Αν έχεις το καρφί ψάξε το σφυρί

2018-10-10

Όταν επιθυμώ κάτι και αυτό δεν πραγματοποιείται, αναζητώ την αιτία σε μένα και τις επιλογές μου και δεν κατηγορώ κανέναν άλλο. Ούτε το Σύμπαν, γιατί είμαι σίγουρος πως εκείνο έκανε ότι του αναλογούσε για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία μου. 

Ας υποθέσουμε ότι για κάποιον σημαντικό λόγο, για την συνέχεια της ζωής μου, θα πρέπει να καρφώσω ένα μικρό καρφί σε ένα τοίχο και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Για κάποιο λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μένα και έτσι έχω αποφασίσει ότι θα το κάνω πάση θυσία. Στηρίζω λοιπόν το καρφί στον τοίχο και αρχίζω να το χτυπώ δυνατά με την γροθιά μου. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να φανταστεί τι θα συμβεί. Προφανώς το καρφί δεν θα μπαίνει στην θέση του και το χέρι μου θα τραυματιστεί. Στην συνέχεια ακλουθούν δυο πιθανά σενάρια:

Σενάριο Α: Νευριάζω αφάνταστα με αυτό που συμβαίνει και αρχίζω να κατηγορώ τα πάντα γύρω μου για την κακή μου τύχη. Ο εγωισμός μου δεν με αφήνει να σκεφτώ ούτε στιγμή ότι κάτι κάνω λάθος εγώ. Φωνάζει μέσα μου ότι φταίει ο τοίχος, το καρφί, ο λόγος που με αναγκάζει να καρφώσω το καρφί, ο κόσμος που είναι κακός και άδικος και το Σύμπαν που με τόσο ειρωνικό τρόπο χαίρεται με το δικό μου πρόβλημα. Παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίσω. Είπαμε είναι ζωτικής σημασίας να το καρφώσω. Έτσι με περισσότερη δύναμη χτυπώ το καρφί. Το χέρι μου ματώνει και ο πόνος μεγαλώνει. Βρίζω θεούς και δαίμονες και με μανία πλέον αρχίζω να χτυπώ το καρφί με το κεφάλι. Τελικά δυστυχισμένος, απογοητευμένος και τραυματισμένος πλέον σοβαρά στο κεφάλι, πέφτω αναίσθητος και βυθίζομαι στο σκοτάδι νιώθοντας εγκατάλειψη, μοναξιά και αποτυχία.

Σενάριο Β: Κατανοώ ότι η επιλογή μου είναι λάθος. Δεν αφήνω τις φωνές του αρνητισμού και του εγωισμού οι οποίες έχουν ξεκινήσει το ύπουλο έργο τους να με επηρεάσουν. Ηρεμώ και σκέφτομαι ότι το Σύμπαν δεν με έχει αφήσει ποτέ αβοήθητο. Άρα αφού έχει τόσο μεγάλη σημασία το να καρφώσω αυτό το καρφί αυτή την στιγμή, θα έχει φροντίσει να μου προμηθεύσει τα κατάλληλα εφόδια, αρκεί να τα αναζητήσω. Ξεκινώ λοιπόν την αναζήτηση μου ευχαριστώντας για την καινούργια περιπέτεια. Με αρκετή προσπάθεια και μεθοδική αναζήτηση βρίσκω σε ένα από τα συρτάρια του δωματίου ένα σφυρί. Το επόμενο λεπτό το καρφί έχει μπει στην θέση του και εγώ χαρούμενος και πλήρης μπορώ να απολαύσω το αποτέλεσμα.

Δυστυχώς όσο κι αν τώρα φαίνεται ανόητο, τις περισσότερες φόρες στην ζωή μας ακλουθούμε το Α σενάριο. Σκεφτείτε το! Κι αυτό μας οδηγεί στην δυστυχία και την μιζέρια. Δεν φταίει όμως κάποιος άλλος για αυτό. Ας το θυμηθούμε την επόμενη φορά που κάτι σημαντικό θα πρέπει να κάνουμε στην ζωή μας. Ας αναζητήσουμε τα εφόδια που η αγάπη Του έχει ετοιμάσει για μας. Δεν είμαστε μονοί και αβοήθητοι. Ας μην το ξεχνάμε αυτό, όσο πειστικός και είναι ο εγωισμός μας. 

Η ποιότητα της ζωής μου εξαρτάται από την ποιότητα των προσπαθειών μου. 


Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!