Αγάπη σε τιμή ευκαιρίας!

2017-11-11

Είναι περίεργο μα έτσι λειτουργεί: Όταν προσφέρεις χωρίς να περιμένεις καμιά ανταπόδοση, είναι δεδομένο ότι θα πάρεις ευλογία. Όταν προσφέρεις περιμένοντας έστω κι ένα ευχαριστώ, τότε μάλλον θα νιώσεις αδικημένος. 

   Μια πολύ συχνή αίτια απογοήτευσης για τον άνθρωπο είναι αυτό που ονομάζουμε αχαριστία. Πόσες φορές, όλοι μας, δεν έχουμε σκεφτεί πικραμένοι: «εγώ έκανα τόσα για εκείνον (ή εκείνη) και ποιο είναι το ευχαριστώ;»

  Είναι μια κατάσταση που πληγώνει βαθιά τις ανθρώπινες σχέσεις και δημιουργεί δυστυχία και παρεξηγήσεις εκεί που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ευτυχία. Γιατί η πρόσφορα είναι αγάπη εκφρασμένη. Αγάπη στην πράξη. Και η αγάπη φέρνει μόνο ευτυχία. Και σε αυτόν που την δέχεται αλλά και σε αυτόν που την προσφέρει. Αυτό είναι Συμπαντικός Νόμος. Άρα γιατί φαίνεται να μην εκφράζεται σε μια τέτοια κατάσταση;

   Η απάντηση είναι απλή: Γιατί δεν είναι αγάπη το να προσφέρω περιμένοντας ανταπόδοση. Είναι εμπόριο. Και το εμπόριο έχει κέρδος αλλά κάποιες φορές έχει και χάσιμο.

  Δυστυχώς λοιπόν έτσι έχουμε εκφυλίσει στο μυαλό μας την έννοια της αγάπης. Μια διαδικασία ανταλλαγής «προϊόντων». Σου προσφέρω, αλλά πρέπει να το θυμάσαι και να μου επιστρέψεις κι εσύ. Μάλιστα καλό θα ήταν να μου επιστρέψεις περισσότερα αφού εγώ έδωσα πρώτος, διαφορετικά είσαι αχάριστος. 

   Δεν είναι έτσι όμως η αγάπη. Αγάπη σημαίνει ότι προσφέρω γιατί νοιάζομαι, γιατί θέλω να δω τον άλλο ευτυχισμένο. Αυτή είναι και η μοναδική μου ανταμοιβή. Η ευτυχία του αλλού. Δεν περιμένω τίποτα σαν ανταπόδοση. Έτσι απελευθερώνω τον εαυτό μου από κάθε αρνητική σκέψη και στενοχώρια, αλλά απελευθερώνω και τον άλλον από τα βάρια δεσμά της υποχρέωσης και της αχαριστίας. Αυτό είναι η αγάπη. Ελευθερία όχι δέσμευση. Γιατί ποιο το νόημα να προσφέρεις όταν αυτόματα αυτό θα δημιουργούσε δεσμεύσεις σε αυτόν που δέχεται την πρόσφορα. Τότε θα έπρεπε να μπαίνουμε σε μια διαβούλευση αγάπης. Δέχεσαι να σου προσφέρω την αγάπη μου κι εσύ να δεσμευτείς στην ανταπόδοση της;

   Όχι! Η αγάπη είναι ελευθερία! Μπορώ να προσφέρω την αγάπη μου σε όποιον θέλω, χωρίς να περιμένω καμία έγκριση γιατί απλά δεν περιμένω και καμία ανταπόδοση.

  Ας αποκαταστήσουμε ξανά στο μυαλό μας την έννοια της αγάπης. Ας προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε τίποτα και τότε θα βιώσουμε μια απίστευτη πληρότητα και γαλήνη. Όσο περισσότερο θα προσφέρουμε, τόσο περισσότερο θα γεμίζουμε ευλογία. Γιατί έτσι υπέροχα λειτούργει το Σύμπαν! 

     Η μαγεία της αγάπης: δίνεις απλόχερα κι αυτή που σου μένει είναι μεγαλύτερη από πριν. 


Ημερομηνία: 2017-11-11 12:47
Το Όνομά σας: Άννα
Μήνυμα ή Σχόλια: Φοβερό!

Sean Dragon: Ευχαριστώ πολύ μα τα εύσημα πάνε στην αγάπη!


Ημερομηνία: 2017-11-11 13:30
Το Όνομά σας: Κατερίνα Χανιωτάκη.
Μήνυμα ή Σχόλια: Συμφωνώ αλλά θέλει πολύ δουλειά για να φτάσει ο καθένας να σκέφτεται και να λειτουργεί έτσι. Για κάποιους βέβαια είναι αυτονόητο.

Sean Dragon: Όταν γίνει για όλους μας αυτονόητο θα έχουμε φέρει τον Παράδεισο στη Γη!


Ημερομηνία: 2017-11-19 17:53
Το Όνομά σας: Βάσια
Μήνυμα ή Σχόλια: Περήφανη που ειμαι μαθήτρια σας! Respect!

Sean Dragon: Μεγάλη μου τιμή!


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Η αγάπη ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αν δεν ταιριάζουν, τότε ευγενικά τα μεταμορφώνει ώστε να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο!

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου.Τα χειρότερα από αυτά είναι τα λάθη που έβλαψαν και προκάλεσαν πόνο σε άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρόσωπα αγαπημένα ή όχι. Ο πόνος είναι ο ίδιος. Αυτές είναι οι πληγές που με πονάνε περισσότερο, οι πληγές που τα λάθη μου δημιούργησαν σε άλλους ανθρώπους.

Πλησιάζουμε. Η καρδιά μου πάει να σπάσει. Σε λίγο θα αντικρίσω ότι πιο σπουδαίο μπορούν να δουν τα μάτια ενός ανθρώπου. Νιώθω πως όλη μου τη ζωή ετοιμαζόμουν για αυτή τη στιγμή. Όλη μου η εκπαίδευση, η μελέτη, οι θυσίες, έγιναν με την ελπίδα της εκπλήρωσης αυτής της προφητείας. Και να που τώρα είμαι εδώ.

© 2021 Το blog του Ιωάννη Αρβανίτη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!