Αν θες να σου χαμογελάει η ζωή τότε γέλα της πρώτος!

2018-12-30

Σοφία είναι να μην χάνεις το χιούμορ σου ότι κι αν συμβαίνει. 

Ένα από τα πράγματα που πάντα με έκαναν ευτυχισμένο είναι να βλέπω κάποιον να γελά αυθόρμητα και με την ψυχή του, ιδίως αν αυτός ο κάποιος είναι παιδί. Νομίζω πως ο ήχος ενός ευτυχισμένου παιδικού γέλιου είναι η καλύτερη μουσική που μπορείς να ακούσεις! Το να έχω προκαλέσει εγώ αυτό το γέλιο με κάνει ακομα πιο ευτυχισμένο. Έτσι, το να δημιουργώ χαρούμενη διάθεση γύρω μου είναι κάτι που πάντα προσπαθούσα και προσπαθώ στην αλληλεπίδραση μου με τον κόσμο.

Όλα αυτά τα χρόνια που διδάσκω, έχω στηρίξει ένα μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας μου να βοηθήσω τους μαθητές μου να προοδευόσουν -πρώτα σαν άνθρωποι και μετά σαν μαθητές- στο χιούμορ. Όταν διασκεδάζεις μαθαίνεις καλυτέρα!

Αν θες να διδάξεις κάτι σε κάποιον, κάνε τον πρώτα να γελάσει. Θα ανοίξει πολλές οδούς για να τον προσεγγίσεις. 

Νομίζω ότι το να μπορείς να κάνεις τον άλλον να γελά είναι μια έκφραση Αγάπης, γιατί με αυτό τον τρόπο τον βοηθάς να καταλάβει ή να θυμηθεί πως κάθε δύσκολη κατάσταση δεν είναι ποτέ τόσο «μαύρη» ή καταστροφική όσο φαίνεται στην αρχή, κι έτσι του δίνεις την δύναμη να την παλέψει καλύτερα. Αυτός είναι ο λόγος που θαυμάζω τους μεγάλους κωμικούς.

Είχα την τύχη να μεγαλώσω στη χώρα που γεννήθηκε η κωμωδία και να μπορώ να διαβάσω από μικρή ηλικία τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Αυτό μου έδωσε μια εντελώς διαφορετική οπτική για την ζωή και με βοήθησε να βελτιωθώ σαν άνθρωπος. Με βοήθησε να κάνω το χιούμορ ένα «όπλο» απέναντι στη μιζέρια και τον αρνητισμό που ο κόσμος προσπάθησε να προβάλει στην ψυχή μου. Το χιούμορ και η Αγάπη, με βοήθησαν να ξεπεράσω πολύ δύσκολες καταστάσεις και με έκαναν έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Για να πω την αλήθεια δεν μπορώ, πλέον, να ξεχωρίσω το χιούμορ από την Αγάπη. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο. 

Στα φοιτητικά μου χρόνια ήρθα σε επαφή με το ανατρεπτικό χιούμορ των Monty Python! Πιστεύω πως αυτή ήταν η αφορμή για την μεγάλη συνειδητοποίηση που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζω τις καταστάσεις στην ζωή. 

Κατάλαβα πως ή θα ζήσεις την ζωή σου με χιούμορ ή δεν θα την ζήσεις καθόλου! Και έτσι βρήκα τον μεγάλο σύμμαχο που με βοήθησε να απαλλαγώ οριστικά -μετά την απαραίτητη και βασική προετοιμασία που είχε κάνει η Αγάπη για αυτό- από την τυραννία του εγωισμού. Τον αυτοσαρκασμό! 

Νομίζω πως ο αυτοσαρκασμός είναι η υψηλότερη μορφή του χιούμορ. Όταν μπορείς να γελάς με τις αδυναμίες σου και τα λάθη σου, τότε δεν φοβάσαι να τα αντιμετωπίσεις και να τα διορθώσεις. Ταυτόχρονα μπορείς να κάνεις τους άλλους να νιώσουν πως είσαι ένας από αυτούς, να σε νιώσουν δικό τους και να σου ανοίξουν χώρο για να τους προσφέρεις την Αγάπη σου και την βοήθεια σου.

Ο αυτοσαρκασμός μου χάρισε ταπεινότητα, και το χιούμορ μια αισιόδοξη άποψη για την ζωή και μια επιθυμία να αγωνιστώ ώστε να υπάρξει περισσότερο γέλιο πάνω σε αυτό τον πλανήτη και λιγότερα δάκρυα. Με έκαναν έναν καλύτερο άνθρωπο που θέλει να προσφέρει και να αγαπήσει χωρίς «αλλά» και περιορισμούς. Με βοήθησαν να αναπτυχτώ σε μία πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα, σύζυγο, πατέρα και δάσκαλο που μπορεί να απολαύσει κάθε στιγμή της ζωής του, ακομα και την πιο δύσκολη, και που δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πάντα με χαμόγελο. 

Όσο σοβαρή κι αν είναι μια κατάσταση αστειεύσου μαζί της. Θα σε βοηθήσει να δεις πιο καθαρα το δώρο που υπάρχει σε αυτήν. Βάζοντας το χιούμορ στη ζωή σου θα βιώσεις την πιο όμορφη λιακάδα ακομα και τις πιο συννεφιασμένες μέρες.

Αν λοιπόν θες να αλλάξεις την ζωή σου, να την κάνεις ευλογημένη και χαρούμενη, ξεκίνα από τον αυτοσαρκασμό, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στην αρχή. Γέλα με τον εαυτό σου, με τα λάθη σου και τις ατέλειές σου και θα δεις έναν πιο φωτεινό κόσμο να ανοίγεται μπροστά σου. Γιατί θα καταλάβεις πως ο κόσμος αυτός είναι επίτηδες φτιαγμένος με ατέλειες και δυσκολίες από τον Μεγάλο Χιουμορίστα που τον δημιούργησε με Αγάπη! Γιατί όπως λέει κι ο μεγάλος δάσκαλος της Αγάπης, ο αξεπέραστος ποιητής Rumi, ο Θεός μας διδάσκει τη χαρά μα και την λύπη γιατί έχουμε δυο φτερά για να εκπαιδεύσουμε, ώστε να μάθουμε να πετάμε, και όχι ένα! 

Γέλα λοιπόν και κάνε τους άλλους να γελούν, αλλά πάντα με σεβασμό. Μάθε να γελάς μαζί με τους άλλους, όχι εις βάρος των άλλων. Ταυτόχρονα αγωνίσου για να αυξάνουν κάθε μέρα οι λόγοι που έχουν τα πλάσματα αυτού του κόσμου να γελάνε και να λιγοστεύουν οι λόγοι που έχουν για να κλαίνε. Να βλέπεις πάντα την φωτεινή πλευρά της ζωής. Μάθε να αναγνωρίζεις το χιούμορ του Δημιουργού και δείξε το και στους άλλους. Βάζοντας το χιούμορ στη ζωή σου θα βιώσεις την πιο όμορφη λιακάδα, ακομα και τις πιο συννεφιασμένες μέρες. 

Ο Θεός έχει απίστευτο χιούμορ και για αυτό μας κάνει μόνο πλάκες που μπορούμε να καταλάβουμε. 


Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους μέσα από την καρδιά μου!


Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μου «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο arvanitisioannis99@yahoo.com ή να αφήσει μήνυμα στο inbox στο facebook (https://www.facebook.com/johnny.arvanitis.90) ή σε ένα από τα τηλέφωνα 6974459481 και 6970258303. Υπάρχει και στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία και για on line παραγγελία στο https://www.politeianet.gr/books/9789609566360-arbanitis-ioannis-logeion-paraxenes-meres-292210. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!