Περιμένοντας το Μεσσία...

2017-08-27

Δεν είναι λάθος να περιμένεις ένα Μεσσία που θα σταματήσει για πάντα το μίσος και το φόβο. Το λάθος είναι να περιμένεις ότι θα έρθει εξωτερικά... 

  Ο άνθρωπος από την αρχή της ιστορίας περιμένει πάντα κάποιον που θα έρθει και θα τον σώσει. Έναν Μεσσία που θα τον λυτρώσει από όλα τα δεινά του.

    Η έννοια του Μεσσία υπάρχει σχεδόν σε όλες τις θρησκείες και σε κάποιες από αυτές, ο Μεσσίας έχει έρθει ήδη. Παρόλα αυτά ο σύγχρονος άνθρωπος μόνο λυτρωμένος δεν νιώθει. Αντιθέτως, αρκετές φορές αυτή η ανάγκη έχει γίνει μέσο εκμετάλλευσης, χειραγώγησης και καταδυνάστευσης από διάφορες θρησκείες.

   Προφανώς κάπου υπάρχει λάθος. Το λάθος αυτό βρίσκεται στην προέλευση του Μεσσία.

  Οι μεγάλες πνευματικές μορφές που πέρασαν από τον πλανήτη μας, όπως ο Ιησούς ή ο Βούδας, με τον θεϊκό τους λόγο μας είπαν πως κάθε αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο από μέσα μας. Ο μεγάλος δάσκαλος Γκάντι είχε πει: «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».

   Το να περιμένω κάποιον που θα έρθει για να με σώσει, κυρίως από τον εαυτό μου (αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων τα δεινά της ζωής μας έχουν ως πηγή τις δικές μας επιλογές) είναι σαφές δείγμα πνευματικής (και όχι μόνο) τεμπελιάς. Δεν θα δράσω εγώ, αλλά κάποιος άλλος θα το κάνει για μένα. Δεν γίνεται έτσι όμως...

   Όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι μίλησαν για τον Θεϊκό μας Εαυτό, για Τον εντός Θεό. Ο Δημιουργός του Σύμπαντος και της Αγάπης, μας τροφοδότησε με την Θεϊκή Φλόγα με την οποία και μας έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε τον κόσμο μας όπως εμείς τον επιθυμούμε. Αυτή την φλόγα με το πέρασμα των χρόνων, λόγω της πνευματική μας τεμπελιάς, την αφήσαμε να ατροφήσει και να απομείνει μια σπίθα, που ευτυχώς όμως δεν μπορεί να σβήσει ποτέ. Ότι κι αν κάνουμε θα σιγοκαίει μέσα μας και θα μας θυμίζει την καταγωγή μας. 

    Αυτή την σπίθα πρέπει να θρέψουμε ξανά με αγάπη και θετικές σκέψεις. Να την θρέψουμε ακολουθώντας έναν άλλο τρόπο ζωής στον οποίο θα κυριαρχεί η καλοσύνη, η προσφορά, η υπηρεσία, το χαμόγελο, η μαγεία του να δίνεις χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα. Ώστε αυτή η σπίθα να αρχίσει να φωτίζει από μέσα μας τον κόσμο και να ενωθεί με τις αντίστοιχες σπίθες των αδελφών μας που προσπαθούν το ίδιο. Η ένωση τους θα δημιουργήσει ξανά μια φλόγα κι η φλόγα αυτή θα γίνει πυρκαγιά που θα εξαπλωθεί στο κόσμο και θα κάψει το μίσος και τον φόβο. Έτσι ο καθένας μας θα γίνει Μεσσίας για αυτόν τον κόσμο.

   Είναι δική μας ευθύνη. Κανενός άλλου. Θέλει κόπο, πολλή και σκληρή πνευματική δουλειά για να σπάσουν οι σκουριές της ύλης που μας κρατούν μακριά από την ευτυχία μας, αλλά είναι δική μας ευθύνη να το κάνουμε. Δεν μπορεί κανένας άλλος να μας «σώσει» από τον εαυτό μας.

  Ας εγκαταλείψουμε λοιπόν την δικαιολογία του εξωτερικού Μεσσία και ας πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας. Ας το κάνουμε για να γίνουμε παράδειγμα για τους αγαπημένους μας και να γίνουν κι εκείνοι μέρος της φλόγας, της πυρκαγιάς, μέρος της Λύτρωσης του κόσμου αυτού.

Γίνομαι εγώ ο Μεσσίας που θέλω να δω στον κόσμο μου... 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις