Θα βρούμε επίσης την ίδια συλλαβή στο όνομα του Ισαάκ ο οποίος αντιπροσωπεύει την δεκτική κατάσταση του νου.

Η συλλαβή «ρα» προέρχεται από τον Αιγυπτιακό θεό-Ήλιο Ρα και αντιπροσωπεύει την Αρσενική Αρχή, την κατάσταση της νοητικής δράσης και την εκτέλεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοητικής κατάστασης είναι ο Αβραάμ στο όνομα του οποίου συναντάμε την συλλαβή αυτή.

Είναι φανερό ότι για την ισορροπία στην πνευματική μας ανάπτυξη χρειαζόμαστε και τις δυο αυτές εκδηλώσεις. Όταν μελετάς, μαθαίνεις και περιμένεις καθοδήγηση από το Θεό, πρέπει να είσαι δεκτικός, πρέπει να είσαι Ισαάκ. Όταν όμως εφαρμόζεις αυτή την καθοδήγηση και Γνώση για να πετύχεις κάτι ή να θεραπεύεις μια κατάσταση, τότε είσαι ο Αβραάμ.

Η τρίτη συλλαβή «ηλ» είναι η συνηθισμένη κατάληξη που δηλώνει το Θεό. Θα την βρούμε σε πολλά ονόματα στην Βίβλο. Γαβριήλ, που σημαίνει «ο άνθρωπος του Θεού», Ραφαήλ, που σημαίνει «ο Θεός θεραπεύει», και σε πολλά άλλα.

«"Θα γεννήσει γιο, και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς, γιατί αυτός θα σώσει τον λαό του από τις αμαρτίες τους". Όλα αυτά έγιναν για να εκπληρωθεί εκείνο που είχε πει ο Κύριος μέσω του προφήτη του "Ορίστε! Η παρθένα θα μείνει έγκυος και θα γεννήσει γιο, και θα τον ονομάσουν Εμμανουήλ", το οποίο μεταφράζεται "μαζί μας είναι ο Θεός".» Ματθαίος 1, 21-23

Η κατάληξη αυτή σημαίνει την ένωση της Μητέρας και του Πατέρα για την δημιουργία μιας τρίτης Αρχής. Έτσι δηλώνει το Θεό σε όλη Του την πληρότητα, την Τριαδικότητα. Αντιπροσωπεύει την πνευματική πλευρά της φύσης μας και την ισορροπημένη Ψύχη που βιώνει την ένωση της με το Θεό.

Αυτό λοιπόν είναι το όνομά σου. Είσαι ο Ισραήλ και είσαι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της υπέροχης περιπέτειας, γιατί η Βίβλος έχει γραφτεί για σένα, μην το ξεχνάς. Για να σου θυμίσει μέσω του ονόματος αυτού ότι ο Θεός σου έχει δώσει την δύναμη να δημιουργήσεις τον κόσμο σου όπως τον θέλεις εσύ. Για να θυμίζει σε όλους μας ότι οικοδομούμε κάθε μέρα τη ζωή μας με τις σκέψεις που κάνουμε, με τις πεποιθήσεις που εδραιώνουμε, με τα συναισθήματα που καλλιεργούμε. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι τα υλικά κι εμείς οι κατασκευαστές. Οικοδομούμε σαν άτομα και σαν φυλή, και αυτό που οικοδομούμε εκδηλώνεται σαν φυσικό σώμα και σαν κόσμος. Αν λοιπόν, αγαπητέ μου Ισραήλ, δεν σου αρέσει αυτό που ζεις ή ο κόσμος στον οποίο ζεις φύγε από την Αίγυπτο και επέστρεψε εκεί που ανήκεις. Εκείνος σου έχει δώσει την δύναμη να το κάνεις!

Έχω γεννηθεί για να θυμηθώ πως είναι να αγαπάς χωρίς περιορισμούς!Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μου «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο arvanitisioannis99@yahoo.com ή να αφήσει μήνυμα στο inbox στο facebook (https://www.facebook.com/johnny.arvanitis.90) ή σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303.

Επίσης το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε:

  • Στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία
  • Στον Αλμυρό στο φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ και στο πρακτορείο εφημερίδων του Δημήτρη Βέτσικα
  • Στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο "το κλου" , Ιάσονος και Αντωνοπούλου

On line παραγγελίες στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων Πολιτεία και Πρωτοπορία:

  1. https://www.politeianet.gr/books/9789609566360-arbanitis-ioannis-logeion-paraxenes-meres-292210

https://www.protoporia.gr/paraxenes-meres-p-493773.html.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!