Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο;

2018-02-22

Μια μικρή ιστορία που απαντά σε ένα μεγάλο θέμα...


Η επιστροφή του Οδυσσέα

   Ο Οδυσσέας κατάφερε να αποφύγει την τελευταία στιγμή το μεγάλο φορτηγό που είχε μπει με μεγάλη ταχύτητα στο ρεύμα του και ερχόταν κατά πάνω του. Ο απότομος ελιγμός όμως τον έκανε να χάσει τον έλεγχο του αυτοκίνητου. Αυτό, αφού βγήκε από τον δρόμο, έφερε αρκετές τούμπες πριν συντρίβει πάνω σε ένα δέντρο στο βάθος ενός χαντακιού. Εκείνος μετά την πρώτη τούμπα και το άνοιγμα των αερόσακων είχε χάσει ήδη τις αισθήσεις του, λίγο πριν την συντριβή.

  Ξύπνησε απότομα, σαν από εφιάλτη. Πήρε βαθιές ανάσες για λίγο και ηρέμησε. Δεν πονούσε πουθενά και ένιωθε μια περίεργη εσωτερική ευφορία. Κοίταξε γύρω του και ένιωσε ότι βρισκόταν σε ένα μακρύ, σκοτεινό τούνελ. Προσπαθώντας να θυμηθεί τι είχε συμβεί κατευθύνθηκε προς το φως στην άκρη του τούνελ. Έφτασε πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενε και το θέαμα που αντίκρισε του έκοψε την ανάσα.

  Βρισκόταν μπροστά στο πιο όμορφο τοπίο που είχε δει ποτέ του. Μάλλον στο πιο όμορφο τοπίο που θα μπορούσε να φανταστεί, ακόμα και στα πιο υπέροχα όνειρα του. Ένας τεράστιος κήπος γεμάτος χρώματα, αρώματα κι ότι μπορούσε να ευχαριστήσει και να γαληνέψει τις αισθήσεις του και την ψυχή του. Τόσο όμορφα δεν είχε ξανανιώσει ποτέ. Ήταν απόλυτα σίγουρος για αυτό.

Λίγα μέτρα δεξιά του, δίπλα σε μια πηγή που ανέβλυζε ένα τραγουδιστό νερό, καθόταν ο μοναδικός άλλος άνθρωπος που φαινόταν στο τοπίο. Φορούσε μια χακί βερμούδα, μια λευκή πουκαμίσα και σανδάλια. Όσο παράξενος και να ήσουν δύσκολα θα τον χαρακτήριζες με κάτι λιγότερο από το «όμορφος». Τα βλέμματα τους συναντήθηκαν και τότε ο Οδυσσέας ένιωσε την έννοια της εμπιστοσύνης. Βάδισε προς το μέρος του χαιρετώντας τον.

«Καλώς τον!» είπε ο άγνωστος.

«Καλημέρα» απάντησε ο Οδυσσέας. «Που βρίσκομαι;»

«Δεν ξέρεις;» ρώτησε με εμφανή προσποιητή απορία ο άγνωστος.

«Ο... Ο... όχι» ψέλλισε ο Οδυσσέας.

«Μάλιστα! Από πού έρχεσαι ξέρεις;»

«Νομίζω...» είπε ο Οδυσσέας προσπαθώντας να ξαναφέρει στο μυαλό του αυτά που είχαν συμβεί.

«Νομίζεις! Ποιος είσαι τουλάχιστον ξέρεις;»

«Με λένε Οδυσσέα...»

«Δεν ρώτησα πως σε λένε. Ρώτησα ποιος είσαι.»

«Με μπερδεύεις κάλε μου άνθρωπε και αυτή την στιγμή νομίζω πως τα έχω λίγο χαμένα. Ξέρεις, σαν να έχω ξυπνήσει από μακροχρόνιο λήθαργο. Τι εννοείς ποιος είμαι; Και αν δεν είμαι αδιάκριτος εσείς ποιος είστε;»

«Μπορείς να με φωνάζεις Αζραήλ. Δεν ξέρω τι σημαίνει να ξυπνάς από μακροχρόνιο λήθαργο. Και σε ρωτώ αν ξέρεις τον εαυτό σου. Τον πραγματικό σου εαυτό.»

«Αζραήλ! Κάτι μου θυμίζει...». Το μυαλό του Οδυσσέα είχε αρχίσει να δουλεύει τρελά. Προσπαθούσε να επαναφέρει εικόνες και μνήμες παλιές μα και τις μνήμες του ατυχήματος. Δούλευε στις πιο υψηλές στροφές που μπορούσε. Ξαφνικά πάγωσε. Συνδέθηκαν όλα. Έμεινε για λίγο με το στόμα ανοικτό κοιτώντας το κενό. Μετά ψέλλισε: «Είμαι στον Παράδεισο!... Δεν μπορεί!... Πες μου είμαι στον Παράδεισο;»

«Γιατί πριν που ήσουν;» απάντησε ο Αζραήλ.

«Ε! Τι που ήμουν; Εεε! Στη... Γη, στον... κόσμο, πως το λένε, στην άλλη ζωή..»

«Στην άλλη ζωή! Γιατί αυτή τι είναι;» συνέχισε στον περιπαικτικό του τόνο ο Αζραήλ.

«Εννοώ τη ζωή πριν το θάνατο. Αυτό είναι! Έχω πεθάνει και ήρθα στον Παράδεισο! Μα... μα δεν μπορεί...»

«Τι δεν μπορεί; Να έχεις πεθάνει;»

«Όχι, όχι. Δεν μπορεί να ήρθα στον Παράδεισο!» απάντησε προβληματισμένος ο Οδυσσέας.

«Γιατί;!» ρώτησε έκπληκτος ο Αζραήλ.

«Γιατί ξέρω, έτσι μας έχουν διδάξει, πως στον παράδεισο πάνε μόνο οι καλοί άνθρωποι κι εγώ, πίστεψε με, απέχω πολύ από το να είμαι καλός άνθρωπος,» είπε με μια δόση θλίψης ο Οδυσσέας.

«Εκτιμώ την ειλικρίνεια σου, αλλά ποιοι είναι αυτοί που σας έχουν διδάξει κάτι τέτοιο;»

«Οι άνθρωποι του Θεού, οι ιερείς.»

«Ααα! Οι άνθρωποι του Θεού! Να σε ρωτήσω κάτι; Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι του Θεού; Εσύ δηλαδή τίνος δημιούργημα είσαι;» συνέχισε όλο και με πιο περιπαικτικό ύφος ο Αζραήλ.

«Ε; Με μπερδεύεις όλο και περισσότερο» απάντησε ο Οδυσσέας.

«Ωραία» είπε ο Αζραήλ, «ας τα πάρουμε από την αρχή για να τα ξεκαθαρίσουμε και οι δυο μας. Πες μου αν κάνω λάθος σε αυτά που έχω καταλάβει. Νομίζεις ότι ξέρεις από πού ήρθες και νομίζεις ότι εκεί δεν ήταν ο Παράδεισος. Νομίζεις ότι ξέρεις ποιος είσαι αλλά ξέρεις πως δεν είσαι καλός και δεν είσαι άνθρωπος του Θεού. Νομίζεις ότι ήρθες στον Παράδεισο ενώ δεν έπρεπε να είσαι σε αυτόν γιατί έτσι σου έχουν πει κάποιοι που λένε ότι είναι άνθρωποι του Θεού. Είμαι σωστός ως εδώ;».

«Έτσι νομίζω» απάντησε μπερδεμένος ο Οδυσσέας.

«Μάλιστα, πάλι νομίζεις. Παρατηρώ μια σύγχυση. Να σε ρωτήσω κάτι; Εσύ, παρότι δεν είσαι καλός άνθρωπος όπως λες, πιστεύεις στο Θεό;»

«Ναι πιστεύω, πιστεύω πολύ. Και ξέρω ότι για όλα όσα έχουν συμβεί δεν φταίει Εκείνος. Εγώ δεν ήμουν άξιος της αγάπης Του» είπε με μια βαθιά αίσθηση μετάνοιας ο Οδυσσέας.

«Άρα πιστεύεις ότι ο Θεός, σου προσφέρει την αγάπη Του. Είναι δηλαδή Αγάπη ο ίδιος.»

«Ναι!» απάντησε ο Οδυσσέας με σιγουριά, «πιστεύω πως ο Θεός είναι καθαρή Αγάπη. Μακάρι να μπορούσα να Του επιστρέψω κι εγώ, έστω και λίγη».

Ο Αζραήλ άπλωσε τα χέρια του και έπιασε τον Οδυσσέα από τους ώμους. Τον κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια και του είπε:

«Θα σε ρωτήσω κάποια πράγματα και θα έχεις όλο το χρόνο να τα σκεφτείς και να μου απαντήσεις μια άλλη φορά, όχι τώρα. Πως μπορεί ο Θεός της Αγάπης να δημιουργήσει κάποιο τόπο που να μην είναι Παράδεισος; Πως μπορεί ένα παιδί του Θεού να μην είναι άξιο της αγάπης Του, ότι κι αν έχει κάνει; Πως μπορεί ένα παιδί του Θεού να μην έχει δικαίωμα να επιστρέψει σπίτι του, στον Πατέρα του, που τον περιμένει σα να είναι το μοναδικό του παιδί; Πως μπορεί κάποιος να χρειάζεται μεσάζοντα για να επικοινωνήσει με τον Πάτερα του; Και τέλος, μήπως η πτώση που σας διδάσκουν και η απομάκρυνση από τον Παράδεισο δεν είναι παρά η ψευδαίσθηση σας ότι έχετε φύγει από αυτόν;»

***

  «Απομακρυνθείτε!» φώναξε ο διασώστης και αμέσως μετά 300 βολτ χτύπησαν την κάρδια του Οδυσσέα, θέτοντάς την ξανά σε κανονική λειτουργιά. Άνοιξε για λίγο τα μάτια του και χαμογέλασε. Ήξερε ότι ήδη υπήρχαν μέσα του όλες οι απαντήσεις.

Μόνο το φως της Αλήθειας και της Αγάπης μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε το σύνολο της ομορφιάς και των χρωμάτων του Παραδείσου σε αυτή τη ζωή. 

Μια μικρή ανάλυση για ... ένα μεγάλο θέμα

   Από μικρός άκουγα συχνά τους μεγάλους γύρω μου να συζητάνε συχνά για το θέμα του θανάτου και πάντα η συζήτηση κατέληγε στην γνώστη μεγάλη ερώτηση:

«Υπάρχει άραγε ζωή μετά τον θάνατο;»

  Μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι στην ουσία αυτή η ερώτηση είναι ισοδύναμη με την άλλη μεγάλη απορία του ανθρώπου:

«Υπάρχει Θεός;»

  Είναι λογικό ότι η απάντηση στη μια θα απαντήσει και στην άλλη και αντίστροφα.

  Δεν σας κρύβω ότι αυτή η ερώτηση ήταν ένας από τους λόγους που με οδήγησαν να σπουδάσω Φυσική στο Πανεπιστήμιο. Ήθελα να διαπιστώσω αν θα μπορούσα μέσα από την επιστήμη να απαντήσω σε αυτή την διττή ερώτηση. Αυτή η σπουδή μου, σε συνδυασμό με μια σειρά γεγονότων (πολλά από αυτά για εμένα ήταν θαύματα με όλη τη σημασία της λέξης) που έζησα, πραγματικά με βοήθησαν να δώσω μια απάντηση, όχι ίσως αυτή που περίμενα, αλλά μια απάντηση που προς το παρόν με ικανοποιεί πλήρως. Στην ουσία η απάντηση ήρθε μέσα από μια άλλη ερώτηση που άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό μου, μέχρι που πήρε την τελική της μορφή όταν την είδα γραμμένη κάπου αλλού. Κι αυτή είναι:

«Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο;»

  Νομίζω πως είναι πολύ πιο σημαντικό να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση και ίσως τότε οι αρχικές να απαντηθούν από μόνες τους όταν πια θα έχουν σημασία. Αφήστε με να εξηγήσω το σκεπτικό μου.

  Δυστυχώς ξοδεύουμε τις μέρες μας χωρίς ουσιαστικά να τις ζούμε. Χαμένοι στα προβλήματα μας, στον εγωισμό μας, στην γκρίνια μας, στην θλίψη μας, στην μοναξιά μας, ξεχνάμε να απολαύσουμε κάθε στιγμή αυτό το υπέροχο θαύμα που λέγεται ζωή! Κι έτσι για να παρηγορήσουμε τους εαυτούς μας ελπίζουμε σε μια επόμενη ζωή, ελπίζοντας να ζήσουμε εκείνη. Έτσι πασχίζουμε να βρούμε την απάντηση που θα μας δώσει αυτή την ελπίδα!

  Ξέρετε πως μου μοιάζει αυτό; Σαν μας έχουν προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο και εμείς το καταστρέφουμε με την συμπεριφορά μας με την ελπίδα ότι μετά θα μας δώσουν άλλο ένα! Και ρωτώ: γιατί να το κάνουν; Αφού θα έχουμε δείξει πως δεν είμαστε ικανοί να εκτιμήσουμε το δώρο αυτό γιατί να μας το προσφέρουν ξανά;

  Αποφασίζω λοιπόν να δείξω σεβασμό σε αυτό το υπέροχο δώρο. Αποφασίζω να γεμίζω τις μέρες μου με πράξεις αγάπης και προσφοράς και έτσι να τις φωτίζω με το φως των ψυχών που θα έχω βοηθήσει. Επιλέγω να προσπαθώ να εκτιμώ το κάθε λεπτό, την κάθε ανάσα μου. Να τα χρησιμοποιώ για να βρίσκω τα θαύματα, μικρά και μεγάλα που υπάρχουν γύρω μου και να τα απολαμβάνω. Επιλέγω να ευχαριστώ για όλα, ακόμα και τις δυσκολίες που θα με κάνουν πιο σοφό και δυνατό. Αν ζήσω με αυτό τον τρόπο την ζωή μου, σαν να μην υπάρχει άλλη, άρα όση αγάπη μπορώ να προσφέρω πρέπει να την προσφέρω τώρα, όταν θα τελειώσει δεν θα με πειράξει. Όταν θα σταθώ απέναντι στο Θεό, γιατί γνωρίζω πως υπάρχει, θα είμαι περήφανος που χρησιμοποίησα σωστά το δώρο του και θα αξίζω κάθε άλλη ζωή που θα με προσφέρει!

  Και σε εκείνους που θα πουν τι θα γίνει αν τελικά διαπιστώσω ότι δεν υπάρχει τελικά Θεός και άλλη ζωή, θα απαντήσω με χαμόγελο:

  Αν τελικά δεν υπάρχει τίποτα μετά, τότε δεν θα έχω κανένα πρόβλημα αφού δεν θα υπάρχω πουθενά! Δεν θα έχω όμως σπαταλήσει την μοναδική μου, σε αυτή την περίπτωση, ευκαιρία. Θα έχω ζήσει την ζωή μου ευτυχισμένος και γελαστός, γεμάτος αγάπη και εμπειρίες και θα συνεχίσω για καιρό να ζω στις καρδίες αυτών που βοήθησα. Έτσι, τι θαύμα κι αυτό, θα ζήσω και μια δεύτερη, τουλάχιστον, ζωή! 

Κάθε στιγμή υπάρχω μέσα Του, στην αγκαλιά Του, άρα κάθε στιγμή ζω στον Παράδεισο. Δεν έφυγα ποτέ! 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις